Fjordkraft-aksjen med største nedgang noensinne

Strømleverandøren endte med sin største prosentvise nedgang på en dag siden børsnoteringen i 2018.

Publisert:

Fjordkraft-aksjen endte med en nedgang på 15,8 prosent til 26,1 kroner på Oslo Børs torsdag. Aldri før har aksjen falt så mye på en dag.

Dette er første gang aksjen er under noteringskursen på 31 kroner fra mars 2018.

Onsdag falt aksjen 10,97 prosent etter at selskapet varslet færre kunder og lavere resultat. Det siste året er aksjen ned 64 prosent, ifølge tall fra Infront.

Pareto Securities nedjusterer sitt kursmål på Fjordkraft til 32 kroner pr aksje, fra tidligere 55 kroner pr aksje. Samtidig nedgraderer meglerhuset aksjen til holdanbefaling, fra tidligere kjøpsanbefaling.

Det fremgår av en analyse publisert torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,37 prosent ved stenging.

«Dårlig bransjeoppfatning»

Pareto noterer at de har undervurdert vanskelighetene med å navigere i dagens forbrukermarked, og selv om meglerhuset tror at Fjordkraft har plattformen og evnen til å gjenopprette sitt rykte, vil det ta tid.

Vi tror produkter som «spot with management» vil være attraktive for kundene og positive for Fjordkrafts margin, men drevet av dårlig bransjeoppfatning og høye kraftpriser, ser det fortsatt vanskelig ut, skrives det. Meglerhuset argumenterer at lavere elspot-priser vil spille den viktigste rollen for å snu skipet og for at Fjordkraft skal levere resultater fremover. "Elspot-prisen ser imidlertid ikke ut til å spille i selskapets favør", heter det i analysen.

Det vises også til at M&A-strategien til selskapet ble nedjustert på årsdagens kapitalmarkedsdag. Fjordkraft målsetter 30 prosent markedsandel i Norge, mot tidligere 35 prosent, og en topp fire-posisjon i Sverige og Finland innen 2025, sammenlignet med tidligere kommuniserte 2023.

Pareto er imidlertid positive til utbyttepolitikken til selskapet, og venter en utbetaling på om lag 3,5 kroner pr aksje de kommende årene.

Oljeprisen falt utover ettermiddagen onsdag, og har kun hentet inn litt av det tapte torsdag. Nordsjøolje (brent spot) ligger på 102,41 dollar fatet rundt klokken 13. Det er opp rundt 0,8 prosent siden midnatt.

Fredriksen-rederi slår seg sammen med konkurrent

Det John Fredriksens-dominerte rederiet Frontline har inngått en avtale om å slå seg sammen med konkurrenten Euronav, skriver de to selskapene i en melding torsdag.

Det eventuelt kombinerte selskapet vil ha en samlet markedsverdi på mer enn 4,2 milliarder dollar, tilsvarende 36,9 milliarder kroner. Det skal fortsatte hete Frontline.

Avtalen innebærer at aksjonærene i Euronav får 1,45 Frontline-aksje per aksje de har i Euronav. Dette innebærer at Euronavs aksjonærer vil eie 59 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens Frontlines aksjonærer vil eie de resterende 41 prosentene.

Frontline-aksjen faller 6,11 prosent i 13-tiden etter å ha vært opp rundt én prosent i tidlig handel.

Euronav-aksjen er samtidig opp mer enn syv prosent på Brussel-børsen.

Les også

John Fredriksens Frontline slår seg sammen med Euronav

Eller på Oslo Børs har oppdrettsgiganten Salmar nådd en ny toppnotering. Salmar-aksjen var oppe i 743,5 kroner per aksje tidligere på dagen, som er ny intradag all-time-high, ifølge tall fra Infront. Siden toppnotering har aksjen falt noe tilbake til 735,50 kroner per aksje, en oppgang på 0,27 prosent for dagen.

I Canada har Equinor fått grønt lys av miljøvernministeren for sitt prosjekt utenfor østkysten av Newfoundland. Godkjenningen kommer etter en fire år lang vurdering av de miljøvernmessige konsekvensene, skriver NTB.

Prosjektet ventes å utvinne 300 millioner fat olje over en 30 år lang periode.

Equinor-aksjen faller 1,22 prosent i skrivende stund, etter at oljeprisen falt.

Pexip faller etter oppdatering

Flere av de andre selskapene på Oslo Børs har også kommet med nyheter.

Videokonferanseselskapet Pexip avsluttet første kvartal med årlige gjentagende inntekter (ARR) på 105,6 millioner dollar. Det er opp samme kvartal i fjor, men litt ned fra fjerde kvartal.

Pexip-aksjen faller 13,85 prosent rundt klokken 13.

Arribatec har hentet 50 millioner kroner gjennom en rettet emisjon. 100 millioner nye aksjer utstedes til en kurs på 0,5 kroner. Øystein Stray Spetalen-selskapet Ferncliff Listed Dai AS spytter inn halvparten av de nye midlene.

Aksjen hadde en verdi 0,822 kroner ved stengetid på Oslo Børs onsdag, og faller kraftig torsdag. Arribatec-aksjen er ned rundt 30 prosent til en kurs på 0,56 kroner per aksje.

Passasjervekst for flyselskaper

Flyrs trafikktall for mars viser en solid passasjervekst fra måneden før. Flyselskapet fraktet 84.000 passasjerer i mars, opp fra rett over 50.000 passasjerer i februar, melder Flyr torsdag morgen.

Flyr-aksjen stiger til en kurs på 1,505 kroner i 13-tiden, opp over 17 prosent.

SAS sine trafikktall kom klokken 11, og viste det høyeste antallet passasjerer siden coronapandemien brøt ut. SAS frakter 1,44 millioner passasjerer i mars, en oppgang på nesten en halv million fra måneden før.

SAS-aksjen stiger 3,05 prosent i skrivende stund.

Norwegian la frem sine tall i går, som også viste en solid økning i antallet passasjerer i mars fra måneden før. Selskapet fraktet 940.000 passasjerer forrige måned. Norwegian-aksjen falt 3,56 prosent onsdag, og er opp 4,94 prosent torsdag.

Les også

Nytt tek-fall på Wall Street: – Brenner på dass for sentralbankene

Børsfall i Asia og USA

Wall Street var det nedgang på børsene onsdag, og det brede fallet fortsatte på Asia-børsene torsdag morgen.

Utviklingen kommer etter at USAs sentralbank (Fed) la frem referatet fra forrige rentemøte.

Flere av toppene i USAs sentralbank mener at heving av renten med et halvt prosentpoeng kan bli nødvendig på fremtidige rentemøter, går det frem av Fed-referatet.

Fed signaliserte også at den vil redusere beholdningen av verdipapirer med maksimalt 95 milliarder dollar i måneden. Den beholdningen har økt kraftig som følge av støttekjøpene under coronapandemien.

Publisert:

Her kan du lese mer om