Sterk oktober på Wall Street avsluttet med nedgang

Teknologiaksjer som Meta ledet an nedgangen på månedens siste handelsdag. Oktober ble likevel positiv for aksjemarkedene, og Dow Jones-indeksen hadde sin beste måned på flere tiår.

Wall Street styrer mot solid oppgang i oktober, spesielt for Dow Jones-indeksen.
Publisert:

Pilene pekte nedover i de amerikanske aksjemarkedene fra start mandag, og de tre toneangivende indeksene på Wall Street holdt seg i negativt terreng gjennom kvelden.

Fallet var tyngst for teknologiindeksen Nasdaq.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 0,75 prosent
  • Nasdaq falt 1,03 prosent
  • Dow Jones falt 0,39 prosent

Sjefstrateg Ryan Detrick i Carson Groups beskriver det som at aksjer «tar en pust i bakken» mandag etter oppgangen forrige uke.

– Når man tar det alltid viktige Fed-møtet og rentebeslutningen på onsdag med i betraktningen, gir en pause enda mer mening, sier Detrick til CNBC.

Les på E24+

Musk vil skape en trygg arena for ytringer. Nå kan han slippe Trump inn igjen i varmen.

De store teknologiselskapene er med på å trekke ned mandag, etter at flere av dem falt tungt etter tallslipp i forrige uke.

Facebook-eier Meta endte ned rundt 6 prosent.

Dermed fortsetter nedturen for Meta-aksjen. Den falt 24,6 prosent torsdag, etter en kvartalsrapporten som viste at lønnsomheten er halvert på et år.

Ellers blant tekgigantene var fallet noe mindre. Amazon endte ned 0,94 prosent, mens Alphabet, Microsoft og Apple falt drøyt 1,5 prosent.

Sterk oktober

Selv med dagens fall ble det en svært god oktober-måned for de amerikanske aksjemarkedene totalt sett.

Den brede S&P 500-indeksen steg 8 prosent for måneden, mens teknologiindeksen Nasdaq endte opp 3,9 prosent.

Den mer industripregede Dow Jones-indeksen hadde den beste måneden av de tre, med en oppgang på nær 14 prosent i oktober. Det er den sterkeste måneden for indeksen siden 1976, ifølge CNBC.

Blant de 30 selskapene som utgjør indeksen finner man blant annet finansaksjer som JPMorgen Chase og Goldman Sachs, oljeselskapet Chevron, og aksjer som Walmart, Coca-Cola, Disney, Boeing og Johnson & Johnson. Microsoft og Apple er også inkludert.

Les også

Overraskende børsfest på Wall Street: – Det store spørsmålet er om vi har sett det verste

Renteheving i vente

Rentebeslutningen fra USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), som kommer onsdag kveld er en av de største begivenhetene for markedet denne uken.

Den brede forventningen er at Fed igjen vil sette opp renten med 0,75 prosentpoeng. Markedet har priset inn en slik heving med overhengende sannsynlighet, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy. Det vil i så fall være fjerde gang på rad at sentralbanken kommer med en så kraftig renteøkning.

Samtidig er det knyttet spenning til hvilke signaler sentralbanksjef Jerome Powell eventuelt vil komme med om tempoet på rentehevingene videre.

– Onsdagens budskap vil være avgjørende for markedets forventninger fremover. I spørsmål og svar-delen av pressekonferansen, kommer Powell til å måtte balansere svarene som om han gikk på en pengepolitisk line, sier Quincy Krosby i LPL Financial til CNBC.

Sentralbanken kjemper fortsatt mot den skyhøye prisveksten. I USA dempet inflasjonen seg noe til 8,2 prosent i september, men kom fortsatt inn høyere enn økonomene hadde ventet.

Samtidig har arbeidsledigheten holdt seg på lave nivåer og lønnsveksten vært høy i landet, og markedene venter også på den viktige arbeidsmarkedsrapporten non-farm payrolls for å se hvordan utviklingen var i oktober.

Les også

Oslo Børs avslutter sterk måned med oppgang

Publisert:
Gå til e24.no