Markant oppgang på Oslo Børs etter sluttspurt

Børsen endte til slutt i klart positivt terreng mandag. Borr Drilling-aksjen var blant vinnerne etter forventninger om kursbyks.

Oslo Børs er inne i måneden som historisk har vært den svakeste i aksjemarkedet.
Publisert:

Oslo Børs var for det meste opp mandag, selv om det positive stemningen i første omgang avtok noe utover ettermiddagen. En sterk sluttspurt den siste drøye halvtimen bidro likevel til at det til slutt ikke var noen tvil om retningen.

Hovedindeksen endte til slutt dagen opp 0,99 prosent.

Equinor bidro til oppgang og sluttspurten som den soleklart mest omsatte aksjen. Oljekjempen endte til slutt opp 1,05 prosent til en kurs på rett under 360 kroner per aksje.

Oljeprisen lå rundt stenging mandag noe høyere enn da Børsen tok helg i forrige uke. I skrivende stund omsettes nordsjøolje (brent spot) for 94,7 dollar fatet, rundt tre dollar høyere enn fredag ettermiddag.

Les på E24+

Et slapt Kina kan prege børsene i årevis

I USA er det samtidig markant oppgang for alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street. I Europa har stigningen på de viktigste børsene også tatt seg ytterligere opp på ettermiddagen. Både Frankfurt-børsen og Paris-børsen er opp over to prosent.

Norse venter utfordringer for luftfarten

Den Oslo Børs-noterte langdistansesatsingen Norse Atlantic melder mandag at det i lys av den høye prisveksten i Europa og USA, samt fortsettende høye drivstoffpriser og reduksjon i oppbygd reiselyst etter coronapandemien, øyner at de kommende månedene blir utfordrende for den globale luftfartsindustrien.

«Norse vil være forsiktig med tanke på dets vinterprogram for 2022 og fortsette å evaluere alle ruter, inkludert å potensielt redusere programmet i takt med etterspørselen», skriver selskapet i en børsmelding.

Les også

Norse: De kommende månedene blir utfordrende for luftfarten

Flyselskapet hadde en kabinfaktor på 69 prosent i august, som er en nedgang fra foregående måned, knyttet til igangsetting av nye ruter, oppgis det i meldingen.

Norse er notert på markedsplassen Euronext Growth og har en markedsverdi på 698 millioner kroner. Aksjen er ned over 46 prosent i 2022.

Norse-aksjen endte mandagen ned 11 prosent til en kurs på åtte kroner per aksje.

Øyner opptur for Trøim-aksje

Arctic Securities gjenopptar dekningen av riggselskapet Borr Drilling med en kjøpsanbefaling og kursmål på 61 kroner per aksje, ifølge en oppdatering mandag.

Meglerhuset skriver at markedet for oppjekkbare rigger, som borer etter olje, fortsetter å stramme seg og mener at Borr Drilling ligger godt an til å dra nytte av selskapets moderne flåte og en riktig mengde av tilgjengelighet fra 2023.

DNB Markets gjenopptar også dekningen av Borr Drilling med en kjøpsanbefaling og kursmål på 50 kroner per aksje, ifølge en oppdatering.

«Borr Drillings nylige refinansiering gjør selskapet attraktivt for en større aksjonærbase», fremgår det i oppdateringen.

Meglerhuset ser forbedrende fundamentale forhold i markedet for oppjekkbare rigger og er trygge på selskapets evne til å håndtere selskapets forfall i andre kvartal 2023 på det konvertible lånet på 350 millioner dollar.

Meglerhuset verdsetter i analysen selskapet til 1,3 ganger netto eiendelsverdier (NAV).

Borr Drilling-aksjen lå på rett over 44 kroner på Oslo Børs ved stenging, opp over 10 prosent for dagen.

Tynget

Riggsektoren har over flere år vært tynget på grunn av oljeprisfall, som forverret seg da coronakrisen brøt ut. Siden har oljeprisen steget kraftig, og flere aktører og analytikere øyner bedre tider fremover.

Situasjonen tynget Borr Drilling betydelig, som flere ganger har vært gjennom runder for å lette gjeldsbyrden.

Borr Drilling-sjef Patrick Schorn uttalte tidligere i år at et betydelig antall kontraktstildelinger og etterspørsel etter rigger den siste tiden, har ført til at riggbransjen er i en «sterk vekstbane».

Schorn fremholdt at annet oppjekkbare rigger på kontrakt er tilbake på nivåene fra før pandemien, og at selskapet venter flere nye kontrakter

Les på E24+

Tørrlastkollaps: Hedgefondtopp barberer veddemål

Pareto nedgraderer SATS

Pareto Securities nedgraderer Sats til en salgsanbefaling, fra tidligere kjøpsanbefaling, med kursmål på 8 kroner per aksje, ned fra 20 kroner.

Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset mandag.

På tross av at medlemsmassen nesten har hentet seg inn etter pandemien, er det enda en tøff periode foran selskapet, skriver meglerhuset.

Pareto peker blant annet på økte strømpriser og redusert kjøpekraft blant forbrukerne.

"I sum frykter vi at risikoen er mot nedsiden på kort til mellomlang sikt, og nedgraderer dermed til salg", heter det.

SATS-aksjen falt 10,4 prosent mandag, til en kurs på rett under 9 kroner per aksje.

Les på E24+

Ekspertenes råd: Slik blir du en god daytrader

Les også

Dette skjer denne uken: – Skal ikke utelukke resesjonssignaler

Publisert:
Gå til e24.no