Norwegian inn med over 50 millioner i e-drivstoff
Flyselskapet blir med på laget. Sammen skal de bygge et anlegg for produksjon av e-drivstoff i Mosjøen.
Flyselskapet Norwegian inngår et partnerskap for bygging av et anlegg for produksjon av elektrodrivstoffelektrodrivstoffen type syntetisk drivstoff som produseres ved hjelp av karbonfangst og grønt hydrogen .
Anlegget skal ligge i Mosjøen i Nord-Norge. Det skal produsere det som ifølge en melding er «bærekraftig» drivstoff til fly.
Partene tar sikte på å ferdigstille den detaljerte avtalen i løpet av de nærmeste månedene.
– Elektrodrivstoff kan bli taktskifte for hele bransjen vår. Partnerskapet med Norsk E-fuel er ikke bare sentralt for Norwegian og vårt arbeid med å bli mer bærekraftig, det er også en milepæl for norsk luftfart, sier Karlsen i en melding.
Selskapet opplyser at det trenger store mengder kraft. I full skala skal anlegget benytte totalt 1,4 TWhTWh1 terawattime er en milliard kilowattimer, en enhet for måling av energi. årlig, som tilsvarer én prosent av Norges kraftforbruk. Selskapet har imidlertid ikke sikret denne kraften, men sier det har inngått en intensjonsavtale.
Satser på å produsere om tre år
Målet er å produsere elektrodrivstoff i Mosjøen i Norge i 2026.
Partnerskapet med Norsk E-fuel kan dekke opptil 20 prosent av Norwegians behov for bærekraftig flydrivstoff frem til 2030, ifølge meldingen.
Norwegian vil investere mer enn 50 millioner kroner i en minoritetsandel i selskapet. Eierandelen til Norwegian i selskapet blir på under 10 prosent.
Norsk E-fuel ble startet i 2019. Selskapet har som mål å være en pådriver for overgangen til fornybar luftfart gjennom industriell produksjon av bærekraftig flydrivstoff fra CO₂ og vann.
Norwegian-sjef Geir Karlsen opplyser at kontakten med Norsk E-fuel om investeringen startet allerede for inntil halvannet år siden.
Karlsen opplyser at Norwegian har snakket med mange og sett på flere alternativer, men at valget falt på å investere i Norsk E-fuel.
– Hvordan verdsetter dere omdømmeeffekten av investeringer som dette?
– Enten vi liker det eller ikke, kommer flybransjen til å måtte fly på et annet type drivstoff. I dag er det 2.450 dager til 2030, sier Karlsen.
– På etterskudd
Norwegian har et mål om å kutte 45 prosent av utslippene sine innen 2030.
– Hvis du regner fra 2030 og tilbake til i dag, er vi egentlig allerede på etterskudd, sier Karlsen.
For å produsere elektrodrivstoff skal anlegget bruke 100 prosent fornybar energi, vann og CO₂ fanget direkte fra luften.
Norsk E-fuel har gjort flere demonstrasjonsanlegg. Det finnes ikke storskalaproduksjon av dette drivstoffet i dag, opplyser Lars Bjørn Larsen, kommersiell direktør i Norsk E-fuel.
– Vi er en del av et partnerskap, og det at vi får med oss Norwegian er et veldig stort og viktig steg for oss, sier Larsen.
Norsk E-fuel ble startet av selskapene Sunfire, Climeworks, Paul Wurth (SMS group), og Valinor. Dette er eierne, i tillegg til lux-Airport, driftsselskapet til flyplassen i Luxembourg.