Storbanker og Solstad i milliardstrid

I 2020 ble subseafartøyet «Normand Maximus» tvangssolgt. Nå går et Cayman Islands-selskap til sak mot DNB og to andre banker, og krever erstatning for milliardsalget.

KOSTBART: Normand Maximus er fortsatt i jobb, men et tvangssalg har ledet til milliardstrid.
Publisert:

I 2016 anskaffer Aker-eide Solstad Offshore supplyskipet «Normand Maximus».

Skipet finansieres via låneavtaler med banker og privat eierkapital.

Men da et italiensk oljeserviceselskap terminerer en kontrakt med skipet fire år senere starter en konflikt som nå har fraktet offshoreselskapet og bankene til retten i en bitter milliardstrid.

Ingen av partene ønsker å uttale seg om saken, men erstatningskravet kan bli i hundermillioners-klassen.

Les på E24+

Økonomer spår at lønnen blir høyere enn avtalt

Milliardlån

Solstad finansierte «Normand Maximus» ved å samarbeide med et London-basert equity-selskap som opprette et Cayman-registrerte selskap ved Maximus Limited, som kun skulle eksistere for driften av båten.

Selve skipet skulle leases av Solstad. Dette er ikke ukjent finansieringsmetode innen oljeservice.

REDERI: Solstad har Normand Maximus i drift, men eierskapet er skiftet.

Dermed hentet Solstad inn et lån på 266 millioner dollar fra tre banker: DNB, NIBC og Swedbank.

Lånet dekket 70 prosent av den totale kjøpesummen på 380 millioner dollar, eller drøye 3,8 milliarder kroner med dagens kronekurs.

For å få på plass full finansiering fikk Solstad med det London-baserte investeringsfondet AGC Equity Partners, som spyttet inn 91 millioner dollar.

Bankene tok pant i skipet som sikkerhet for investeringen.

Les også

Så rik er Kong Charles III

Terminerte kontrakt

Maximus og Solstad skulle benytte skipet blant annet gjennom en bearboatchartring til oljeserviceselskapet Saipem.

Denne kontrakten ble terminert på høsten 2020. Etter dette dro bankene i nødbremsen, og innløste panten i skipet. Følgelig ble «Normand Maximus» solgt.

AGC Equity, som spyttet inn 91 millioner dollar i investeringen, mener salget var unødvendig, og krever erstatning. Skipet er nå tilbake i drift, men AGC har verken inntekter fra drift, fordi eierskapet er oppløst, og fordi bankene innløste sin pant i selskapet.

Etter salget har AGC ifølge sluttinnlegget de har sendt til Oslo tingrett, flere ganger forsøkt å kjøpe skipet tilbake, og også lagt inn høyeste bud. Likevel sitter de nå med tomme hender, og krever oppreisning.

Avviser kravet

Saksøker MYF/AGC Equity ønsker ikke kommentere saken overfor E24.

De vil dermed ikke svare på hvor stort erstatningskrav de vil fremme. I sluttinnlegget står det at de på et tidspunkt sa seg villige til å diskutere et kapitalbidrag på 45 millioner dollar. De varsler også at de vil kreve erstatning for tapt arbeidsinntekt.

Bankenes prosessfullmektig, advokat Henning Harborg, sier de avviser kravet.

– Vi mener dette er helt rettmessig, sier Harborg.

«Normand Maximus» er et moderne subseafartøy og det største skipet av sitt slag som er bygget i Norge. Det ble levert til Solstad Offshore i 2016, men Skudeneshavn-rederiet eier kun 25 prosent av skipet gjennom Maximus, som er båtens formelle eier.

Maximus Limited er eid av supplyrederiet Solstad Offshore, som igjen er eid av blant andre Aker, som har største aksjepost i selskapet. DNB, som er saksøkt i saken, er nest største eier i Solstad, men en aksjepost på 9,3 prosent.

Det er satt av to og en halv uke i retten til å behandle saken.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Maximus Limited er eid av Solstad. Dette er feil, Maximus er eid av det AGC-kontrollerte selskapet Maximus Yield Fund (MYF), som er saksøker i saken. Feilen ble oppdaget og rettet 8.05 klokken 8.05.

Publisert:

Her kan du lese mer om