Bedre kinesiske shoppetall enn ventet

Børsene i Asia og Stillehavsområde faller fredag morgen. Ellers viser ferske tall at kinesisk industriproduksjon økte mer enn ventet i august.

Kunder på restaurantbesøk i Beijing, Kina, juli 2022.
Publisert: Publisert:

Etter torsdagens markante fall på Wall Street, der Nasdaq mistet 1,43 prosent, følger de asiatiske børsene etter nedover.

Slik er stemningen på noen av de viktigste børsene i Asia og Stillehavsområde, klokken 05.20 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo er ned en prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 0,5 prosent
  • Shanghai Composite faller en prosent
  • Kospi i Seoul faller 0,69 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 0,11 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 1,3 prosent

Flere shoppet i Kina i august

Kinesiske myndigheter rapporterte fredag om større vekst i økonomien enn ventet: Flere shoppet og industriproduksjonen økte.

Landets varehandel steg med 5,4 prosent i august sammenlignet med samme periode fjor, betydelig bedre enn et forventningen på 3,3 prosent, viser tall hentet fra Bloomberg.

Kosmetikk og møbler til hjemmet var blant de få kategoriene som viste en salgsnedgang i august fra året før.

Netthandelen steg med 12,8 prosent i august, enda raskere enn i juli, da netthandelen steg med 10,1 prosent.

Industriproduksjonen økte med 4,2 prosent i august, og slo dermed forventningen på 3,8 prosent anslått i en analytiker-undersøkelse.

Arbeidsledigheten for unge i alderen 16 til 24 år gikk ned til 18,7 prosent i august. Men den forble langt høyere enn den totale arbeidsledigheten i byer, som var på 5,3 prosent i august, noe ned fra måneden før.

– Generelt sett tålte den nasjonale økonomien virkningene av flere uventede faktorer og opprettholdt momentumet for bedring og vekst med store indikatorer som viste positive endringer. Men vi bør være klar over at den internasjonale situasjonen fortsatt er komplisert og alvorlig, og grunnlaget for innenlandsk økonomisk oppgang er ikke solid, uttaler det kinesiske statistikkbyrået i en pressemelding, ifølge CNBC.

Yuan falt til 7 mot dollaren

Den kinesiske yuanen på land krysset det viktige nivået 7 mot amerikanske dollar etter at People's Bank of China satte yuanens daglige midtpunkt til 6,9305 mot dollaren.

Det midtpunktet er det svakeste nivået siden august 2020 og svakere enn analytikerprognosen på 6,9228 per dollar, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om