Oppgang på Asia-børsene etter marerittdag

Børsene i Asia klatret dagen etter børsras verden over. Også i USA peker pilene oppover.

Børsene i Asia
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Mandag førte oljepriskollaps og virusfrykt til kraftige fall på børsene verden over. I det oljeprisen stupte falt børsene i Asia kraftig, og Wall Street hadde sin verste dag siden finanskrisen i 2008. Det samme hadde Oslo Børs.

I Tokyo falt Nikkei over fem prosent.

I tidlig handel fortsatte nedgangen i Japan, og da børsen åpnet i Tokyo falt Nikkei-indeksen tre prosent. Rundt klokken syv snudde det imidlertid til oppgang, og børsene holdt seg i positivt terreng ut dagen.

Slik ser det ut ved stengetid tirsdag:

 • Hang Seng i Hongkong opp 1,41 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,42 prosent
 • Shanghai Composite opp 1,82 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 3,11 prosent

– Denne volatiliteten kommer til å bli værende frem til vi ser slutten på dette viruset, og jeg tror ikke vi kan si det ennå. Spesielt ikke i USA, og det er aksjemarkedets bjellesau, sier Mark Matthews i Bank Julius Baer til CNBC.

Pilene i USA peker oppover

Sent mandag kveld opplyste USAs president Donald Trump at han tirsdag vil møte folkevalgte for å diskutere økonomiske tiltak for å motvirke den økonomiske nedgangen fra coronaviruset.

På en pressekonferanse som han holdt sammen med visepresident Mike Pence, sa han blant annet at de skal diskutere «mulige skattekutt og betydelige lettelser».

Dette bidrar til å sende terminkontrakthandelen (futures) opp. Både Dow-futures og S&P-futures stiger rundt fire prosent tirsdag formiddag norsk tid, ifølge MarketWatch.

Oljeprisen stiger

Tirsdag er investorenes fokus fremdeles rettet mot det eksperter omtaler som begynnelsen på en priskrig mellom de to mektige oljelandene Saudi-Arabia og Russland.

Natt til tirsdag steg oljeprisen 7,51 prosent, og et fat Nordsjøolje kostet 36,94 dollar, skriver CNBC. Mandag var oljeprisen på det laveste nede i 31,26 dollar.

Til tross for oppgangen tirsdag venter ikke analytikerne at prisen skal hente seg inn igjen, skriver Reuters. Årsaken er at coronaviruset struper etterspørselen.

Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og Russland møttes fredag for å diskutere kutt i oljeproduksjonen, for å møte lavere etterspørsel på grunn av coronaviruset. Partene kom imidlertid ikke frem til en løsning. Etter forhandlingsbruddet valgte Saudi Arabia å senke den offisielle prisen for olje til alle destinasjoner i april.

Varsler økonomiske grep

I Australia har statsminister Scott Morrison varslet at regjeringen tirsdag vil komme med en krisepakke for å stimulere økonomien som er hardt rammet av coronaviruset.

Han har ikke kommet med ytterligere detaljer om planen.

– Målet vårt er å holde folk i arbeid, holde bedrifter i gang og sikre oss at vi kommer sterkere tilbake på den andre siden, sier statsministeren ifølge Reuters.

Scott Morrison sier at påvirkningen fra virusutbruddet potensielt kan bli større enn finanskrisen i 2008.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Aksjelive
 3. Nikkei
 4. Hongkong
 5. Shanghai
 6. Hang Seng
 7. Kospi

Flere artikler

 1. Tung start på uken i markedene: – Historisk oljepriskollaps

 2. Asia-børsene faller samtidig som corona-tallene fortsetter å stige

 3. Asiatiske børser stupte etter kraftig fall i oljeprisen

 4. Tokyo-børsen faller kraftige 3,3 prosent

 5. Sterk oppgang på Asia-børsene etter at flere land letter på coronatiltakene