Hydro-sjefen etter valutasmell: – Alt i alt er det veldig bra

Hydro måtte bokføre en solid valutasmell på bunnlinjen i første kvartal, men er likevel glad for svak krone og brasilianske real. – Veldig bra for vår konkurransekraft, sier Hydro-sjefen.

Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.
Hydros kvartalsrapport
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Hydro-aksjen fikk seg et solid løft etter gode tall onsdag, selv om et stort sett urealisert valutatap på 4,6 milliarder kroner gjorde at selskapet måtte bokføre et tap på bunnlinjen på nesten to milliarder kroner.

Likevel er en svakere krone og brasiliansk real først og fremst positivt for Norsk Hydro, ifølge selskapets konsernsjef sjef Hilde Merete Aasheim.

– Selv om vi får effekter på gjeld og kraftkontraktene våre, er det ikke noe tvil om at den positive effekten vi får på norske kroner og brasilianske real gir et stort bidrag til et bra resultat, sier Aasheim til E24.

Dette er de positive og negative faktorene som påvirket Hydros underliggende resultat i første kvartal. Dette resultatmålet luker ut midlertidige effekter for å gi et bedre bilde av hvordan det går med selskapet.

Norsk Hydro leverte et justert resultat (underliggende ebit) på 2,23 milliarder kroner i første kvartal, fra 559 millioner kroner ett år tidligere. Ifølge TDN Direkt var det ventet et justert resultat på 975 millioner kroner.

Onsdag ettermiddag var Hydro-aksjen opp 6,47 prosent til 24,69 kroner, etter at kvartalsrapporten ble sluppet på morgenen.

Viktige faktorer som påvirket Hydros justerte resultat i første kvartal:

 • svakere krone og brasilianske real løftet resultatet med 1,2 milliarder kroner fra året før
 • lavere råvarekostnader løftet resultatet med 2,3 milliarder kroner
 • økt produksjon økte resultatet med 900 millioner kroner
 • lavere priser på alumina og aluminium trakk resultatet ned med rundt 2,5 milliarder kroner
Les også

Norsk Hydro rammet av valutatap

Styrker konkurransekraften

Hydros konsernsjef sier at en svak krone og en svak real styrker konkurransekraften til de norske smelteverkene og brasilianske virksomheter som verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

En dollar koster for tiden rundt 10,40 kroner, fra 8,76 kroner ved nyttår. En dollar koster 5,50 brasilianske real, fra 4 real ved nyttår.

– Alt i alt er det veldig bra. Den norske kronen har stor effekt på konkurransekraften til de norske verkene. Det gjelder også brasilianske real på kostnadsposisjonen vår i Brasil. Så totalt sett er dette veldig bra for vår konkurransekraft, sier Aasheim.

Et kraftig fall i oljeprisen og uro i markedene har bidratt til en kraftig svekkelse av råvarevalutaer som den norske kronen og brasilianske real.

Hvis oljeprisen skulle holde seg lav slik at kronen holder seg på de unormalt svake nivåene man har sett etter coronakrisen, kan det bidra til å styrke Hydros konkurranseevne mot konkurrenter i andre land.

– Hvis vi opprettholder de valutakursene vi har nå, vil det styrke vår konkurransekraft, sier Aasheim.

Les også

Hydro utsetter åpning av milliardanlegg: – Vi har stått på i 11 år

– Et positivt resultat

Hydros justerte resultat i første kvartal er det beste siden tredje kvartal 2018. Etter den tid har Brasil-nedstengninger og cyberangrep lagt en demper på tallene.

– Til tross for et svakt marked er det et positivt resultat, sier Aasheim.

I tillegg til den positive effekten på inntjeningen fra svak krone og real, merker Hydro solid effekt av billigere råvarer som olje og kaustisk soda, og av kostnadstiltakene som selskapet har jobbet med internt. Økte produksjonsvolumer gir også positiv effekt.

– Og så er jeg veldig glad for at vi har full produksjon i Brasil, og at Alunorte nå er oppe på tilnærmet full kapasitet. Det slår også veldig fint inn i resultatet for første kvartal, sier Aasheim.

Etterspørselen etter aluminium er ventet å falle etter coronakrisen, og dette vil over tid ramme Hydros resultater. Selskapet har solgt 55 prosent av den planlagte aluminiumsproduksjonen i andre kvartal til 1.650 dollar tonnet. I første kvartal fikk selskapet i snitt 1.758 dollar per tonn.

– Covid-19-effekten er ikke så stor for første kvartal, det er først og fremst ekstruderte produkter som har merket den effekten. Men den får vi jo inn i det neste kvartalet, sier Aasheim.

Les også

Hydro frykter coronaviruset kan ramme produksjonen

Sliter med bil og bygg

Hydro slet allerede med brems i bilbransjen og byggebransjen før corona-krisen. Nå har dette forverret seg. I en presentasjon onsdag peker Hydro på at det er ventet om lag 30 prosent lavere etterspørsel i Europa og 35 prosent lavere etterspørsel i USA i dette segmentet.

Hydro-sjefen sier at ekstruderte produkter, som blant annet leverer til bilbransjen og byggeindustrien, for tiden har en ordreinngang på rundt 60 prosent av normalen.

– Det vil ha stor effekt i andre kvartal, sier Aasheim.

Selskapet har stengt ned mye produksjon innen segmentet for ekstruderte produkter, som blant annet lager deler til biler og bygninger. Det er stor usikkerhet om etterspørselen fremover, ifølge Hydro-sjefen.

– Det er markedet som svikter, og ikke viruset som gjør at man holder stengt, sier hun.

Les også

Hydro får starte opp igjen i Kina etter virus-stans

Vurderer fortsatt salg av virksomhet

Innen segmentet for valsede produkter er det ventet et fall i etterspørselen på rundt 20 prosent i USA og Europa, ifølge Hydros presentasjon onsdag.

Denne virksomheten driver blant annet med metallfolie, emballasje og andre produkter av aluminium som «kjevles» flate i produksjonen. Hydro har tidligere sagt at selskapet vurderer å selge denne delen av virksomheten.

– Vi har en strategisk review, som vi kaller det, av Valsede produkter. Lønnsomheten har vært svak, og vi ønsket å få ut det fulle potensialet, sier Aasheim.

– I den sammenheng har vi også vurdert om denne forretningen ville ha en bedre utvikling i en annen eiersituasjon. Det arbeidet pågår fortsatt, sier Hydro-sjefen.

Les også

Bilmarkedet bidro til Hydro-nedtur: – Det slår rett inn i våre salg

Les også

Prisfall dempet Hydro-tallene: – Det er jo en stor nedgang

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Norsk krone
 3. Hilde Merete Aasheim
 4. Norsk Hydro
 5. Aluminium
 6. Valuta

Flere artikler

 1. Norsk Hydro rammet av valutatap

 2. Sterkere tall enn ventet fra Hydro

 3. Norsk Hydro økte inntjeningen kraftig i andre kvartal

 4. Sterkere enn ventet fra Norsk Hydro: Sliter på flere fronter

 5. Hydro-sjefen tar grep for å sikre lønnsomhet: – Akkurat nå ser det positivt ut