Børsdagen

Oslo Børs stengte opp - Kongsberg Gruppen steg kraftig

Kongsberg Gruppen, som blant annet produserer våpen, er blant få selskaper som foreløpig virker finansielt upåvirket av corona-krisen. Aksjen steg kraftig på Børsen etter knalltall, og fortsatte oppgangen ut dagen.

 • Eivind Bøe
 • Anders Nybakken Kvale
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Hovedindeksen åpnet tydelig opp fredag og har holdt seg i pluss hele dagen. Børsen stengte med en oppgang på 1,72 prosent.

Flere enkeltaksjer peker seg ut:

 • Industrikonsernet Kongsberg Gruppen steg 12,86 prosent til kurs 149,2 kroner per aksje. Oppgangen kom etter at selskapet la frem kvartalstall som viste kraftig vekst. Den finansielle effekten som følge av pandemien har vært begrenset i første kvartal, skriver selskapet i kvartalsrapporten.
 • Bildelsprodusenten Kongsberg Automotive fortsatte innhentingen og var opp over 45 prosent i løpet av dagen, som mest omsatt. Ved stengetid var aksjen fortsatt dagens mest omsatte, men med en mer beskjeden oppgang på 1,36 prosent. Etter den varslede emisjonen ble kansellert har aksjen fått en skikkelig oppsving, men kursen er fortsatt ned mer enn 50 prosent så langt i år.
 • Aker-aksjen klatret 3,61 prosent til 293 kroner, på tross av at Kjell Inge Røkkes industrikonsern halverte verdiene på tre måneder.
 • Scatec Solar steg 4,97 prosent etter at solenergiselskapet meldte om resultatvekst i første kvartal.
 • Elkem endte dagen med en oppgang på 12,93 prosent. Selskapet leverte kvartalsrapport som viste et kraftig redusert resultat, men Elkem opprettholdt likevel forslaget om utbytte.
 • Tungvekterne Equinor og DNB var samtidig henholdsvis opp 1,59 prosent og opp 1,77 prosent, som Børsens nest mest omsatte.

Nasdaq i pluss for året

Utviklingen kommer etter at Nasdaq-indeksen endte i pluss for året kvelden i forveien og fortsetter oppgangen fredag. Også Dow Jones og S&P 500 stiger fredag, men er på sin side kraftig ned for året.

Oppgangen torsdag var blant annet drevet av utsiktene til gjenopptatte samtaler mellom USA og Kina, noe som demper uroen for følgene av retorikken knyttet til virusutbruddet, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Gradvis gjenåpning av økonomien, noe støtte i oljeprisen og selskapsrapporter som fortsetter å komme inn i overkant av kraftig reduserte forventninger, bidro også til oppgangen, ifølge meglerhuset.

Asia-børsene og de europeiske børsene er også i pluss fredag.

Ett fat nordsjøolje koster 30,18 dollar, opp 2,55 prosent for dagen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Negativ ukeslutt på Oslo Børs – karbonkomet dundret ned

 2. Havyard-hopp på flat Oslo Børs

 3. Oslo Børs hentet inn det tapte etter minikrakket

 4. Uken endte med fall på Oslo Børs

 5. Oslo Børs startet uken med kraftig oppgang