Storebrand-forvaltere solgte midt i børsfesten

Nå kjøper forvalterne aksjer igjen, etter sentralbankenes helomvending, handelsavtale og lyspunkter i industrien.

KJØPER AKSJER IGJEN: Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vi var for pessimistiske på slutten av fjoråret, spesielt i siste kvartal, og tapte på den undervekten, sier porteføljeforvalter Olav Chen til E24.

Storebrand Asset Management øker nå aksjeandelen igjen, etter at kapitalforvalteren trakk milliarder ut av markedet i fjor høst av frykt for en korreksjon.

Børsåret ble imidlertid det beste på mange år i både USA og Europa, til tross for dårligere tider i verdensøkonomien, handelskrig og svekket fortjeneste i mange selskaper.

Les på E24+

Tommy tjener godt på den voldsomme gulloppturen: – Ikke aktuelt å ta gevinst

– Relativt sett var det riktig med tanke på at Norge og fremvoksende økonomier underpresterte globale aksjer, som vi i perioden fortsatt holdt på en normalvekt, sier porteføljeforvalteren.

– Absolutt sett var det likevel feil. Men vi har i løpet desember og den siste tiden dekket inn undervekten, sier han.

Undervekt i aksjer innebærer å la aksjer være en mindre del av porteføljen enn normalt. Det vil lønne seg i perioder hvor børsene er svake, men gjør at avkastningen blir dårligere i perioder hvor børsene er sterke.

Les også

Tiårets beste og verste aksjer på Oslo Børs: Sjømataksje opp 1.990 prosent

– Vi dro i nødbremsen

– Angrer dere på undervekten?

– Når man taper penger, og er for negative så gjør man det selvfølgelig. Men vi ser på fundamentale ting og makrotallene tilsa undervekt. Det er hele tiden snakk om risikostyring også. Det var en liten undervekt og vi dro i nødbremsen da vi så at ting var i ferd med å snu, sier Chen.

Storebrand-forvalterne har kjøpt seg opp igjen i både norske og globale aksjer samt fremvoksende markeder. De har justert opp aksjeandelen til en normalvekt i de taktiske porteføljene, hvor de har 90 milliarder kroner til forvaltning.

Grunnen er sentralbankenes helomvending, handelsavtalen mellom USA og Kina og lyspunkter i verdensøkonomien.

Les også

Hobbyinvestor med papirgevinst i grønn aksje på over 100 mill. i år

Les også

Kina bekrefter at de signerer første del av handelsavtalen neste uke

Rentepolitikk og lyspunkter i industrien

Sentralbankene har gått fra renteoppgang til rentekutt, ikke minst amerikanske Federal Reserve som kuttet renten tre ganger i fjor.

Det stimulerer økonomien og aksjemarkedet.

– Vi så det komme, men undervurderte størrelsen og effekten på markedet. Jeg har sjeldent sett et så stort sprik mellom makrotallene og aksjemarkedet, sier Chen.

Les også

Fed signaliserer uendret rente til 2021: – Et godt tegn

Industrien gikk inn en bratt nedgang, spesielt i Tyskland, men i det siste har enkelte økonomiske statistikker gitt signal om at global industri ikke faller lenger.

– Det vi fryktet i fjor var at fallet i industrien skulle svekke arbeidsmarkedet i industrien, og det i neste omgang skulle smitte over til privat forbruk, en negativ spiral, sier Chen.

– Men overraskende nok, til tross for det kraftige omslaget i industritallene, har vi ikke sett noen nevneverdig svakhet i arbeidsmarked eller konsum. Når vi nå ser en utflating i industrien tror vi det verste er over.

Trapper ned handelskrig

Utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina har også tatt en vending Chen ikke hadde ventet skulle skje så tidlig.

De to stormaktene har beveget seg fra en situasjon med stadig opptrapping av konflikten til enighet om en avtale som skal kutte toll stegvis.

– Et par kvartaler tilbake så vi for oss en full handelskrig med toll på alle kinesiske varer, før de rett valget skulle komme frem til en form for avtale, sier Chen.

Avtalen som nå skal signeres 15. januar er «et steg i riktig retning», og innebærer en nedtrapping av konflikten som kom mye tidligere enn ventet, mener Chen. Han tror likevel rivaliseringen mellom de to stormaktene vil vedvare.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Storebrand
  3. Verdensøkonomien
  4. Olav Chen

Flere artikler

  1. Forvaltere med 90 milliarder i kapital laster opp i norske aksjer

  2. Wall Street snytt for rekord på oppløpssiden

  3. Dette skjer denne uken: Sentralbanker i fokus

  4. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  5. Renterådet: – Vi er ved et vendepunkt