Kan tjene flere milliarder: Staten vurderer storsalg i Entra

Næringsdepartementet vil redusere eierskapet sitt i Entra med opptil 11 prosent, til en verdi av rundt 2,6 milliarder. Senterpartiet er kritisk til grepet.

VURDERER MILLIARDSALG: Staten vurderer å selge seg ned fra dagens 33,4 prosent i Entra til rundt 22,4 prosent. De 20 millioner aksjene som skal selges er verdt 2,6 milliarder kroner basert på tirsdagens sluttkurs. Bildet er fra Entras børsnotering 17. oktober 2014.

Foto: E24
Publisert:,

Staten vil selge opptil 20,3 millioner aksjer i eiendomsselskapet Entra, som tilsvarer omkring 11 prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Det kommer frem i en børsmelding etter Børsens stengetid tirsdag.

Staten eier til sammen 61.369.000 aksjer i selskapet, eller 33,4 prosent av aksjene i Entra.

Basert på dagens sluttkurs på 129 kroner har aksjeposten som skal selges en verdi på om lag 2,6 milliarder kroner.

Siden starten av 2019 har Entra-aksjen steget med drøye 12 prosent. Selskapets totale markedsverdi etter stengning tirsdag er på 23,7 milliarder kroner.

Entra er dermed det 19. mest verdifulle selskapet på Hovedindeksen på Oslo Børs, ifølge tall fra Infront.

Kritisk til nedsalg

Regjeringens planlagte nedsalg møtes med kritikk fra Senterpartiet, som mener staten burde opprettholde eierskapet.

– Senterpartiet er kritisk til at staten selger seg ytterligere ned i Entra og går under 33,4 prosent eierandel, skriver leder Geir Pollestad (Sp) i Stortingets næringskomité i en epost til E24.

– Salget savner etter vårt syn en god begrunnelse og virker rent ideologisk begrunnet. Det er jo ikke slik at staten er i akutt pengenød, legger han til.

Entra eier 91 eiendommer på til sammen 1,3 millioner kvadratmeter over hele landet, og de viktigste områdene for selskapet er Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

– Gjennom dagens statlige eierandel sikrer vi nasjonalt eierskap og kontroll blant annet over hovedkontor til et selskap som eier svært mye eiendommer i Norge, påpeker Pollestad.

62 prosent av Entras eiendommer er utleid til det offentlige, og i selskapets portefølje finner man blant annet Posthuset i Oslo, som er Norges høyeste kontorbygg, samt Politihuset i Bergen, Rockheim i Trondheim og Nasjonalbiblioteket i Oslo (se faktaboks).

Har fullmakt til å selge

I eierskapsmeldingen fra 2013 sa regjeringen at «det ikke foreligger særskilte grunner» til at staten skal være eier i Entra på lang sikt. Staten hadde den gang satt i gang en prosess som førte til børsnoteringen av Entra i 2014.

Les også

Staten kvitter seg med vaksineselskapet Veso

Regjeringen har lenge sittet på en fullmakt fra Stortinget til å «selge samtlige aksjer i Entra Holding AS».

– Vi har ingen kommentar nå ut over det som fremkommer i børsmeldingen og vil komme tilbake med mer informasjon, skriver Næringsdepartementet i en epost til E24.

Les mer: Staten kvitter seg med vaksineselskapet Veso

Skal selge flere selskaper

Regjeringen har fått fullmakt av Stortinget til å selge hele eller deler av eierskapet i flere selskaper, inkludert Entra, Ambita, Mesta og Baneservice.

I tillegg har staten planer om å selge seg ned til 34 prosent fra dagens 53,97 prosent i telekomgiganten Telenor.

I 2018 kvittet staten seg med sin eierandel i flyselskapet SAS for 597 millioner kroner.

Forrige onsdag meldte staten om at den solgte sin eierandel på 34 prosent i Veterinærmedisinsk Oppdragssenter for 45 millioner kroner.

ABG Sundal Collier, Carnegie og UBS vil gjennomføre salgsprosessen i Entra.

Entra-aksjen falt 1,53 prosent til 129 kroner på Oslo Børs tirsdag.

(NB! Saken ble korrigert 4. juni klokken 18.43: tidligere stod det at Entra var det 21. mest verdifulle selskapet på børsen.)

Her kan du lese mer om