Sevan fortsetter levering til konkurs kunde
Sevan Marine forsetter installeringen av Voyageur til tross for at kunde er konkurs.
Riggselskapet Sevan Marine
OSE
SEVAN
sier torsdag at det fortsetter installeringen av oljeriggen Voyageur på Shelly-feltet i Nordsjøen, til tross for konkursen hos oppdragsgiver Oilexco.
Oilexco North Sea har en avtale om å leie den flytende oljeproduksjons- og lagringsplattformen FPSO Voyageur i fem år. Administrerende direktør i Sevan, Jan Erik Tveteraas sier nå at selskapet, til tross for konkursen, fortsetter de siste forberedelsene til oljeproduksjon.
Sevan-aksjen faller 2,8 prosent på Oslo Børs. Hovedindeksen er opp 0,2 prosent.
Følg Sevan-aksjen med E24 Børs.
- Forbereder produksjonsstart
- Vi er godt fornøyd med at de som nå sitter og administrerer Oilexco velger å opprettholde fremdriften i prosjektet og at de har bedt oss fortsette å forberede oss til produksjonsstart, noe som er svært positivt for oss, sier han.
- Vi har ikke fått signaler om endringer i den nåværende planen. Det betyr at vi er i gang ved slutten av januar, eller begynnelsen av februar, forteller Tveteraas.
Han ønsker ikke å spekulere i konsekvensene av et eventuelt oppkjøp av Oilexco.
- Vi forholder oss til den kontrakten vi har. Vi har fått opplyst at det er midler i selskapet til å sette igang produksjonen og til å garantere betaling til oss. Det er vi fornøyd med det, sier Tveteraas.
- Reforhandling
Analytiker Ingolf Gillestad i Nordea frykter imidlertid at det kan komme endringer.
- Det mest interessante for Sevan er jo at Oilexco eier 100 prosent av dette feltet, så spørsmålet blir da hva slags insentiv en ny kjøper eller et nytt selskap har til å fortsette, sier Gillestad.
Han ser ikke bort i fra at nye eiere også vil forsøke å reforhandle kontrakten med Sevan.
- Nye eiere har alle muligheter til å forhandle ned raten. For selv om mange av investeringene allerede er gjort og oljen ligger der, så er det økonomi i det.
- Men hvis oljeprisen faller ytterligere så er det ikke nødvendigvis like interessant, og de har mulighet til å komme seg ut av det med en teknisk konkurs, sier Gillestad.
Analytikeren frykter også for konsekvensene av en ny utsettelse eller en kansellering av hele prosjektet.
- Man må huske på at produksjonsstarten allerede er forsinket i og med at de trodde denne enheten skulle være i produksjon i november eller desember. Nå snakker de om tidlig februar, så selskapet er helt klart i en vanskelig situasjon her, sier Gillestad.
Likviditet
Han tror at likviditeten blir Sevans største utfordring.
- Det mest bekymringsverdige er at cash-flowen som kommer fra denne kontrakten er ganske stor. Sevan har bare tre enheter og det er denne enheten som gir den høyeste inntjeningen av dem.
- Og som vi vet så er Sevan selv ute og henter finansiering for sine rigger, så en forsinket cash-flow fra produksjon ville vært veldig negativt. Da vil de måtte gå ut og se etter ny finansiering, noe som kan vise seg å bli en stor utfordring.
Operatørselskapet Oilexco North Sea har vært eid av canadiske Oilexco Inc, som i en egen børsmelding sier at bobestyreren forsøke å selge Oilexco North Sea, og at Morgan Stanley er hyret inn for å gjøre jobben.
Så sent som i desember fortalte Sevan at Voyageur hadde forlatt verftet etter bygging og at den var på vei til Shelly-feltet.
Les også: