DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

Markedene har reagert positivt på at USAs og Kinas presidenter skal møtes i Japan denne uken. Men DNB Markets tror handelskrigen vil eskalere.

NYTT MØTE: Markedene håper på fremgang i handelskrigen når USAs og Kinas president etter planen møtes under G20-toppmøtet i Osaka i Japan denne uken. Bildet er fra et møte mellom presidentene Trump og Xi under G20-møtet i Buenos Aires i desember 2018.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det er stor spenning knyttet til møtet mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i japanske Osaka denne uken.

Men DNB Markets er lite optimistiske til at det blir noen løsning på handelskrigen, skriver meglerhusets valutastrateg Magne Østnor i et notat mandag morgen.

– Handelskonflikten er en langdryg affære. Det ble positivt mottatt i markedet da det ble kjent at Trump og Xi trolig møtes i forbindelse med møtet. Retorikken fra begge parter den siste tiden har imidlertid ikke virket særlig forsonende, skriver Østnor.

Han tror derfor ikke på noen snarlig avtale mellom Kina og USA.

– Snarere tvert i mot, vi venter at handelskrigen eskalerer ytterligere, all den tid det virker umulig for kineserne å imøtekomme amerikanernes krav, skriver Østnor.

Les mer: USA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Skepsis fra Nordea

Også Nordea Markets er skeptiske til en løsning på handelskrigen nå.

– Spørsmålet er om markedet igjen er for optimistiske til en hva som kommer ut av dette møtet, skriver Nordea Markets i et notat.

– Møtet vil avgjøre om Trump utvider med tolltariffer på resten av importen fra Kina også. Det er nok ikke fullt ut forventet, mange venter det blir en ny utsettelse. Trump sier han har hatt «fantastiske» samtaler på telefon med sin motpart, vi får nå se, skriver Nordea Markets.

Ikke bare om toller

Kina og USA har innført toller på hverandres varer i flere runder, noe som skaper frykt for brems i verdenshandelen.

I tillegg har også kinesiske Huawei også blitt innblandet i striden, blant annet ved at USA har forbudt offentlige aktører å bruke selskapets teknologi.

– Handelskrigen dreier seg imidlertid ikke kun om tariffer lengre, noe amerikanernes forbud mot handel med Huawei er et tydelig eksempel på. Kineserne på sin side har svart med høyere tariffer på amerikansk import. Ikke rart spenningen knyttet til G20-møtet som starter i Osaka i Japan på fredag er stor, skriver Østnor.

Les også

EU advarer: – USA truer det globale handelssystemet

Samlet front

I tillegg til handelskrigen har Trump også havnet i strid med en lang rekke land som Canada, Mexico, Tyskland, Sør-Korea og India, påpeker Østnor.

– Det har imidlertid bidratt til at Kina og USA ble møtt med samlet front på møtet mellom handelsministrene i G20 tidligere denne måneden, hvor Kina ble kritisert for sine statlige subsidier til industrien og USA for sin blokkering av WTOs behandlingsinstans av tvistesaker, skriver valutastrategen.

Han peker også på at utsikter til svakere global vekst og planer om rentekutt i mange sentralbanker gjør at handlingsrommet i finans- og pengepolitikken trolig vil bli diskutert under G20-møtet i Osaka.

– Før helgen gikk visefinansministeren i Japan langt i å indikere at de vurderte valutaintervensjoner dersom yenen styrker seg ytterligere, hvilket nok var en prøverakett i forkant av G20-møtet, skriver Østnor.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Sentralbanker må ta hensyn til Trumps tolltrusler: – Vil vurdere ting annerledes

  2. Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

  3. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

  4. – Handelskrigen vil trappes opp

  5. Kinas sentralbank: – Vil skape kaos i markedene