Rikmannsbarn håndplukkes til "paringsball"

Fire par søkkrike foreldre velger hvert år hvem som inviteres på juleball for de unge i overklassen.

Publisert:

Rikmannsbarna svinger seg — og skaper mektige bånd.

Jentene skal være yngre enn guttene, og foreldrene bør være rike. Det er blant reglene, når innbydelseslisten til det årlige Rococo-ballet for de unge i Norges overklasse settes opp.

Sjekk "supernettverket" av rike arvinger her:

Milliardær-komité

Utvelgelsen gjøres av en komite med fire par velstående foreldre. Med foreldrenes hjelp skal de unge finne riktige venner — kanskje også den riktige kjæresten, etter mødrenes og fedrenes smak.

I beste fall etableres mektige allianser som kan bringe familieverdiene videre til nye generasjoner.

I år er det den profilerte eiendomsmilliardæren Christian Ringnes (53) og godseier Carl Otto Løvenskiold (54) som er generaler for ballet på Grand Hotel i Oslo.

- Fra de "brede lag"

Også skipsreder Axel Camillo Eitzen (53) og skipsmegler Nils Christian Bergene (53) tar del i arbeidet, sammen med sine fruer.

- Det er en hyggelig sammenkomst for unge mennesker, sier Carl Otto Løvenskiold til VG og E24.

Mangemilliardæren mener ballet samler et bredt lag av folket.

- Det er bredt sammensatt fra alle samfunnslag og alle deler av Oslo og Østlandet. Og det er etter et ønske om å samle ungdom fra forskjellige miljøer, sier Løvenskiold.

- Ikke fra Grorud

Ikke alle deler den oppfatningen. En tidligere balldeltager, som er bosatt deler av året i utlandet for å drive med investeringer, forteller til VG:

- For å si det sånn: Hvis du er en rufsete kar og bor i blokk eller kjedet enebolig på Grorud, er det ikke så stor sannsynlighet for at du blir invitert.

- Ideen bak ballet er først og fremst at fine familier skal føres sammen. Stort sett er det barn av familier med gamle penger som er der.

- Men sett at du er en entreprenør som har slått deg opp og har villa på Bygdøy og kone med minkpels, så er sannsynligheten større for at også dine barn blir invitert, mener den tidligere balldeltageren.

- Ikke "fin" nok

Han sier det er stor rift om plassene blant dem som bor i villa på Oslo vest.

- Jeg kjenner flere eksempler på mødre som har prøvd å få barna sine invitert. Foreldrene er også opptatt hvilken bordplassering barna får på ballet. Jeg vet om en mor som var misfornøyd, fordi datteren ble sittende ved siden av en som ikke var "fin" nok.

Og tradisjonen tro, sørger foreldrekomiteen for at ballets unge menn kan finne piker i den rette alderen. For mens guttene først får komme når de fyller 21 år, inviteres jenter ned i 18-årsalderen.

- Skal passe

- Det skal passe ekteskapelig. Det er helt naturlig at man skal ha yngre koner, sier den tidligere balldeltageren.

En annen ung millionær med ballerfaring sier at festen på Grand går under navnet "paringsballet" blant de unge selv.

- Jeg kan ikke huske at det ble kalt akkurat det, men kjært barn har mange navn, sier skipsreder og "ballmajor" Axel Camillo Eitzen til VG.

Han deltok selv på ballet da han var ung, men avviser at det var der han traff sin kone.

Venner viktig

- Hva er kriteriene for å bli invitert?

- Det har ikke noe med arv å gjøre om man blir bedt, det kommer mest an på hvem man kjenner, sier Eitzen.

Selve festen begynner alltid med aperitif klokken 18.00 den 21. desember på Grand Hotel i Oslo. En time senere serveres treretters middag "med vin og kaffe avec", som det heter i innbydelsen.

Blant middagens høydepunkter er både tale fra foreldrene, herrenes tale, damenes tale og en "Rococo-dronning" i plast, som bæres inn på toppen av en iskake til dessert. Og heldig er den yngste jenta på Rococo-ballet. Hun får nemlig plastdronningen til odel og eie.

Men før de rike barna går hjem, skal det feires ut i de små timer. Ballet avsluttes nemlig alltid med "nachspiel" i kjelleren på Grand Hotel, på utestedet "Kokkos".

Axel Camillo Eitzen gleder seg til å feste med de unge og håpefulle:

- Hele komiteen deltar, og jeg håper det blir like hyggelig som det pleier å være.

Les mer fra denne artikkelserien - som går på E24 gjennom hele helgen:

Publisert:

Her kan du lese mer om