Investorenes aksjekjøp

Tidligere TV-pianist Trond Myhre har tjent 25 mill. på én aksje i år: – Kan gå like raskt ned

Det rykende ferske klimaselskapet Magnora løftes høyt på børs i år, og bare mandag steg aksjen 45 prosent. Både aksjonær og ekspert advarer om at det fort kan snu.

SER POSITIVT PÅ GRØNT SKIFTE: Trond Myhre påpeker at han ikke er en spesialisert miljøinvestor. Han kom inn i Magnora da det kun drev med oljerelatert virksomhet. Bildet ble tatt i 2010.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Magnora, som har besluttet å satse grønt fremover, løftet seg hele 45 prosent på Oslo Børs til et nytt rekordnivå mandag - på et uvanlig høyt omsetningsvolum.

Bykset var gullkantet for investorer som Sundt-familien og Christen Sveaas, men også for et kjent fjes på norske TV-skjermer.

Les også

Vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte, sier Handelsbanken-strateg

– Godt nytt i disse tider

Investor og forretningsmann Trond Myhre (62), som blant annet er kjent som pianisten fra det tidligere NRK-programmet «Du skal høre mye», er nest største aksjonær med i overkant av 2,3 millioner aksjer gjennom King Kong Invest.

Det betyr at investeringsselskapet eier Magnora-aksjer for 41 millioner per børsslutt mandag. De samme aksjene var ved årsskiftet verdt 16 millioner og en stor del av papirgevinsten kom etter dagens kurshopp.

Myhre tilbrakte mandagen på båt og var ikke kjent med kursbykset da E24 tok kontakt.

– Dette er godt nytt i disse tider. Vi har vært langsiktig aksjonær i mange år og vært med på hele reisen. Vi har veldig tro på den linjen som dagens ledelse og styre har. Dette er fortjent for dem som har jobbet hardt for å ta selskapet i en ny retning, sier han.

Myhre ser ikke for seg å realisere gevinst i Magnora til tross for det store kurshoppet. King Kong Invest hadde ved årsskiftet også mindre posisjoner i andre børsselskaper, slik som Nordic Semiconductor og Panoro Energy.

Les på E24+

Vow må gjenskape tilliten for å få komme i det grønne selskap igjen

Satser grønt – til værs

Magnora-aksjen er opp nær 160 prosent på Børsen siden årsskiftet og mye av oppgangen tilskrives at selskapet tidligere i år besluttet å satse på fornybar energi – midt i det som omtales som en grønn bølge på børs, med stor investorinteresse for å finne de lønnsomme prosjektene.

Tidligere i år ble det blant annet kjent Magnora har kjøpt en fjerdedel av nylig oppstartede Vindr Group, som utvikler vindkraftprosjekter.

Myhre advarer riktignok om at det ikke nødvendigvis bare skal gå oppover for aksjen fremover. Han kommenterer også mandagens oppgang slik:

– Vi vet alle at på relativt små volumer så kan det gå like raskt ned. Så de kortsiktige bevegelsene er ikke så viktig for oss. Det som er viktig er den positive oppmerksomheten og selskapets retningsvalg, sier Myhre.

Inntektene i selskapet kommer fortsatt fra to britiske oljefelt, og det gjenstår en del jobb før selskapet har opparbeidet seg en større portefølje av konkrete vindprosjekter.

Aksjonæren omtaler omdreiningen til fornybar energi som både «nødvendig og tidsriktig».

– På en side er det bra fordi man ser mulighet til å tjene penger på det, men noe annet er når investeringen kan bli enda mer meningsfylt og man er med på å bidra til noe som også går i riktig retning når det kommer til miljøet.

Les også

Veddet mot Elon Musks Tesla: Spekulantene har tapt 220 milliarder i år

– Aksjene stiger på troen på fremtiden

Mange selskaper som satser grønt har steget kraftig på børs det siste året, men i flere tilfeller har kursen falt tilbake, blant annet på grunn av usikkerhet rundt inntjeningspotensialet.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet synes den betydelige oppgangen og den høye omsetningen i Magnora-aksjen mandag er underlig.

Han peker på en positiv teknisk analyse som kom samme dag, men mener den ikke burde drevet kursen opp så mye og heller ikke på såpass høyt volum. Johannesen understreker også at de «grønne» selskapene som har bykset, etter hvert må vise til en inntjening for å forsvare aksjekursene.

– Magnora har gått halvannengangen i år. Det ser man også på bred front i ESG-aksjene. Det er dot-com-tendenser, og et ekstremt moment blant disse aksjonærene. Aksjene stiger på troen på fremtiden, men på et tidspunkt må selskaper innen vind, sol og hydrogen vise til en eller annen inntjening. Og gitt hvor mye disse aksjene har steget de siste årene, så har de mye å bevise frem i tid, sier han.

Magnora har en markedsverdi på i overkant av 900 millioner kroner.

Les også

– Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Fornybar energi
 3. Mads Johannesen
 4. Oslo Børs
 5. Magnora (tidl. Sevan Marine)
 6. Nordnet
 7. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Arvinger selger seg ut av grønn rakett etter byks på 300 prosent

 2. Hydrogenaksjene på Oslo Børs skjøt opp 20 milliarder på én uke

 3. Hydrogenfest gir Spetalen-selskap papirgevinst på 95 mill. på to dager

 4. Andreas Hofstad med toppliste-comeback på børs – satser grønt

 5. Småsparere kaster seg over Spetalens grønne børsvinner