Store omveltninger for norsk sokkel: – Det er meldt flere handler

Giganter som ExxonMobil forlater Norge, mens nye aktører bygger seg opp. Partner Daniel Rennemo i PwC venter flere kjøp, salg og børsnoteringer de neste årene.

STORE ENDRINGER: De siste årene har oljegiganter som Hess, Marathon og Exxon og europeiske kraftselskaper vært på vei bort fra sokkelen, og samtidig har nye aktører som Vår Energi, Aker BP, Neptune og Okea vokst og blitt større. Trolig venter det både nye børsnoteringer og mer konsolidering i bransjen. Dette er Troll B-plattformen.
Ressursene på norsk sokkel
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Siden starten for 50 år siden har aktørbildet på norsk sokkel vært i stadig endring.

For 20 år siden var det bare 28 selskaper på sokkelen, men etter hvert som oljeprisen steg utover 2000-tallet ble en mengde nye selskaper prekvalifisert som operatører og rettighetshavere.

For ti år siden var hadde antallet selskap økt til 50, med Statoil, BP og ExxonMobil som noen av de største.

I 2019 har aktørbildet igjen endret seg mye.

Ved inngangen til året hadde antallet aktører på sokkelen falt til 39.

Og mens flere av oljegigantene er ute, har en ny generasjon selskaper snappet til seg eiendelene deres - og vokst seg store.

Les også

Les mer: Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

Exit for europeiske kraftselskaper

Europeiske kraftselskaper er blant dem som har droppet norsk sokkel de siste årene. Noe av årsaken er oljeprisfallet fra 2014 til 2016 og et ønske om lavere CO₂-fotavtrykk etter Parisavtalen, påpeker partner Daniel Rennemo i PwC.

– I perioden frem mot 2010–2011 så vi at en rekke europeiske kraft- og gasselskaper investerte inn på norsk sokkel, sier Rennemo til E24.

– Britiske Centrica, som et av de siste gjenværende kraftselskapene på norsk sokkel, annonserte tidligere i sommer at de vil selge seg ut av sitt olje- og gasselskap Spirit Energy. Da vil de fleste kraft- og gasselskapene ha solgt seg ut av norsk sokkel, sier Rennemo.

ExxonMobil vinker farvel

Flere oljegiganter har også solgt eiendeler og forlatt Norge. ExxonMobil solgte sist uke sine 20 siste norske felt til Vår Energi for 41 milliarder kroner.

– Vi observerer at de store internasjonale oljeselskapene har solgt seg helt eller delvis ut, som Marathon, Hess, BP og nå ExxonMobil, sier Rennemo, som peker på at også Shell har kvittet seg med eiendeler, mens Total både har kjøpt og solgt (se faktaboks nederst i artikkelen).

– De store internasjonale oljeselskapene ser ikke på norsk sokkel som like strategisk viktig som før, sier han.

Les også

Les mer: Vår Energi kjøper Exxon-eiendeler for 41 milliarder

ENDRET AKTØRBILDE: Sammen med oljeprisen steg antallet selskaper på norsk sokkel kraftig fra 2000 og utover, men de siste årene har det vært store omveltninger i bransjen, og antallet har gått noe ned. Samtidig har det bygget seg opp en rekke nye aktører med vilje til å investere i vekst gjennom både leting og oppkjøp.

En ny generasjon

Samtidig har oljemygger, leteselskaper og oppkjøpsfond bygget opp en ny generasjon av aktører ved å kjøpe og slå sammen selskaper og eiendeler. Flere av disse har sterk eksponering til Norge, som Aker BP og Okea.

– Investorer som ønsker aksjer med en eksponering mot norsk sokkel har nå flere alternativ, sier Rennemo.

Noen av de store i denne nye generasjonen selskaper er Vår Energi, Aker BP, Wintershall Dea og Neptune Energy. Selv om noen giganter er borte, er Equinor, Total, Shell og ConocoPhilips fortsatt til stede.

– Det at vi får inn nye aktører som satser på norsk sokkel som er villige til å investere tror jeg vil kunne gi norsk sokkel en boost, mer enn det vi kunne få med sovende kjemper som allokerte sin kapital til andre høyere prioriterte geografier. Jeg tror det er positivt med det økte mangfoldet, sier Rennemo.

Flere selskaper sikter nå mot børs. Okea ble børsnotert i år, og Wintershall Dea og Neptune Energy vurderer børsnotering neste år. Det kan bli enda flere, tror Rennemo.

– Jeg tror vi vil ha aktører som Chrysaor og Siccar Point på britisk sokkel som kan sikte mot børs, og det kan også skje for noen av de private equity-støttede aktørene på norsk sokkel når disse selskapene blir mer modne, sier han.

– Meldt flere handler

– Er alle oppkjøpene ferdige for denne gang?

– Det tror jeg ikke. Det er meldt flere handler, sier Rennemo.

Han påpeker at Spirit Energy trolig vil komme for salg, og at Energean har sagt at de vil selge tidligere Edisons virksomhet på norsk og britisk sokkel, kanskje i 2019 eller 2020.

– Den konsolideringen vi har sett de siste to-tre årene vil også kunne føre til at de nye eierne vil ønske å justere sin norske portefølje, og selge seg helt eller delvis ut av noen eiendeler. Da vil vi kunne se flere nye transaksjoner, legger han til.

Mange av dagens aktører på norsk sokkel har vekstambisjoner og er på jakt etter oppkjøp. Rennemo trekker frem private equity-backede aktører med tilgang på kapital, men også mer tradisjonelle olje- og gasselskaper.

– Jeg tror på et aktivt marked for oppkjøp og sammenslåinger de neste årene også, sier han.

Men det er ikke bare selskapene på norsk sokkel som har blitt flere og mindre. Antallet felt har nær doblet seg på 20 år, selv om produksjonen er omtrent på samme nivå som i 2000.

Ved årtusenskiftet var det 45 felt i produksjon på sokkelen, ifølge Oljedirektoratet. For ti år siden var det 58 felt i produksjon, og i 2019 har antallet felt i produksjon steget til 85.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Norsk sokkel
 3. ExxonMobil
 4. Vår Energi
 5. Aker BP
 6. Equinor

Flere artikler

 1. – Vi ser på muligheter hver dag

 2. Neptune Energy kjøper opp Edison for opptil 2,5 mrd.

 3. Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

 4. Betalt innhold

  Dette er de tolv største produsentene på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  Reuters: ExxonMobil vil ut av Nordsjøen