Forvaltere tar Nel-gevinst etter rakettoppgang

Hydrogenfeber på Børsen har sendt Nels børsverdi forbi 26 milliarder kroner. Under årets opptur har fondsforvaltere i Delphi solgt seg ned, mens Alfred Berg-fond har kvittet seg med over halvparten av aksjene.

TATT GEVINST: Forvalter Espen Furnes i Delphi-fondene har solgt Nel-aksjer.

Delphi Fondene
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Bare siden nyttår har hydrogenselskapet Nel steget over 130 prosent på Oslo Børs, og selskapets markedsverdi på 26 milliarder kroner passerte denne uken både Kjell Inge Røkkes Aker og Kongsberg Gruppen.

I takt med oppturen har en av de største eierne solgt seg ned.

Aksjonærlister viser at aksjefondet Alfred Berg Gambak har mer enn halvert beholdningen siden årsskiftet og gått fra å være tredje til åttende største aksjonær.

Fondet er nå oppført med rundt 14,5 millioner aksjer, ned fra drøyt 34 millioner aksjer siden årsskiftet.

Les på E24+

Hydrogen-ballongen fylles opp for Nel og aksjemarkedet. Spørsmålet er om den kan sprekke?

Tar gevinst etter rakettoppgang

Årsaken til nedsalget er aksjeoppgangen, ifølge porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

– Aksjen går såpass mye og da må vi rebalansere. Det er fortsatt en stor posisjon hos oss, sier han til E24.

Eriksrød sikter til at fondet har blitt nødt til å selge aksjer for å hindre at posisjonen utgjør en for stor andel av fondet.

– Et fond er skrudd sammen som et slags samvirkelag hvor man har en spredning på forskjellige aksjer, så hvis noen går veldig bra betyr det at vi selger av litt, sier forvalteren.

Porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

Adrian Nielsen
Les også

Nel mer verdt enn Aker: – Har vært et eventyr

Også fondet Delphi Norge har solgt seg ned. I aksjonærlistene er aksjefondet oppført med 2,9 millioner aksjer, ned fra rundt 3,7 millioner aksjer ved nyttår.

– Vi har primært solgt aksjer som følge av oppgangen i Nel-aksjen for å sikre noe av gevinsten vi har hatt på denne posisjonen. Vi har imidlertid fortsatt en betydelig posisjon og har fortsatt tro på Nel, skriver forvalter Espen Furnes i en e-post.

Tjent 60–70 millioner

Furnes forteller at fondskundene har tjent 60–70 millioner kroner på Nel-aksjen de siste tre årene.

– Vi har fulgt Nel i flere år og har vært aksjonærer lenge. Vi tok tidlig standpunkt til at hydrogen trolig er den mest miljøvennlige energibæreren, og at Nel har et godt utgangspunkt for kunne delta i oppbyggingen av en infrastruktur rundt dette.

Les også

Nel-sjefen om Norges hydrogenstrategi: – Dessverre veldig tannløst

Nel produserer hydrogenfyllestasjoner og selskapet lager også elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann.

I fjor hadde selskapet inntekter på 570 millioner kroner, mens ordrereserven var på rundt en halv milliard ved nyttår.

Nel har en viktig rammeavtale med den amerikanske lastebilprodusenten Nikola som kan gi jobb for mange milliarder, men en god del av disse leveransene vil ikke skje før om flere år.

– Samtidig har Nel har vært flinke til å promotere egne løsninger tidlig i viktige markeder, noe vi blant annet har sett i Sør-Korea. Vi har derfor fortsatt stor tro både på hydrogen og på Nel og har fremdeles en betydelig eksponering her, skriver Furnes.

Les på E24+

Den grønne aksjen som er glemt av aksjeboomen på Børsen

– Enorm investorinteresse

Den største kjøperen av Nel-aksjer har lenge vært tyske investorer som bruker en forvalterkonto hos Clearstream Banking.

De har siden nyttår kjøpt 185 millioner aksjer, og forvalterkontoen innehar nå mer enn 45 prosent av alle aksjene i selskapet.

Såkalte «grønne aksjer» har i lengre tid fått mye oppmerksomhet. Blant annet er det svenske brenselcelleselskapet Powercell opp mer enn 90 prosent så langt i år.

– Det er tydelig at det er enorm investorinteresse for grønn energi. Veldig mye kapital jakter på de investeringsmulighetene som finnes, sier Eriksrød.

Furnes mener det er flere årsaker til aksjeoppturen i Nel.

– For det første kan man tolke EUs «green deal» som et klart signal om at bruk av hydrogen vil være et av de viktigste virkemidlene for å komme i havn med CO₂-kuttene.

– Dermed vil det de kommende tiårene trolig investeres betydelig midler for å få på plass en hydrogen-infrastruktur. For det andre ser vi nå at ordreinngangen for Nel tar fart og spesielt ordren fra Nikola var en viktig milepæl, skriver forvalteren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Alfred Berg
 3. Aksjer
 4. Hydrogen
 5. Delphi Fondene

Flere artikler

 1. Hydrogenaksjene på Oslo Børs skjøt opp 20 milliarder på én uke

 2. Folketrygdfondet ute av aksjonærlistene i Norwegian

 3. Oljeaksjer skyter fart: Har lagt på seg 157 milliarder på to måneder

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror ikke børsfallet er over med det første: – Må være forberedt på store svingninger

 6. Finanskjendiser har satset på nykommeren Ice Fish Farm