Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal

Borr Drilling økte tapene, men varsler kraftig resultatvekst fremover.

TALLSLIPP: Borr Drilling legger frem sine kvartalsresultater torsdag. Fra venstre: Tor Olav Trøim, investor og styreleder i Borr Drilling, og Rune Magnus Lundetræ, finansdirektør i Borr Drilling.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Tor Olav Trøims Borr Drilling fikk et resultat etter skatt på 103,2 millioner dollar i andre kvartal, mens inntektene beløp seg til 86,6 millioner dollar, ifølge kvartalsrapporten torsdag.

Det tilsvarer et underskudd på 933 millioner kroner med dagens valutakurs.

Underskuddet øker dermed fra 56,4 millioner dollar i første kvartal, mens inntektene steg fra 51,9 millioner dollar.

Resultatene inkluderer et tap på 31,5 millioner dollar knyttet til aksjekjøpsavtaler i riggselskapet Valaris, skriver Borr i rapporten.

Les mer: Borr Drillings rigg-veddemål: Aksjekollaps kan gi stortap

Taper på rigg-veddemål

Borr Drilling har tidligere inngått veddemålet på aksjeoppgang i Valaris, tidligere EnscoRowan, men i løpet av kvartalet har aksjen falt kraftig.

Ved utgangen av kvartalet var aksjekursen på 8,53 dollar mot 15,72 dollar ved utgangen av første kvartal.

Det innebærer at Borr må bokføre et tap i sine regnskaper på den samlede eksponeringen på 4,2 millioner aksjer.

Det urealiserte tapet på posisjonen hadde steget til 55 millioner dollar ved utgangen av kvartalet.

Borr har også investert i gjelden til meksikanske OroNegro, med et samlet urealisert tap på 9,6 millioner dollar ved utgangen av juni.

I rapporten skriver Borr at slike investeringer ikke er en sentral del av selskapets strategi, og at det i lys av verdsettelsen av sine egne aksjer ikke planlegger flere investeringer i andre selskaper.

E24 (+): Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

Venter sterk resultatvekst

Borr Drilling bygget på kort tid selskapet gjennom en serie store transaksjoner, og sitter i dag på en flåte på 26 oppjekkbare rigger, samt en halvt nedsenkbar rigg.

Selskapet har nå 15 rigger i drift, men trenger nye kontrakter for å sysselsette flåten, ikke minst de nye riggene som kommer til levering snart.

Selskapet skriver i rapporten at det har fått kontrakt til flere rigger de siste månedene, med rater på over 100.000 dollar per dag.

Borr skriver videre at selskapet venter at ratene skal fortsette oppover, på grunn av begrenset ledig kapasitet.

Basert på dagens drift og kontrakter som er inngått venter Borr en sterk vekst i brutto justert driftsresultat i de kommende kvartalene, ifølge rapporten.

Utnyttelsen av den globale flåten av oppjekkbare rigger har fortsatt trenden oppover, skriver Borr, som peker på en utnyttelse på 82 prosent ved utgangen av juni.

Dette har steget videre til 84 prosent nå, og utnyttelsen for moderne rigger er enda høyere, på 89 prosent, ifølge selskapet.

Les også

Borr vil ha Pål Kibsgaard som styreleder

Etterspørselen har steget, skriver Borr, som nå ser behov for mer enn 40 moderne oppjekkbare rigger i forskjellige anbud globalt.

Nybygg på vei

Tor Olav Trøim-selskapet har satset på moderne rigger, med håp om at etterspørselen vil komme raskere tilbake her enn i andre segmenter etter de tunge årene i bransjen.

Selskapet har i tillegg åtte nye rigger under bygging i Singapore. I oktober får Borr Drilling levert den første, mens resten leveres i løpet av 2020.

– Det som etter hvert blir helt avgjørende for om Tor Olav Trøims og Borr Drillings gigantiske veddemål på at riggmarkedet vil komme til å ta seg opp er at de snart får kontrakter for riggene sine, skrev E24s børskommentator onsdag.

Les også

Børsverdier i rigg barbert med 35 milliarder på ett år

Her kan du lese mer om

  1. Borr Drilling

Flere artikler

  1. Borr Drillings rigg-veddemål: Aksjekollaps kan gi stortap

  2. Trøims riggselskap tapte 700 millioner

  3. Borr Drilling tapte 655 millioner kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Børskommentar: Tor Olav Trøims selskap var hele tiden et gigantisk veddemål. Nå kan det gå skikkelig surt

  6. Borr Drillings børskrise tiltar: Over syv milliarder forduftet i år