737 Max-ulykkene

Boeing har falt 213 milliarder i børsverdi på tre dager: – Nedadgående spiral

Den amerikanske giganten endte nok en dag med nedgang på Wall Street. Max-krisen blir stadig dypere, og analytikere mener risikoen har økt betydelig for investorene.

DAVID MARIUZ / AAP
  • Eivind Bøe
Publisert:

Flyprodusenten Boeing har falt på børs tre dager på rad, samtidig som investorene frykter Max-krisen skal ramme selskapet enda hardere.

Aksjen legger bak seg sitt verste tredagersfall siden august 2011, ifølge Wall Street Journal.

Boeing-aksjen endte ned 3,76 prosent i New York mandag. Fallet kommer på tross av en bred oppgang på Wall Street, og aksjen var den som tynget Dow Jones-indeksen desidert mest.

Før helgen var fallet enda tyngre, og de siste tre handelsdagene har aksjen gått ned fra rundt 372 til 331 dollar.

I papirverdier tilsvarer det 23 milliarder dollar, eller 213 milliarder kroner. Aksjen er nå på det laveste siden august, viser tall fra Infront.

Jekker ned aksjen

Analytikere fra flere meglerhus har nedgradert aksjen, og blant de mest pessimistiske er Credit Suisse, som skal ha lagt frem et notat med tittelen «Boeing, den nedadgående spiralen».

Credit Suisse jekker ned aksjen til hold fra kjøp og kutter kursmålet til 323 fra 416 dollar. Storbanken har holdt kjøp-anbefalingen gjennom Max-krisen i håp om at flyene som har stått på bakken siden mars var på vei tilbake.

– Vi kan imidlertid ikke forsvare aksjen i lys av de siste avsløringene, som betydelig øker risikoprofilen for investorene, skriver analytikerne ifølge Marketwatch.

Forrige uke kom det meldinger om at selskapet kan ha visst om problemene med det automatiske manøvreringssystemet knyttet til de to dødsulykkene der 737 Max var involvert før flyets sertifisering. Luftfartsmyndigheter har anklaget Boeing for feilrapportering av dokumenter om Max-problemene.

Venter store utfall onsdag

Også UBS nedgraderte aksjen, til nøytral fra kjøp.

Ifølge CNBC tok Boeing med seg både flyselskaper og leverandører i fallet mandag. Blant dem var Spirit Airlines, som lager hoveddelen av selve flykroppen, der aksjen falt 4,8 prosent.

Onsdag legger Boeing frem rapporten for tredje kvartal, og da kan det komme enda en runde med dramatiske svingninger.

Spekulantene venter en større bevegelse enn normalt for aksjen, skriver WSJ og viser til data fra Trade Alert. De gjør seg nå klar for en bevegelse på 5,2 prosent enten opp eller ned, over snittet på 3 prosent fra de åtte siste rapporteringene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. 737 Max-ulykkene
  2. Boeing

Flere artikler

  1. Boeing-analytiker: – Venter at resultatet blir «en absolutt katastrofe»

  2. Boeing rammes hardt av Max-problemene i fjerde kvartal

  3. Boeing vil midlertidig stoppe produksjonen av 737 Max i januar

  4. Annonsørinnhold

  5. Dårlig nytt for Norwegian: Boeing varsler ny 737 Max-utsettelse

  6. Asia-børsene stiger tirsdag