Hydros kvartalsrapport

Hydros justerte resultat ned 49 prosent

Norsk Hydro leverer røde tall på bunnlinjen for fjerde kvartal på rad. Justert driftsresultat falt med 49 prosent i tredje kvartal fra samme tid i fjor, men var noe sterkere enn ventet.

FERSKE TALL: Norsk Hydros konsernsjef Holde Merete Aasheim legger frem ferske tall onsdag.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norsk Hydro leverer justert driftsresultat på 1,37 milliarder kroner i tredje kvartal, fra 2,68 milliarder kroner på samme tid i fjor.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 977 millioner kroner, ifølge estimater fra TDN Direkt.

Dette tallet er justert for engangseffekter og «støy» av Hydro selv, og gir ifølge selskapet et bedre bilde av den underliggende driften enn det man kan lese ut av bunnlinjen i kvartalstallene.

Årsaken til nedgangen i resultatet er særlig lavere priser på alumina og aluminium, som er noe motvirket av lavere priser på råvarer og effekten av at produksjonen nå trappes opp ved verdens største aluminaraffineri Alunorte i Brasil.

Les på E24+

Børskommentar: Dette kan være starten på en ny vår for Norsk Hydro

Fjerde negative bunnlinje på rad

Aluminiumsprodusentens bunnlinje, resultatet etter skatt, ble på minus 1,39 milliarder kroner i tredje kvartal, mens det var ventet på minus 318 millioner kroner. I fjorårets tredje kvartal var resultatet etter skatt på minus 1,7 milliarder kroner.

Dette er fjerde kvartal på rad at Norsk Hydro leverer røde tall på bunnlinjen.

Noe av forskjellen mellom det justerte resultatet og bunnlinjen er en avsetning på 1,15 milliarder kroner som Hydro gjorde i kvartalet knyttet til en restrukturering av segmentet for valsede produkter. Dette tallet er ikke med i det justerte resultatet, men rammer bunnlinjen negativt.

Omsetningen ble på 37,52 milliarder kroner i tredje kvartal, mens det var ventet på 38,22 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt. I tredje kvartal i fjor var omsetningen på 39,78 milliarder kroner.

Svakere priser

Prisen Hydro fikk for salget av alumina falt med 33 prosent fra fjorårets tredje kvartal til 310 dollar tonnet i årets tredje kvartal. Aluminiumsprisen selskapet oppnådde falt 19 prosent til 1.784 dollar tonnet i tredje kvartal fra året før.

Produksjonen av bauksitt økte med 67 prosent til 2,15 millioner tonn, mens aluminaproduksjonen økte 61 prosent til 1,32 millioner tonn. Produksjonen av primæraluminium økte fem prosent til 522.000 tonn.

Hydro bokførte 33 millioner kroner i forsikringsoppgjør i tredje kvartal etter cyberangrepet mot selskapet i mars. Den økonomiske effekten av angrepet er beregnet til mellom 550 og 650 millioner kroner i første halvår, men den økonomiske effekten er ifølge selskapet begrenset i tredje kvartal.

Trapper opp i Brasil

Selskapet jobber nå med å trappe opp produksjonen i Brasil, etter en periode på 19 måneder med produksjonsbegrensninger på aluminaraffineriet Alunorte i kjølvannet av en lekkasje av regnvann fra anlegget som førte til flere påbud fra brasilianske myndigheter.

– Vi nådde en milepæl i september da den siste embargoen på Alunorte ble løftet. Det gir oss muligheten til å gjenoppta installasjons- og igangkjøringsaktivitetene på det toppmoderne avfallsdeponiet, DRS2. Opptrappingen går fremover og vi forventer å nå 85-95 prosent kapasitetsutnyttelse i 2020. Full kapasitet er forventet fra 2021, sier Aasheim.

Selskapet melder om at forbedringsprogrammet er i rute. På sin investordag i september varslet Hydro tiltak som skal løfte driftsresultatet med 6,4 milliarder kroner de neste fem årene, i tillegg til forbedringer på 900 millioner kroner i segmentet Valsede produkter innen 2023.

Forbedringene som ble varslet omfatter også opphevingen av produksjonsbegrensningen i Brasil, som ifølge Hydro har en effekt på 2,7 milliarder kroner.

Samtidig meldte Hydro om at rundt 2.200 årsverk skal kuttes frem mot 2023.

Trappet opp i Brasil

Før dette hadde Norsk Hydro tre kvartaler på rad med røde tall på bunnlinjen.

For noen måneder siden fikk Hydro tillatelse til å trappe opp igjen produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil, noe som gjorde at produksjonen ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras også kunne trappes opp.

Den delvise nedstengningen har ifølge Hydros tidligere anslag kostet rundt 600 millioner kroner i kvartalet.

Les også

Hydro: Siste Alunorte-restriksjon er fjernet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Norsk Hydro
 3. Alunorte
 4. Brasil
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Svakere enn ventet fra Hydro

 2. Sterkere tall enn ventet fra Hydro

 3. To Hydro-anlegg i Kina stengt etter coronaviruset

 4. Betalt innhold

  Resultatfall for Hydro

 5. Sterkere fra Hydro etter prishopp