Amazon bommer på forventningene

Nettgiganten leverer et enda større resultatfall enn analytikerne hadde ventet for tredje kvartal. Aksjen faller tungt i etterhandelen på Wall Street.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos ser resultatet falle for første gang på mer enn to år.

Pablo Martinez Monsivais / AP
  • Eivind Bøe
Publisert:

Amazon har lagt frem kvartalstall som viser lavere lønnsomhet, og utsiktene for salget i inneværende kvartal skuffer markedet.

Nettoresultatet for tredje kvartal endte på 2,1 milliarder dollar eller 4,23 dollar per aksje, av inntekter som beløp seg til 70 milliarder dollar.

Analytikerne hadde ifølge Factset i snitt ventet et resultat på 4,6 dollar per aksje og inntekter på 68,8 milliarder dollar.

På samme tid i fjor leverte Amazon et resultat på 2,9 milliarder dollar, eller 5,75 dollar per aksje, og inntekter på 56,6 milliarder dollar.

For fjerde kvartal venter Amazon at inntektene vil bli på 80–86,5 milliarder dollar, en vekst på 11–20 prosent mot samme kvartal i fjor. Det er likevel klart under analytikernes estimater på 87,4 milliarder dollar i kvartalet.

De skuffende resultatutsiktene kan tyde på at den viktige julehandelen ikke blir like bra som markedet hadde håpet.

Investorene er ikke imponert, og aksjen faller rundt seks prosent i etterhandelen. Ved stenging på Wall Street lå aksjen på kurs 1.780,78 dollar, opp 1,1 prosent for dagen.

Store investeringer

Resultatfallet er Amazons første på mer enn to år, og nedgangen kommer etter at fraktkostnader har tynget regnskapet. Nettgiganten har investert mye for å nå målet om å levere produkter bestilt på sine nettsider i løpet av kun én dag.

Toppsjef Jeff Bezos peker på investeringene i en melding i forbindelse med kvartalstallene.

– Vi bygger oss opp for å gjøre vår 25. julehandel den beste noensinne for Prime-medlemmer, med millioner av produkter tilgjengelig for gratis levering i løpet av én dag. De har allerede bestilt milliarder av produkter med gratis én-dagslevering i år, sier Bezos i meldingen.

Amazons rekke med rekordresultater ble brutt allerede i andre kvartal. Da brukte selskapet mer enn 800 millioner dollar for å nå målet om levering i løpet av én dag.

– Det er en stor investering, og det er den riktige beslutningen på lang sikt for kundene, sier Bezos.

Spådde aksjeoppgang

Et spenningsmoment før rapporten var selskapets skytjeneste Amazon Web Services (AWS). Tjenesten vokste 35 prosent i kvartalet, lavere enn analytikerne hadde ventet og den svakeste vekstraten på mer enn fem år.

Segmentet tynget resultatene til Amazon. Selskapet regner med høy fortjeneste fra AWS som en viktig bidragsyter i regnskapet.

AWS er den dominerende skytjenesten, foran Microsofts Azure, som vokste 59 prosent i samme kvartal.

Aksjekursen til Amazon har steget kraftig så langt i år, men oppgangen har deretter dempet seg, og siden i sommer har kursen falt.

Analytikerne har ventet at aksjen skal stige kraftig fremover, og hadde før rapporten ifølge Factset i snitt et kursmål på 2.292 dollar på aksjen.

Jeff Bezos, grunnleggeren til Amazon, er kjent som verdens rikeste med en total nettoformue som før dagens rapport var anslått til 110 milliarder dollar – svimlende 1.000 milliarder kroner. Bezos’ formue svinger i takt med aksjeutviklingen til Amazon.

Amazon lanserte tidligere denne måneden en versjon av sitt populære lesebrett Kindle spesielt laget for barn.

Amazons shoppefest Prime Day ble i sommer selskapets største handelsdag noensinne.

Prime er en abonnementstjeneste som gir kunder av Amazon tilgang til gratis levering av varer, nå altså så raskt som allerede dagen etter varen er bestilt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Amazon
  2. Aksjelive
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Amazon-sjefen ikke lenger verdens rikeste

  2. Knuser forventningene etter å ha bommet i to kvartaler på rad

  3. Analytikere spår resultatfall for Amazon

  4. Annonsørinnhold

  5. Amazon med kraftig vekst i første kvartal

  6. Amazon omsatte for 915 milliarder kroner på 90 dager