Analysesjef om rentemarkedets varsellampe: – Resesjonen kommer

Den såkalte rentekurven er blitt negativ for første gang siden før finanskrisen i USA – et varsel om økonomiske nedgangstider. Men ekspertene strides om det nå er en resesjon på vei.

VARSELSIGNAL: Rentemarkedets varsellampe blinker etter rentekurven har blitt negativ. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Den amerikanske tiårige statsrenten steg mye gjennom fjoråret, men har siden gjort en kraftig u-sving. Fredag utløser det et velkjent varsel i rentemarkedet om økonomiske nedgangstider.

Det handler om den såkalte rentekurven, som allerede i fjor fikk mye oppmerksomhet på Wall Street. Da nærmet den seg det punktet der den forutser resesjon, eller nedgangstider i økonomien.

– I desember kom det første skremselssignalet fra rentemarkedet, der noen korte renter ble høyere enn lange renter, som bruker å være et godt varsel om at noe er på ferde. Det var likevel ikke mer enn at man skulle bli lettskremt, sier analysesjef for kreditt i Sparebank 1 Markets, Pål Ringholm.

Analytikerne er i korte trekk opptatt av forskjellen mellom renten på kortsiktige amerikanske statsobligasjoner og renten på langsiktige statsobligasjoner.

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.

I gode tider vil de langsiktige rentene typisk være høyere enn de kortsiktige.

Men når dette forholdet snur, altså at rentekurven blir negativ, har dette opp gjennom historien vært et forvarsel om resesjon.

E24 (+): Kommentar: Den amerikanske rentekurven er negativ. Det er stort.

– Resesjonen kommer

Selv om varsellampene blinker i rentemarkedet er ekspertene uenige om det er nedgangstider på vei denne gangen.

– Tidligere denne måneden kunne vi lese ut av det amerikanske statsmarkedet at vi var kommet på et nivå som normalt sett er relativt ensbetydende med at resesjonen kommer, sier Ringholm.

Les på E24+

BLOOMBERG-KOMMENTAR: Resesjoner har blitt vanskeligere å forutse

Og fredag ettermiddag var renten på amerikanske statsobligasjoner med tre måneders løpetid høyere enn renten på statsobligasjoner med ti års løpetid, for første gang siden 2007, ifølge Marketwatch.

Det et tydelig signal, mener renteeksperten.

– Konklusjonen min er at resesjonen kommer, men det tar fortsatt litt tid.

– Det har fungert før, og jeg tipper det fungerer denne gangen også, sier Ringholm.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er av en annen oppfatning.

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika.

– For første gang i denne syklusen er tiårsrente i USA lavere enn tremånedersrenten, som typisk er et resesjonssignal, sier han.

Andreassen mener imidlertid at utviklingen i det amerikanske boligmarkedet taler mot økonomiske nedgangstider.

– Det kommer gode boligtall fra USA nå, og det er stor sektor. Grunnfjellet i økonomien er boligmarkedet. Når det går bra tror jeg ikke det blir noen resesjon, sier sjeføkonomen.

E24 (+): Denne grafen har varslet hver eneste resesjon siden 50-tallet – nå gjør den det igjen

Grafen viser renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner minus renten på tre måneders statsobligasjoner, i perioden fra 1982 og frem til onsdag denne uken. De grå feltene er resesjoner. I forkant av resesjoner har forholdet mellom de to rentene vært negativt. Fredag ble dette forholdet negativt igjen.

Kraftig rentefall

Den amerikanske tiårige statsrenten nådde toppen på 3,2 prosent i november, men var fredag nede i 2,43 prosent etter at den amerikanske sentralbanken tidligere i uken avblåste alle sine planlagte hevinger i styringsrenten i år.

Samtidig ligger tremånedersrenten på 2,45 prosent.

Internasjonalt faller også andre viktige statsrenter, deriblant den tyske tiårige statsrenten. Den er nå under null for første gang siden 2016. Det betyr at investorer er villige til å betale for at den tyske stat skal låne deres penger.

Rentefallet kom etter en ny runde med dystre nøkkeltall fra europeisk industri.

Fra før er det stor usikkerhet om utviklingen i internasjonal økonomi, ikke minst på grunn av vekstbrems i flere land, handelskonflikter og Storbritannias kaotiske utmelding fra EU.

Les også

Urolig på Asia-børsene etter USA-uttalelser

Les også

Ekspertene fraråder valutagrep

Publisert:

Her kan du lese mer om