Milliardæren bak den omdiskuterte kunstsiloen

Hans kunstsamling på 200 millioner kroner skulle være en gave til Kristiansand, men debatten raste. Milliardæren som blir ny sjef for Oljefondet sa han opplevde kritikken som både søkt og urimelig.

Nicolai Tangen hilste på kronprinsesse Mette-Marit i forbindelse med arrangementet «Business for Peace Honorees Dinner» i 2016.
 • Eivind Bøe
 • NTB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den 54-år gamle milliardæren Nicolai Tangen fra Kristiansand er utnevnt som ny sjef for Norges pengebinge, Oljefondet.

Tangen hadde en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner i 2019, noe som gjorde han til landets 41. rikeste, ifølge Kapital. Pengene kommer i hovedsak fra hedgefondet Ako Capital, som Tangen grunnla i 2005 og har vært toppsjef og investeringsdirektør for.

Ako Capital forvalter rundt 16,4 milliarder dollar, inkludert penger fra veldedige stiftelser og familieselskaper. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

Tangen skal flytte hjem og skatte til Norge og ha Oslo som arbeidssted når han tar over som ny sjef.

Tangen har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. Han har i tillegg gått Forsvarets russiskkurs.

Les også

Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

– Får litt teflon

Tangen besluttet tilbake i 2015 at han ville gi bort den store kunstsamlingen sin på mer enn 2.000 verk til Kristiansand kommune. Verkenes samlede verdi er anslått til 200 millioner kroner.

Kristiansand Høyre foreslo å gjøre om en gammel silo til et bygg som kunne huse verkene, og da våknet kritikerne.

Debatten har rast rundt kunstsilosaken og om hvorvidt kristiansanderes skattepenger skal gå på gjøre siloen, ved siden av kulturhuset Kilden, til et kunstmuseum.

– For det første tenker jeg at kunstsiloprosjektet er godtatt, og byggingen er i gang, sier Tangen i et intervju med E24.

Han sier at museumsdirektør Reidar Fuglestad er i gang med å bygge opp organisasjonen på Sørlandets kunstmuseum, som skal inn i bygget.

– Det å stå i en mediastorm, du får litt teflon av det. Og det kan komme godt med, for det kan komme uberettighet kritikk som kan vedvare over en lang periode, og det er viktig å ikke nødvendigvis ta det personlig hvis det ikke skal tas personlig. Medielandskapet kan være tøft det, altså. Så jeg tenker at det har vært en god erfaring, jeg.

Tangen sier at man skal ta kritikk fra media veldig alvorlig, og at mye av det er berettiget.

– Og man skal se på om man har gjort noe feil. Og så tenker jeg at man skal svare ut spørsmålene på en skikkelig måte, og være helt transparent på alt man driver med og dele det man kan. Jeg er veldig tilhenger av åpenhet. For eksempel tror jeg Ako Capital er det åpneste hedgefondet av noe fond, vi gir kundene tilgang på absolutt alt vi driver med, sier Tangen.

Kunstsiloen i Kristiansand.

Kunstsilo-debatten

Kristiansand kommune gikk inn med 50 millioner kroner til byggingen av siloen. Kunstmuseet skal også få et årlig tilskudd fra kommunen for å drive museet.

Kritikerne har ment at det er en dårlig avtale for kommunen, og at Tangen skaffer seg et utstillingslokale, samtidig som han ikke sitter med forpliktelsene. De mener det ikke har vært snakk om noe gave.

– Vi ønsker at milliardæren Tangen skal ta regningene sine selv, sammen med sine kompiser og kapitalsterke folk. Dette er ikke en primæroppgave for en kommune å drive, sa en av de fremste kritikerne, Vidar Kleppe i partiet Demokratene, til Dagbladet.

Tangen har på sin side sagt at kunstverkene «naturligvis» er en gave til Kristiansand og Sørlandet, «helt på linje med Sveaas sin gave til Bergen og Ringnes sin gave med Skulpturparken».

Verkene er eid av stiftelsen Ako Kunststiftelse, mens Sørlandets Kunstmuseum har fått disposisjonsrett. Museet kan imidlertid ikke selge, pantsette eller råde over verkene annet enn i samsvar med avtalen.

– All verdens konspirasjonsteorier og mistenkeliggjøring av motiver oppleves både søkt og urimelig. Dette er et stort kunstnerisk, økonomisk og byutviklingsløft. Selvsagt er det kontroversielt og til debatt, sa Tangen til NRK.

Det nye museet som har en prislapp på rundt 610 millioner kroner og åpner etter planen i 2022.

– En fantastisk ære

Tangen skal forvalte Norges oljeformue, som nå er på rundt 10.000 milliarder kroner, og tar over i begynnelsen av september. Utnevnelsen ble kjent under en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

– Det er en fantastisk ære å ta over ledelsen av Oljefondet, og det er et stort ansvar å passe på Norges og alles sparepenger. Yngve Slyngstads sko er naturligvis veldig store å fylle, sier Tangen ifølge NTB.

Oljefondet er et av verdens største fond og eier nesten 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer. De første kronene ble satt inn i fondet i 1996 og siden den gang er det blitt tilført 3.300 milliarder kroner i oljeinntekter. Over halvparten av fondets verdi er avkastning på investeringene.

– Det å dra fra London til Norge for å lede oljefondet må føles litt som da Solskjær dro fra Molde til Manchester for å lede Manchester United. Oljefondet ligger helt på topp i finansbransjens Champions League, sier Tangen.

– Ydmyk og stolt

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier hovedstyret i Norges Bank er trygg på at de med Nicolai Tangen har fått den beste kandidaten til å lede fondet.

– Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sier Olsen i en pressemelding.

Slyngstad varslet sin avgang i oktober i fjor. Norges Banks hovedstyre har siden søkt etterkommeren, ved hjelp av rekrutteringsselskapet Russell Reynolds Associates.

– For meg er det å få muligheten til å lede Statens pensjonsfond utland selve drømmejobben. Det er med stor ydmykhet og stolthet jeg vil videreføre og videreutvikle den imponerende jobben Yngve Slyngstad og teamet i Norges Bank Investment Management har gjort med å både sikre god avkastning på alle nordmenns oljeformue og lede an i utviklingen av ansvarlig eier- og investeringspraksis globalt, sier Nicolai Tangen i en melding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Oljefondet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nicolai Tangen: Fra studiegjeld til milliardformue

 2. Betalt innhold

  Tangen dropper Kristiansand. Det betyr 40 millioner kroner ekstra til Oslo kommune.

 3. Hit går Tangens veldedige penger: Sponset «Tangen Hall», leirsted, turisthytte og Freuds sofa

 4. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

 5. Betalt innhold

  Utnevnt til Oljefondet-sjef midt i en global krise