Oljefondet verdt over 9.500 milliarder

Nok en gang har Oljefondet passert en ny milepæl. Siden fondet passerte 9.000 milliarder kroner har det bare gått 121 dager. 

Skjermdump: NBIM.no
  • Martin Hagh Høgseth
  • Sigrid Moe
Publisert:

Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Rekorden kommer 121 dager etter at Oljefondet traff 9.000 milliarder kroner for aller første gang. Det skjedde 2. april i år.

E24 har vært i kontakt med Norges Bank Investment Management (Oljefondet) som ikke ønsker å bekrefte rekordnoteringen.

Les også

Har økt med 210.000 kroner i år – per nordmann: Ny rekordverdi i Oljefondet

Solid comeback

Forrige uke var verdien av fondet rundt 100 milliarder kroner lavere enn nivået som nå er passert.

Etter den nye rekorden har Oljefondet steget 1.244 milliarder kroner hittil i år.

Verdien av Oljefondet falt til 8.256 milliarder kroner ved utgangen av 2018, fra 8.488 milliarder kroner ved utgangen av året før.

Dermed har Oljefondet gjort et solid comeback etter at verdien i fjor falt for første gang siden 2002, samtidig som fondet første gang på åtte år leverte negativ avkastning.

Les på E24+

Derfor går Norges Bank mot strømmen

Valutabevegelser

Fondets verdi påvirkes ikke bare av utviklingen i aksje- og obligasjonsmarkedene, men også av verdien av kronen mot andre valutaer og av om regjeringen tar ut penger fra fondet eller sparer i fondet.

Samtidig har kronen holdt seg uvanlig svak, noe som gjør fondets beholdninger i dollar og euro mer verdt enn om kronen hadde vært sterkere.

På den andre siden gjør det at fondet måles i norske kroner også at en eventuell styrking av kronen umiddelbart vil senke fondets verdi.

Onsdag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken renten, og like etter uttalelsen fra sentralbanken var dollaren på sitt dyreste på over tre år.

Les også

Pundet mot største fall siden oktober 2016

– Sterkere dollar betyr som regel også svakere kroner, og gårsdagen var intet unntak, skriver sjefstrateg Lars Mouland i Nordea i sin morgenrapport torsdag.

En amerikansk dollar koster like etter klokken 15 8,89 kroner, og en euro koster 9,81 kroner. Til sammenligning var prisen for dollar onsdag klokken 15 8,76 kroner, og 9,78 for en euro.

Største enkeltmarked

Ved utgangen av 2018 var 66,3 prosent av fondet investert i aksjer, 30,7 prosent i rentepapirer og 3,0 prosent i eiendom som ikke er børsnotert.

USA var fondets største enkeltmarked, og amerikanske aksjer sto for 38,8 prosent av fondets aksjeinvesteringer ved utgangen av fjoråret.

Fondets verdi har steget hvert år siden dagens organisasjon ble opprettet i 1998, bortsett fra i 2002 da verdien falt med drøye fire milliarder kroner.


Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Opptur for Oljefondets toppaksjer: Microsoft er størst igjen

  2. Oljefondet tilbake på rekordnivå

  3. Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

  4. Oljefondet steg til nytt rekordnivå på 10.930 mrd.

  5. Tidenes år for Oljefondet i 2019