Vakre tall, stygge fall

En dårlig dag på Oslo Børs. Står vi på kanten av et lite stup?

Publisert:

Det lå an til å bli en aldeles hyggelig dag på Oslo Bø rs, med kursoppgang og det hele. Hydro

OSE

NHY

la frem rekordsterke tall før børsen åpnet, Aker Yards

OSE

AKY

har aldri hatt mer å gjøre og Norwegian

OSE

NAS

var vel ikke så langt unna analytikernes mål, de heller.

Men champagnen kunne legges rett i kjelleren da børsen åpnet, det skjønte nok de fleste. For pilene pekte nedover. Bratt nedover.

Feiret på forhånd

Selv for Hydro, som aldri har tjent mer penger og som - til tross for at engangseffekter løftet resultatet - overgikk de fleste analytikeranslag når det gjelder overskudd. Men kursfallet overrasket ikke meglersjef Geir Henning Ohrvik i Terra Securities.

- Det er slett ikke uvanlig at Hydro faller på gode tall. Det går gjerne veldig sterkt i forkant av tallene. Selv om de leverer det analytikerne forventer, venter markedet enda mer, sa han til Næringsliv24 på formiddagen.

Særlig bedre ble det ikke utover dagen, hverken for Hydro

OSE

NHY

eller kollega Statoil

OSE

STL

eller lillebror

OSE

DNO

, som falt mest av de største oljeselskapene.

Hyggelig timing

Akkurat den kursnedgangen plager neppe investor Idar Vollvik, som torsdag fortalte at han har solgt sine DNO-aksjer. Godt for ham.

Men børsfallet torsdag er blant de større de siste årene. Om man ser på alle dårlige dager siden årtusenskiftet, er dette nesten blant de ti dårligste. Investeringsdirektør Jarl Ulvin i Odin tror det kan bli sørgelige dager fremover. Han mener børsen skal ned 10-15 prosent fra toppen, det er omtrent den smellen aksjemarkedet fikk under turbulensen i fjor høst.

- Om det er begynnelsen på det fallet vi ser nå, vet vi ikke, men vi tror børsen skal ned så mye de neste 3-6 månedene, sier han til Næringsliv24.

Alzheimer

Investor Ola Mæhle tar enda tøffere ord i munnen, han mener hele børsgjengen er rammet av alzheimer. Iallfall når de glemmer at oljeprisen kan ramle til både 20 og 10 dollar fatet.

Det gjorde den ikke i går, men oljeprisnedgangen denne uken er likevel betydelig: Fra å ha kostet rundt 74-75 dollar fatet for et par dager siden, er prisen nå rett i overkant av 71 dollar.

Ansvarlighetens pris

Det skulle jo egentlig være godt nytt for aksjemarkedene alle andre steder enn i Norge, men drahjelpen utenfra var heller ikke mye å skryte av. Europa-børsene falt en prosent til halvannen mens Oslo holdt åpent, og de amerikanske børsene åpnet med kursnedgang rundt en halv prosent.

Festbremsen der ute var den kinesiske sentralbanken, som i ansvarlighetens ånd satt opp renten med 0,27 prosentpoeng for å hindre et farlig oppkok i kinesisk økonomi.

Publisert:

Her kan du lese mer om