Underleverandører jubler for milliardkontrakt i Qatar

Det jubles i blant annet Arendal og Horten, etter at Kongsberg gruppen inngikk sin største avtale noensinne. At avtalen er med omstridte og udemokratiske Qatar overlater ordførerne til Stortinget å vurdere.

UDEMOKRATISK: Emiratet og sjeikedømmet Qatar er kritisert for blant annet terrortilkytning, udemokratisk styresett og homofilistraff. Nå har Kongsberg Gruppen inngått avtale med landet. Bildet viser byggingen av Al-Wakrah fotballstadion, som skal brukes under fotball-VM i 2022. Qatar har fått mye kritikk for slavelignende behandling av gjestearbeiderne som bygger infrastrukturen i forkant av mesterskapet.

UDEMOKRATISK: Emiratet og sjeikedømmet Qatar er kritisert for blant annet terrortilkytning, udemokratisk styresett og homofilistraff. Nå har Kongsberg Gruppen inngått avtale med landet. Bildet viser byggingen av Al-Wakrah fotballstadion, som skal brukes under fotball-VM i 2022. Qatar har fått mye kritikk for slavelignende behandling av gjestearbeiderne som bygger infrastrukturen i forkant av mesterskapet.

Foto: Karim Jaafar AFP
Publisert:

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen meldte tirsdag at de nå har signert en samarbeidsavtale med Qatar om langsiktige utviklingsprogrammer for teknologi innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Konsernet beskriver samarbeidet som «det største i Kongsbergs historie», og selskapet anslår at det i første omgang vil gi grunnlag for 15.000 årsverk og involvere over 170 norske underleverandører.

Den langsiktige avtalen på 15 milliarder kroner vil få ringvirkninger inn i kommuner som Horten, Ringerike og Arendal.

Anslår rundt 150 årsverk i Ådalen

Daglig leder Martin Grimsgaard i T&G Elektro, som har hovedkontor på Høvik, sier at det meste av produksjonen som skal leveres til Kongsberg Gruppen foregår i Nes i Ådalen.

– Vi regner med at denne avtalen vil innebære rundt 150 årsverk for oss, pluss minus, sier Grimsgaard, og legger til at det «antagelig blir mer pluss enn minus».

Grimsgaard presiserer at det ennå ikke er klart nøyaktig hva slags løsninger kunden skal ha, men er uansett storfornøyd med Kongsberg Gruppens milliardavtale.

– Det snakkes om åtte år fremover, og som de fleste forsvarsprosjekter går det kanskje enda lengre. Langsiktighet er viktig for oss i et tøft marked. Kongsberg Gruppen har gjort en fantastisk jobb, og samarbeidet med dem er kjempeviktig for oss, så dette er fantastisk gode nyheter, sier Grimsgaard.

SKAL LEVERE: Milliardavtalen Kongsberg Gruppen har inngått med Qatar, er gledelig nytt også for selskapets underleverandører. Illustrasjonen viser kommunikasjons- og styringssysteene som Kongsberg Gruppen skal levere til Qatars nye pansrede kjøretøy fra Nexter.

Foto: Kongsberg Gruppen

I Comrod på Tau utenfor Stavanger mottas nyheten om Qatar-kontrakten med åpne armer av daglig leder Ole Gunnar Fjelde.

Annonsørinnhold

– Det er veldig kjekt for oss som underleverandør at vi har sånne industrilokomotiv i Norge. Vi tror at dette vil være med å sikre arbeidsplasser som vi har her lokalt på Tau i Stavanger, så for oss er det veldig viktig at de lykkes med det arbeidet de gjør, sier Fjelde.

Gladnyhet i Horten

I Horten holder blant annet mekanikkleverandøren OSWO til. Administrerende direktør Sjalg T. Mortvedt sier til E24 at han ikke konkret vil spå hvor mange arbeidsplasser avtalen innebærer for dem.

– Men vi er jo en av leverandørene til Kongsberg Gruppen i dag, og jeg håper vi vil være det også i denne sammenheng. Det blir vanskelig å si i dag nøyaktig hvor mange, men vi har jo arbeidsplasser i dag som er engasjert opp mot kontrakter i Kongsberg Gruppen, og dette vil være med på å sikre også disse arbeidsplassene fremover, sier Mortvedt.

HORTEN-ORDFØRER: Are Karlsen (Ap).

Foto: Horten kommune

Han sier likevel at tirsdagens kunngjøring av milliardavtalen i Qatar er en kjempenyhet også for dem.

– Jeg synes det er helt flott, og så er det viktig å si at dette også gir mye til norsk næringsliv og underleverandører som sådan.

Han får støtte av Horten-ordfører Are Karlsen (Ap), som minnes en tøff periode for industriaktørene.

– I tillegg til Kongsberg Gruppen, som også er store i Horten – de er vår største private arbeidsplass – så er det også viktig for mange underleverandører, påpeker Karlsen.

– Det at Kongsberg Gruppen får en så stor kontrakt gir naturligvis store muligheter også til de andre. For oss er det kjempepositivt at de store næringslivsaktørene får slike kontrakter, sier Karlsen.

Les også

Kongsberg Gruppens nye partner havnet i konflikt med alle nabolandene

– Snakker om betydelig vekst

Elektronikkselskapet Kitron og deres fabrikk i Arendal er en annen arbeidsplass som fikk styrket tro på fremtiden tirsdag. Daglig leder Hans Petter Thomassen i Kitron sier til E24 at avtalen vil sikre en hel del arbeidsplasser i lang tid.

– Uten at vi har fått selve ordren ennå så føler vi oss rimelig sikre på at dette også vil innebære vekst. Men avtalen er på et sånt stadie at vi ikke har noen indikasjon på hvordan vi skal klare å kvantifisere det riktig ennå. Jeg tror likevel vi snakker om betydelig vekst, sier Thomassen.

Ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli.

Foto: Arendal kommune

Han opplyser at Kitron i Arendal i skrivende stund har rundt 250 medarbeidere, og anslår at rundt 40-50 av dem jobber med kontrakter direkte eller indirekte knyttet til Kongsberg Gruppen.

– Det som er kommentert nå er at dette er en åtteårs-avtale, med hovedtrykk de første 5-6 årene. Så det er klart det er en sak som gir betydelig langsiktighet, sier Thomassen.

Comrod Strand i Rogaland, Berget i Notodden i Buskerud og Hapro i Gran i Oppland er blant de andre underleverandørene som kan nyte godt av Kongsberg Gruppens milliardavtale.

Les også

Kongsberg Gruppen inngår avtale med Qatar: – Kan være verdt 15 milliarder

Arendal-ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) sier han er stolt av å ha Kitron i sin kommune.

– Nå vet jeg ikke hvor stor veksten blir, men jeg synes naturligvis det er fint at det lokale næringslivet kan bidra. Kitron er en høykompetent bedrift, og en fantastisk arbeidsplass, så ingenting gleder meg mer enn at arbeidsplasser sikres fremover, sier Nordli.

Lar Stortinget bekymre seg for Qatar

Diktaturet Qatar har tidvis vært i hardt vær på grunn av manglende demokrati og dårlige arbedisvilkår for de svært mange arbeidsinnvandrerne i landet, samt anklager om terrorfinansiering.

Arendal-ordføreren sier han ikke har noen formening om at Kongsberg Gruppen har inngått en milliardavtale med det omstridte emiratet.

– Det regner jeg med at det norske storting har en formening om, og at man følger de eksportreglene som er knyttet til det, så det tar jeg veldig med ro, sier Nordli.

Også Horten-ordfører Are Karlsen mener man må være veldig bevisst på hvem det er Kongsberg Gruppen nå har inngått avtale med.

– Jeg tror ikke nødvendigvis løsningen er isolasjon, men at de verdiene vi står for må være gjennomsyrende i alt vi gjør når vi har avtaler med disse landene, sier Karlsen.

Han mener det viktigste er at norske aktører er tydelige på sine verdier i samhandlingen med aktører som Qatar.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold