Kvartalsrapporter

Milliardtap for Røkke og Fredriksen-dominerte Solstad Offshore

Pengene fortsetter å flomme ut av kriserederiet. I første kvartal endte tapet før skatt på 2,25 milliarder kroner.

VALUTASMELL: Svak kronekurs ble dårlig nytt for kriserammede Solstad Offshore. Kjell Inge Røkkes Aker Capital er blant storeierne i selskapet.

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Til sammenligning hadde selskapet et negativt resultat før skatt på 556 millioner kroner i samme periode året før.

Det viser selskapets kvartalsrapport som ble offentliggjort onsdag kveld.

Tapet forverres betydelig av den svært svake kronekursen, samt engangseffekter knyttet til termineringen av leasede fartøy som eies av SFL Corporation.

Kronekursen førte til at selskapet ved utgangen av kvartalet hadde et urealisert valutatap på 1,39 milliarder kroner.

Offshorerederiet har slitt tungt etter oljekrisen, og har nylig inngått en avtale som skal gjøre om 11 milliarder kroner av gjelden til aksjer. Ikke alle långiverne har godkjent denne pakken, og det skal etter planen holdes et obligasjonseiermøte fredag som skal ta stilling til kriseløsningen.

Forbedrer driftsresultatet

Selskapets bokførte egenkapital ble i fjor negativ etter en kraftig barbering av skipsverdiene. Ved utgangen av kvartalet var denne på minus 6,37 milliarder kroner, noe som er mer enn tre milliarder svakere enn ved utgangen av 2019.

Tross en kritisk situasjon fortsetter den ordinære driften i Solstad Offshore. I første kvartal endte selskapet med inntekter på 1,2 milliarder kroner, en forbedring fra 1,15 milliarder kroner i samme periode året før.

Justert brutto driftsresultat (justert ebitda) endte på 284 millioner kroner i kvartalet, noe som er en forbedring på rundt 60 millioner kroner.

Offshorerederiet opplyser at det ved inngangen av året forventet gradvis høyere aktivitet, men at oljeprisfallet har satt en stopper for dette.

«Det er nå stor usikkerhet hvordan markedet vil utvikles. Det er grunn til å tro at aktiviteten vil bli betydelig redusert, men aktivitet knyttet til olje- og gassproduksjon vil bli mindre påvirket enn aktivitet knyttet til leting og vedlikehold», skriver selskapet i rapporten.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en ordrebok på 8,5 milliarder kroner, hvorav rundt 4 milliarder er for arbeid de neste 12 månedene.

Les også

Solstad Offshore har signert redningsavtale

Kriseplanen

Det er kreditorer i Farstad Shipping og Solship Invest 3 som foreløpig ikke har sagt ja til restruktureringsavtalen, som etter planen skal redde Solstad Offshore. Tross dette har selskapet tidligere opplyst at de venter å kunne gå videre uten disse tre kreditorenes støtte.

Selskapet kommer ikke med noen ny informasjon rundt kriseplanen i resultatrapporten onsdag kveld.

Fra tidligere er det gjort kjent at avtalen innebærer at 10,9 milliarder kroner av selskapets drøyt 33 milliarder i gjeld skal gjøres om til aksjer.

Resten av selskapets pantsikrede gjeld skal legges i et nytt lån med fire år til forfall. En del på 900 millioner kroner av dette lånet skal så godt det går nedbetales med penger fra skip som skal selges eller skrapes, mens det som eventuelt gjenstår av denne delen vil bli gjort om til aksjer.

37 skip skal selges eller skrapes. «Nye» Solstad skal ha en flåte på rundt 90 skip.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Solstad Offshore
 3. Aksjelive
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Solstad Offshore tar nedskrivning på 960 millioner kroner

 2. Solstad Offshore økte underskuddet til 1,1 milliard kr

 3. Dof tapte 389 millioner kroner i tredje kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Stort utlånstap og resultatfall for Komplett Bank

 6. Sterkere enn ventet fra Norsk Hydro: Sliter på flere fronter