DNB med pris for å løfte kvinner inn i tech: – Gir en ekstra motivasjon til å jobbe med mangfold

DNB får årets ODA-pris for sitt arbeid med å øke mangfoldet i teknologibransjen. Banken sier at den har jobbet systematisk over flere år med likestilling og mangfold.

MOTIVASJONSLØFT: DNB sier at ODA-prisen gir en ekstra motivasjon til arbeidet med å rekruttere flere kvinner i teknologi. Fra venstre: Negina Mamadova, Kari Bech-Moen og Line Bakke.

Foto: Fredrik Kampevoll, E24
  • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

– Det er kjempehyggelig og gir en ekstra motivasjon til å jobbe med mangfold, sier Line Bakke, som er fagansvarlig for likestilling og mangfold i DNB.

Prisen deles ut av ODA, Nordens ledende nettverk for kvinner, som hvert år deler ut priser som belønner konkret og resultatgivende arbeid for å øke kjønnsbalanse og mangfold i teknologibransjen.

Juryen trekker frem at DNB nesten er i mål med satsingen på å øke andelen kvinnelige ledere til minst 40 prosent, at over 80 prosent av disse skal jobbe med teknologi og at kvinneandelen i DNB er 48,1 prosent.

– DNB rekrutterer nå helt annerledes enn før, men vi er fortsatt ute etter de beste av hvert kjønn. Vi rekrutterer gjennom konkurranser og tar flere inn på internship. Sistnevnte fungerer som en slag prøvetid for begge parter. I tillegg tar vi med cirka like mange kvinner og menn på alle utviklingsprogram, trekker Bakke frem som eksempler.

Les også

Andelen kvinnelige styreledere på stedet hvil: – Eierne sitter på makten

– Vanskelig å få vinner inn i tech

I fjor ble DNB medlem i ODA-plattformen, hvor de deler erfaringer med andre bedrifter.

– Noe av utfordringer vi har, sammen med veldig mange andre selskaper, er at det er vanskelig å få tak i de flinke damene med teknologikompetanse. Derfor er et nettverk som ODA så viktig for å løfte frem rollemodeller og bygge nettverk, sier Bakke.

DNB fremhever grep som mentorordning, likelønnspott for å utligne lønnsgapet mellom kjønnene og en kjønnsnøytral fødselspermisjonsordning.

Les også

Det er SHE-gründerens råd for bedre kjønnsbalanse på toppen: – Flere kvinner må forstå økonomi og finans

Talentkamp

Både innenfor teknologi og økonomi er det overvekt av mannlige studenter, noe som gjør at selskapet må jobbe hardere for å rekruttere kvinner.

– Spesielt på tech, der det er rundt 24 prosent kvinner som tar IT-utdanninger i dag. Da sier det seg selv at det er ganske få alle kjemper om. Men til tross for dette har DNB faktisk klart å tiltrekke seg nesten like mange nyutdannede kvinner som menn med teknologibakgrunn,, sier Kari Bech-Moen, som er leder for People-avdelingen.

Av 33 nyutdannede som begynte hos DNB i fjor høst, har de fleste IT-bakgrunn.

– Hele 17 av de 33 er kvinner, hvorav 13 har naturvitenskapelig eller teknologisk utdannelse, sier Bach-Moen videre.

Les også

Norwegian med sminke-krav til kvinnelig kabinpersonale

En stereotype innen bank og finans, er at bransjen er dominert av menn i dress. Det er ikke tilfelle i dag, sier de.

– Vi trenger mennesker av ulikt kjønn, kompetanse, bakgrunn. Da kan vi tilføye noe mer, og vi får et større mangfold og bedre beslutninger, sier Bach-Moen.

Banken erkjenner at det også kan skape mer konflikt når bransjen blir stadig mer mangfoldig.

– Verdien av mangfold kommer ikke av seg selv. Skal vi lykkes er det helt nødvendig å samtidig jobbe med å skape en inkluderende kultur der mangfold blir verdsatt, skyter Bakke inn.

Les også

Regjeringen lei av unnskyldninger for manglende kjønnsbalanse i næringslivet

Vil speile kundene

Negina Mamadova, som er produkteier i avdelingen for «open banking», er et av talentene teknologitalentene i DNB. Avdelingen står blant annet bak utviklingen av DNBs nye mobilbank.

– Har du ikke perspektivet til kunden, så er det fort gjort at du ikke tenker på det, sier hun.

At de har rundt 30 prosent kvinner og ansatte fra ti forskjellige land, mener Mamadova er viktig for å utvikle et produkt som passer alle kundene.

– Mye forskning viser at folk med forskjellige perspektiver er viktig når man utvikler tjenester som brukes. Brukerne våre er forskjellige, så da må vår interne organisasjon gjenspeile det, sier Mamadova.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Helsestartups får stryk på mangfold

  2. Avliver myter om oppstartsbedrifter: – Vi lever i Norge, så hva er det verste som kan skje?

  3. Balanse i regnskapet

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny undersøkelse: Norske studenter vil ha ledere som inspirerer

  6. Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap