Sky News: Kredittkortselskaper holder tilbake betalinger til Thomas Cook

Flere kortselskaper kriserammede Thomas Cook bruker har hyret inn Deloitte for å vurdere eksponeringen sin mot reiseselskapet, ifølge Sky News. Ving sier norske kunder ikke berøres.

STORE TAP: Thomas Cooks underskudd i første halvår havnet på 1,47 milliarder pund, tilsvarende 16,4 milliarder norske kroner.
Publisert:

Problemene tårner seg opp for charteroperatøren Thomas Cook, som eier norske Ving.

Selskapet er hardt presset, og torsdag la det frem enorme tap og meldte om massive nedskrivninger som senket aksjekursen.

Nå kan det også bli sendt ut i mer økonomisk trøbbel.

Søndag skriver Sky News at en rekke betalingselskaper Thomas Cook samarbeider med forsøker å holde tilbake flere millioner pund i kredittkortbestillinger.

Det vises blant annet til at det britiske reiseselskapets betalingsformidler i Norden planlegger å forlenge perioden det holder tilbake penger fra kunders kredittkortbestillinger fra to dager til flere uker.

Kredittkortselskaper ønsker gjerne å holde tilbake penger dersom de anser et selskaps finansielle situasjon som risikabel.

Hyret Deloitte for råd

En rekke andre kredittkortselskaper skal også ha hyret inn konsulentgiganten Deloitte for råd om å vurdere eksponeringen mot Thomas Cook, som er på flere hundre millioner pund.

Samtidig ønsker andre å holde tilbake over halvparten av pengene betalt av Thomas Cook-kunder i en uspesifisert tidsperiode for å sikre sine egne interesser, ifølge ikke-navngitte kilder.

Les også

Thomas Cook skriver ned verdier for milliarder – raser på børsen i London

Det skal imidlertid kun være nordiske samarbeidspartnere som har rett til å utsette betalingene til over to dager.

«Flere samtaler»

En talsperson for Thomas Cook kommenterer kredittkortselskapenes vurdering slik i en uttalelse:

– De siste dagene har vi at flere samtaler med våre leverandører for å forklare de rikelige ressursene vi har for å fortsette forretningen, samtidig som vi styrker vår likviditetssituasjon.

Charteroperatøren fortsetter nå samtalene den nordiske kortleverandøren.

– Og vi er trygge på at vi vil komme til en akseptabel løsning de kommende dagene, sier talspersonen.

Kan ramme hardt

Det er forventet at en nordisk utsettelse av betalinger utover to dager vil ha en negativ innvirkning på Thomas Cooks kortsiktige kontantstrøm.

Penger fra kredittkortbestillinger som har blitt holdt tilbake har tidligere rammet aktører i flybransjen hardt.

Tidligere i år førte det til at det britiske flyselskapet Flybe ble solgt på billigsalg. Og for drøyt ti år siden førte de til at Frontier Airlines måtte søke konkursbeskyttelse i USA.

E24 skrev tidligere i mai også om hvordan Norwegian har solgt billetter for milliarder av kroner i første kvartal, men mange av disse pengene har de ikke fått utbetalt.

Ifølge storbanken HSBC holder såkalte kortinnløsere nå igjen 70 prosent av pengene fra flybestillingene fra Norwegian.

– Vi ser på dette som et tydelig tegn på en finansielt ustabil forretning, forklarer analytiker Andrew Lobbenberg i HSBC i en analyse.

Norwegian sa til E24 at de ikke kjenner seg igjen i Lobbenbergs analyse om at Norwegian «er en finansielt ustabil forretning», og sier at grunnen til at kapital blir holdt tilbake ikke er fordi innløserene tror at Norwegian går konkurs, men fordi de har hatt en betydelig økning i omsetningen og derfor trenger flere innløsere.

– Påvirker ikke Norge

Den nordiske Ving-gruppen er eid av Thomas Cook, men informasjonssjef Siri Røhr-Staff beroliger norske og nordiske kunder som frykter for sine bestilte chartertur nå som moderselskapet skaper negative overskrifter.

– Det kommer ikke til å skje noe med deres reiser. Den nordiske delen av Thomas Cook Group fungerer fortsatt godt, sier Vings pressetalskvinne til Nettavisen søndag.

– Kundene her hjemme er trygge.

Publisert: