Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

Gjennom 2019 byttet Apple og Microsoft stadig på å være Oljefondets største aksjepost. Ved utgangen av året var det Apple som var størst. Se hele topplisten her.

Illustrasjonsfoto.
Oljepengene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet sitter på langt over 10.000 milliarder kroner, og har over 9.000 aksjeposter. Frem til aksjefallet denne uken har verdien av disse skutt i været, og det har særlig økt fondets aller største aksjeposter.

Den største aksjeposten i fondet ved utgangen av fjoråret var Apple, ifølge Oljefondets rapport for fjoråret.

STØRSTE POSTER: Dette er Oljefondets største aksjeposter ved utgangen av 2019.

Fondet satt på aksjer for 116,97 milliarder kroner i Apple ved utgangen av året, mens samme aksjepost var verdt 93,2 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Den nest største aksjen i fondet var Microsoft, der beholdningen var på 104,64 milliarder kroner.

Dette er første gang at fondet har passert en aksjebeholdning på over 100 milliarder kroner i enkeltselskaper.

Oppgangen i teknologisektoren reflekterer også et skifte i de globale aksjemarkedene, hvor slike selskaper er blitt viktigere enn for ti år siden, påpeker Oljefondets direktør Yngve Slyngstad på en pressekonferanse torsdag.

– De fem største investeringene våre i USA er i teknologiselskaper. De fire største investeringene våre i Asia er i teknologiselskaper, sier Slyngstad.

– For ti år siden var tre av våre fem største investeringer i europeiske olje- og gasselskaper (Total, BP og Shell, journ.anm.). I dag er fire av våre fem største investeringer teknologiselskaper, legger han til.

Apple og Microsoft var også enkeltaksjene som bidro mest til fondets avkastning i fjor, i tillegg til den sveitsiske matvaregiganten Nestlé.

De aksjene som bidro mest negativt til fondet i fjor var Nokia, Pfizer og Swedbank.

Tok over for Nestlé

Fra 2012 til 2016 var det Nestlé som var fondets største aksjepost, en plassering som tidligere tilhørte oljekjempen Shell.

Siden da har det vært teknologiselskaper på toppen. Fem av de ti største aksjepostene i fondet har i det siste vært i teknologiselskaper: Facebook, Amazon, Google-eier Alphabet, Apple og Microsoft.

I 2017 var det Apple som tok over topplasseringen på listen over fondets største aksjeposter, men året etter var det Microsoft som toppet listen.

Dette har vært toppaksjen til Oljefondet det siste året:

 • Fjerde kvartal 2018: Microsoft
 • Første kvartal 2019: Apple
 • Andre kvartal 2019: Microsoft
 • Tredje kvartal 2019: Microsoft

De beste aksjene og sektorene

Det var nettopp teknologisektoren som bidro mest til oppgangen i fondets aksjeverdier i fjerde kvartal 2019, med en oppgang på 42,3 prosent, skriver Oljefondet i sin rapport.

Sektorene som gikk minst frem i fjor var olje og gass, med en oppgang på 12,9 prosent.

Fondet deltok i 182 børsnoteringer i fjor, der de største var kinesiske Alibaba, transporttjenesten Uber og drikkevareprodusenten Budweiser.

Tror på store variasjoner

Selv om teknologiaksjene har steget mye på børsene de siste årene, har Oljefondet lenge vært forberedt på at de vil kunne svinge kraftig i verdi.

Det har administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management gjentatt flere ganger, blant annet da han i fjor la frem tallene for 2018, da fondet leverte negativ avkastning for første gang på åtte år.

– Vi må være forberedt på at disse store teknologiselskapene går opp og ned i pris. Pluss-minus 30–40 prosent er noe som må være innenfor det vi ser er mulig, sa Slyngstad på en pressekonferanse i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Microsoft
 4. Apple
 5. Fond
 6. Yngve Slyngstad
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. Oljefondets største aksjeposter: Apple topper fortsatt listen

 2. Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke

 3. Dette er Oljefondets største aksjeposter: Tesla dundrer inn på topplisten

 4. Viruset herjer i markedene: Oljefondet barbert med 500 milliarder

 5. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann