Flygiganter med resultatvarsel etter coronavirus

Både Finnair og Easyjet kommer fredag med resultatvarsel, og viser til spredningen av coronaviruset som er ventet å redusere etterspørselen etter flyreiser.

 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i meldinger fra de to selskapene fredag.

Finnair har tidligere i måneden meldt om begrenset effekt av viruset, men sier nå at effekten blir verre enn tidligere antatt. Derfor justerer selskapet ned sine utsikter for kommende kvartaler og 2020, etter tidligere å ha ventet vekst på fire prosent i kapasiteten i år.

Selskapet trekker dette anslaget. Finnair gir ikke noe nytt anslag, men sier at kapasiteten vil bli justert etter etterspørselen. Finnair vil kutte kostnader med 40 til 50 millioner euro (416 til 519 millioner kroner), og sier at dette blant annet vil få følger for personale, salgs- og markedsaktiviteter, og at det kan bli permitteringer.

– Negativ effekt på etterspørselen

Finnair venter nå at driftsresultatet i første kvartal blir lavere enn på samme tid i fjor, og at driftsresultatet i andre kvartal vil bli betydelig lavere enn året før. Dette betyr også at selskapet venter betydelig lavere resultat for hele 2020 enn året før.

– Siden situasjonen med coronaviruset har gått inn i en ny fase med utbrudd i flere nye land, vil vi gjøre de nødvendige tiltakene for å tilpasse våre kostnader, operasjoner og ressurser for å komme mer på linje med inntektene, sier konsernsjef Topi Manner i Finnair.

– Selv om spredningen av viruset har hatt begrenset effekt på driften så langt, ser vi nå en negativ effekt på etterspørselen, sier han.

Easyjet: – Etterspørselen dempes

Easyjet melder også om at etterspørselen har dempet seg etter spredningen av viruset i Nord-Italia. Selskapet vil derfor innstille noen fly, spesielt inn og ut av Italia.

«Vi har sett betydelig dempet etterspørsel og fyllingsgrad inn og ut av våre norditalienske baser», skriver Easyjet i en melding.

Easyjet sier at det er for tidlig å si hvilken effekt viruset får på utsiktene for 2020, men vil oppdatere markedet etter hvert.

Selskapet varsler at det vil kutte i budsjettene sine for å håndtere effekten av viruset, og at det vil fryse lønningene og rekrutteringen av nye folk. I tillegg vil det utsette investeringer og tilby ferie uten lønn.

Easyjets resultatvarselFinnairs resultatvarsel
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Easyjet
 3. Finnair
 4. Flyselskaper
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. SAS tar corona-grep: Kutter ruter i Europa og til Hongkong

 2. Zalando varsler betydelig svakere resultat enn ventet

 3. Sats taper 190 millioner grunnet coronastenging

 4. Ryanair tar corona-grep: Kutter 25 prosent av avgangene

 5. Lufthansa tar nytt kraftig coronagrep: Setter 150 fly på bakken