Apples kvartalsrapport

Apple-aksjen stiger etter sterkt resultat

Teknologigiganten mener julekvartalet kan bli det beste noensinne, og tror ikke på en ny Kina-krise. Fasit for fjerde kvartal viser sterkere tall enn ventet.

MIKE SEGAR / X90033
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Apple legger frem et resultat per aksje på 3,03 dollar, en økning på 4 prosent sammenlignet med året før.

På forhånd var det ventet at selskapet ville legge frem et resultat på 2,84 dollar per aksje, ifølge Refinitiv-estimater, skriver CNBC.

For Apple er kvartalsrapporten den fjerde og siste i regnskapsåret ettersom det praktiserer avvikende regnskapsår. Regnskapet gjelder perioden fra juli til september.

Selskapet leverer samtidig inntekter på 64 milliarder dollar, noe som er det høyeste noen gang i et fjerdekvartal. Det var ventet at inntektene ville komme inn på 62,9 milliarder dollar.

De totale inntektene stiger blant annet på bakgrunn av at selskapet har 18 prosent vekst i såkalte servicefunksjoner. Dette inkluderer blant annet abonnementstjenester som iCloud og selskapets forsikringsordning AppleCare.

Apple-aksjen stiger rundt 2 prosent i etterhandelen.

Venter god julehandel

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvordan salget av iPhone har gått i kvartalet, særlig ettersom selskapet slapp den nye iPhone 11 like før kvartalets slutt.

Inntektene knyttet til iPhone-salg endte på 33,36 milliarder dollar, en nedgang på 9 prosent fra året før. Likevel var det rundt en milliard dollar bedre enn analytikerne hadde fryktet.

Når varehandelen nå går inn i den viktige julehandelen starter Apple samtidig sitt neste regnskapsår. Selskapets anslag for første kvartal gir analytikerne en pekepinn på hvordan selskapet ser for seg at julehandelen vil gå.

Selskapet opplyser at det forventer inntekter mellom 85,5 og 89,5 milliarder dollar i løpet av første kvartal (oktober – desember). Analytikerne så på forhånd for seg at estimatet ville ligge på 86,92 milliarder dollar.

Dette er særlig viktig etter at selskapets første kvartal i fjor gikk meget dårlig, blant annet på bakgrunn av en kraftig salgssvikt av iPhone i Kina.

Det nye estimatet legger samtidig opp til at selskapet ser for seg at det kan slå kvartalet som ble avsluttet i desember 2017, noe som også er selskapets beste kvartal noensinne.

– Med kunder og anmeldere som er begeistret for den nye generasjonen iPhone, dagens debut for de nye støydempende Airpods Pro, den etterlengtede lanseringen av Apple + om bare to dager, og vår beste line av produkter og tjenester noen gang, er vi veldig optimistiske på hva vi har i vente i julekvartalet, sier Apple-sjef Tim Cook i en uttalelse.

Storstilt TV-satsing denne uken

Fredag gjør altså Apple sin lenge varslede inntreden i strømmetjenestenes verden. Det skjer i forbindelse med at selskapet åpner TV-tjenesten Apple TV +.

Apple har valgt å ta 59 kroner måneden, samtidig har selskapet uttalt at dersom man kjøper enkelte produkter vil man få tjenesten gratis i et år.

Lanseringen skjer omtrent samtidig som Disney kommer med sin strømmetjeneste Disney +. Dermed tetter kampen seg virkelig til i markedet for videostrømming, der også HBO kommer med en ny versjon neste mai kalt HBO MAX.

Apple har blant annet Jennifer Aniston, Reese Witherspoon og Oprah Winfrey er med på laget når teknologigiganten entrer markedet. De to førstnevnte gjør sin inntreden allerede første dag med TV-serien «The Morning Show», som har vært det virkelige trekkplastret fra Apple i tiden før lanseringen.

Totalt har Apple bekreftet ni titler når selskapet åpner for kunder fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apples kvartalsrapport
 2. Apple
 3. Strømmetjenester
 4. iPhone
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. iPhone-salget gikk i kjelleren for Apple før lansering

 2. Virusuro rammer Apple: Kan møte en stormfull markedsreaksjon

 3. Apple leverer rekordresultat i viktig kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette ventes fra verdens største teknologiselskaper under resultatrushet i kveld

 6. Disney slår forventningene i «avgjørende kvartal»