Bankansatt tiltalt for grov økonomisk utroskap

En tidligere mellomleder i en bank i Akershus er tiltalt for å ha utbetalt til sammen 48 millioner kroner i lån i strid med bankens retningslinjer.

Den bankansatte må møte i Asker og Bærum tingrett neste år.
Publisert:

Den bankansatte ga gjennom sin stilling i en norsk bank lån på til sammen 47,7 millioner kroner til ti kunder i en periode på i underkant av to år, der det største lånet var på 16,4 millioner kroner, ifølge tiltalen.

I tiltalebeslutningen omtales den økonomiske utroskapen, som skjedde mellom januar 2016 og september 2017, som grov.

Ifølge tiltalen ble lånene enten gitt i strid med bankens utlånspolicy, og uten at det var foretatt ordinære kredittvurderinger, eller at det var etablert en tilfredsstillende sikkerhet for banken.

Skal ha gått ut over fullmakter

– Tiltalen dreier seg om vinning «for seg selv eller andre». Det er vilkåret i straffeloven. Her dreier det seg om at en eller flere av lånetakerne muligens ikke ville fått lån, eller fått en annen behandling. Så vi mener saken bygger på at den tiltalte har gått ut over fullmaktene sine, sier politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt.

Han påpeker at vilkåret for å straffe tiltalte er at den bankansatte var klar over det.

Les også

Konkursrytter dømt til fengsel for grovt utroskap

– Det er også det anmeldelsen går på. Hun har gått rundt bankens systemer og fullmaktsstrukturer, og kan ha lurt systemet.

Forholdet ble ifølge Stenberg oppdaget ved internkontroll i den aktuelle banken, som anmeldte det til politiet.

– Det er et høyt beløp. Og for en bank å bli utsatt for risiko for tap, og omdømmetap, som følge av en sak som dette er selvfølgelig veldig alvorlig. De interne reglene om fullmaktsforhold skal overholdes og straffeloven har bestemmelser som rammer dette forholdet, slik vi ser det.

– Vi synes det er en alvorlig sak, men retten avgjør alvorligheten i forbindelse med straffutmålingen, sier Stenberg.

Les også

To tiltalt for grovt bedrageri: Skal ha solgt gaffeltrucker de ikke eide for over 30 mill

Erkjenner ikke straffskyld

Den tiltaltes forsvarer, advokat Marte Svarstad Brodtkorb i Advokatene Brodtkorb & Gerdts, opplyser at kvinnen ikke erkjenner straffskyld.

– Hun synes det er fortvilende, og er forundret over at banken har valgt å politianmelde, all den stund banken ikke er påført noe tap. Hun har jo på ingen måte hatt noen fordel av å gjøre dette, hun har bare jobbet godt for banken og at banken skulle ha fornøyde kunder som har betjent lånene sine.

– Hun har vært dyktig i jobben sin, rett og slett, sier Brodtkorb.

– Hva mener hun er den naturlige forklaringen på at banken likevel har anmeldt forholdet?

– Den naturlige forklaringen er at hun har stått på for at banken skulle være fornøyd og kundene skulle være fornøyde. Det var de alle, helt til hun begynte i en annen bank, sier Brodtkorb, som legger til at hun «stopper der».

Saken er berammet i Asker og Bærum tingrett i mars og april neste år.

Publisert:
Gå til e24.no