Eiendomsaktørene

Selvaag Bolig flytter tomtene ut i eget selskap: Milliardutbytte til Selvaag-familien

Selvaag-familien vil få milliardutbytte etter at Selvaag Bolig flytter tomtene inn i et eget selskap. Men det viktigste er at selskapet får muskler til å vokse mer, sier styreleder Olav Selvaag.

SELGER TOMTER: Selvaag Bolig vil betale ut et ekstraordinært utbytte til aksjonærene på over to milliarder kroner etter å ha solgt en rekke tomter til et felleseid selskap kalt Urban Property. F.v. konsernsjef Rolf Thorsen i Selvaag Bolig, ABG-topp Knut Brundtland og Selvaags styreleder Olav Selvaag.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag varslet Selvaag bolig at selskapet vil betale et ekstraordinært utbytte på 2,06 milliarder kroner.

Det skjer etter at selskapet selger byggetomtene sine til et separat selskap som skal eies 30 prosent av Equinor Pensjon og 30 prosent av Oslo Pensjonsforsikring, 30 prosent av Selvaag AS og 10 prosent av Rema 1000-gruppens eiendomsselskap Rema Etablering Norge.

Grepet sendte Selvaag-aksjen i været mandag. Aksjen stengte med en oppgang på 13,11 prosent til 62,10 kroner.

Det familieeide investeringsselskapet Selvaag Gruppen AS er største eier i Selvaag Bolig, med en eierandel på 53,52 prosent. Selskapet eies av blant andre Olav H. Selvaag, Gunnar Frederik Selvaag og Ole Gunnar Selvaag gjennom ulike investeringsselskaper.

Det betyr at Selvaag-familien vil sitte igjen med rundt 1,1 milliarder kroner av utbyttet på 2,06 milliarder kroner som selskapet planlegger å betale ut.

Les på E24+

Børskommentar: Selvaag Boligs tomtesalg er ingen lottogevinst for aksjonærene

Gir selskapet muskler

Styreleder Olav Selvaag i Selvaag Bolig bekrefter at han sikrer seg en solid gevinst etter denne avtalen, men det er ikke det han er mest opptatt av.

– Det stemmer, det. Men det viktigste med dette er at det er en måte å bedre og effektivisere kapitalbruken vår og gi oss muskler til fremtidig vekst. Og gjøre oss enda mer konkurransedyktig mot fremtidige konkurrenter og enda mer robust mot uvær og dårlige tider når det kommer, sier Selvaag til E24.

– Hva vil familiens investeringsselskap bruke utbyttet til, har dere noen planer?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Selvaag.

Selskapet Urban Property skal heretter sitte på en god del av selskapets tomter, og disse skal forvaltes av et søsterselskap kalt Urban Property Management.

Kjøpesummen for tomtene er på 3,37 milliarder kroner, hvor halvparten skal skytes inn av investorene og resten finansieres av en lånefasilitet fra DNB.

Les også

Selvaag Bolig vil betale ut 2 milliarder til aksjonærene

– En effektivisering

Olav Selvaag er fornøyd med avtalen, fordi den gjør at Selvaag Bolig slipper å binde opp kapital i tomtene, men heller kan bruke pengene sine på å bygge ut prosjekter.

– Det er en kjempefordel at vi får en spesialisering og en avlastning av kapitalbindingen i tomter, som gjør at vi både kan jobbe enda mer effektivt og profesjonelt med det vi er gode på, boligutvikling, og samtidig ha muskler til å vokse med en sterk, solid og langsiktig partner i Urban Property, sier Selvaag.

– Det er en effektivisering av kapitalbruken, legger han til.

Selskapet sier at det vil tjene litt mindre på prosjektene sine fordi avtalen med Urban Property koster litt mer enn dagens finansiering. Samtidig vil selskapet ha mulighet til å betale ut mer i utbytte til eierne fordi det ikke binder opp kapitalen sin i tomter.

– I teorien skal vi kunne betale mer av årlig resultat per aksje i utbytte, sier Selvaag.

– Dere sier at det er ingenting i veien for å betale 100 prosent av resultatet ut i utbytte?

– I fremtiden, ja, sier styrelederen.

– Det vil kunne gjøre det mer lukrativt å eie aksjen?

– Det er noe av grunnen til at vi har gjort dette, sier Selvaag.

Les på E24+

Børskommentar: Veidekke har levert en gavepakke til aksjonærene

Slik blir oppgjøret

Selvaag Bolig skal kjøpe tomter tilbake fra Urban Property etter hvert.

Oppgjøret fra Selvaag Bolig kommer i form av en årlig premie til Urban Property på 5,5 prosent (3,75 prosent pluss Nibor-renten). I tillegg skal Selvaag Bolig betale 0,5 prosent av summen når Urban Property kjøper en tomt, og to prosent av summen på tidspunktet der Selvaag Bolig kjøper tomten tilbake.

Til sammen vil dette ifølge konsernsjef Rolf Thorsen i Selvaag Bolig kunne gi en samlet årlig avkastning på rundt seks prosent for Urban Propertys eiere. Det mener styreleder Olav Selvaag er en god avtale.

– De har relativt lav risiko med underliggende gode tomter i urbane strøk som er regulert og hvor alt er i orden, og så får de løpende en grei avkastning til den risikoen. Det er investorer som er interessert i lav og trygg avkastning på kapitalen, sier Selvaag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendomsaktørene
 2. Selvaag Bolig
 3. Olav Selvaag
 4. Utbytte
 5. Rema 1000
 6. Equinor
 7. Selvaag Gruppen

Flere artikler

 1. Kom på milliard-ideen på vei til Kikut: – På rulleski kan man kverne på mye rart

 2. Selvaag Bolig vil betale ut 2 milliarder til aksjonærene

 3. Tollefsen og Fredriksen kjøper Veidekkes eiendommer

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Motbakke for bysykkel-plattform

 6. Kjøper Coop-lager for tre milliarder kroner: – Ingen hemmelighet at dette er en rekordpris