Hovedtillitsvalgt frykter nye runder med nedbemanning

Konserntillitsvalgt Atle Teigland utelukker ikke flere kutt i Aker Solutions dersom de dårlige markedsforholdene vedvarer.

FORTVILER: Konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions mottok nylig den lite hyggelige nyheten om ytterligere kutt i oljeserviceselskapet.
Publisert:

FORNEBU (E24/VG): – 500 ansatte som må gå, det er mye folk. Det er veldig dramatisk for dem det gjelder. Det er et resultat av kraftig redusert oljerelatert aktivitet. For den enkelte som blir berørt, er dette alvorlig. Det er ikke noe hyggelig å motta denne typen beskjeder, sier konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions til VG og E24.

E24 er på plass utenfor Aker Solutions kontorer på Fornebu. Kommunikasjonssjef i Aker Solutions, Bunny Nooryani, opplyser at selskapet ikke har noe å kommentere utover pressemeldingen de sendte ut tidligere på dagen tirsdag.

De ønsker ikke snakke med E24.

Opptil 500 må gå

Tirsdag formiddag ble det kjent at opp til 500 faste stillinger ved oljeserviceselskapets lokasjoner på Fornebu, i Stokke, Moss og Tranby blir berørt i en ny kuttrunde, som skal løses gjennom naturlige avganger, omplasseringer og oppsigelser.

Bakgrunnen er som Teigland nevner de elendige markedsforholdene innen oljeservice, drevet av svak oljepris og lavere investeringslyst hos oljeselskapene.

– Nedbemanningen kommer som en følge av at oljeselskapene reduserer oppdragsmengden eller avventer prosjekter på grunn av fallende oljepris. Man kan spørre seg om de har satt bremsene for hardt på og burde hatt mer is i magen i påvente av at ting tar seg opp igjen, sier Teigland.

– Nå må vårt konsern si opp flere hundre høyt kvalifiserte mennesker, for deretter å kanskje hente de samme folkene inn igjen om en stund, sier han.

Utelukker ikke mer nedbemanning

På kort sikt er det lite som tyder på noen umiddelbar bedring i verken oljemarkedet eller for dets leverandører, og analytikerkorpset venter at Aker Solutions kan måtte gjennomføre ytterligere tilpasninger for å møte lavere aktivitetsnivå.

Dette utelukker heller ikke Atle Teigland.

– En ny omgang med nedbemanning kan fort bli besluttet dersom flere prosjekter i porteføljen blir ytterligere utsatt, sier han.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV)

Selskapets ordrebok falt til 27,5 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal, mot 38,5 milliarder året i forveien.

– Har konsernet tatt for hardt i ved å si opp 500 personer?

– Det er ikke noen grunn til å tro at man nedbemanner med for mange i denne omgang. Konsernet har vært dyktige til å lete etter og finne ulike løsninger for å holde lengst mulig på folk.

Flere kuttrunder

Dagens annonsering er imidlertid ikke den første av sitt slag for det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet.

Aker Solutions har tidligere varslet kutt på 200 stillinger ved subseabasen i Ågotnes og rundt 300 stillinger innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge.

Utenfor Norges grenser forsvinner rundt 400 faste stillinger, i hovedsak innen subsea.

– Vi hadde en tilsvarende runde med ansatte i vedlikeholdsdelen av selskapet tidligere. Da måtte rundt 700 ansatte nedbemannes, hvorav noen ble omplassert til andre avdelinger i Aker Solutions, sier Teigland.

– Det er litt usikkert over hvor lang tid den nye nedbemanningen skal foregå. Vi går nå inn i en prosess der det skal vurderes hvem som skal gå og hvor stor del av nedbemanningen som skal tas på hver enkelt lokasjon, fortsetter han.

Om lag 8000 ansatte jobber nå i Aker Solutions ulike virksomheter i Norge, hvorav 3000 i subsea-avdelingene som nå blir nedbemannet med 500 mennesker.

Les også

– Overraskende at de ikke har klart å se dette før

Les også

Flere hundre ansatte må gå i Aker Solutions

Les også

– Vi tror på det norske markedet

Publisert:

Her kan du lese mer om