Statoil gikk med underskudd i andre kvartal

Oljeprisfallet slår kraftig ut i Statoils kvartalsregnskap.

RØD BUNNLINJE: Konsernsjef Eldar Sætre offentliggjør Statoils andre kvartals regnskap onsdag.
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Statoil fikk et netto underskudd før skatt på 302 millioner dollar i årets andre kvartal, noe som tilsvarer knappe 2,6 milliarder kroner.

Det er en kraftig forverring i forhold til andre kvartal i fjor da selskapet fikk et tilsvarende overskudd på 866 millioner dollar.

Det fremgår av Statoils kvartalsrapport som ble fremlagt onsdag morgen.

«Vi leverte solid drift med sterk produksjonsvekst og god fremdrift i våre prosjekter. De finansielle resultatene var imidlertid påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i pressemeldingen om regnskapet.

Ifølge Statoils kvartalsrapport er underskuddet i andre kvartal i stor grad påvirket av engangsposter i regnskapet.

Les også

Statoil-sjefen kan få «drahjelp» fra høyere oljepris: – Det er ganske dominerende

Milliardbom fra analytikerne

Justert for det Statoil mener er engangshendelser blir nettounderskuddet før skatt snudd til et overskudd på 913 millioner dollar, hvilket er betydelig lavere enn de 2,9 milliarder dollarene de oppnådde i fjor.

Det er også betydelig svakere enn det analytikerne hadde sett for seg. De hadde ventet et justert overskudd før skatt på 1.365 millioner dollar, ifølge Statoils egen oversikt over analytikernes forventninger.

Les også

Statoil-analytiker: – Jeg tror nok Statoil-aksjen skal en del ned

Med andre ord har konsernsjef Sætre og hans folk «skuffet» med 452 millioner dollar, eller knappe 3,9 milliarder kroner.

Til tross for nettounderskuddet har Statoil-styret besluttet å dele ut et kvartalsutbytte på 0,2201 dollar per aksje, hvilket er det samme som etter første kvartal.

Aksjonærene vil, som forrige gang, kunne velge mellom kontanter, eller nye Statoil-aksjer med fem prosent rabatt.

Les også

Konkurransetilsynet skal utrede Statoils markedsmakt

Skylder på olje- og gasspriser

Driftsresultatet i andre kvartal var på magre 180 millioner dollar i forhold til de 3,6 milliarder dollarene de oppnådde i fjor.

«Reduksjonen skyldtes hovedsakelig nedgangen i prisene for olje og gass, samt lavere raffineringsmarginer. Kostnadsreduksjoner bidro positivt til resultatet. I tillegg var driftsresultatet i andre kvartal 2015 påvirket av en betydelig salgstransaksjon,» skriver Statoil i børsmeldingen om resultatet.

Det justerte nettoresultat etter skatt ble likevel et underskudd på 28 millioner dollar, sammenlignet med et overskudd på 929 millioner dollar i andre kvartal i fjor.

Nedjusterer investeringsprognose

I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsregnskapet nedjusterer Statoil prognosen for investeringer i 2015 fra 13 til 12 milliarder dollar. Tilsvarende er prognosen for letekostnader redusert fra to milliarder dollar til 1,8 milliarder dollar.

Det fremkommer ikke av børsmeldingen om nedjusteringen skyldes lavere aktivitet, eller om Statoil oppnår lavere priser på varene og tjenestene de kjøper fra leverandørindustrien.

Statoil gjør ingen endringer i produksjonskostnadene og forventer en årlig organisk produksjonsvekst på rundt en prosent fra 2014 til 2017.

Andre kvartal var også et kvartal som var preget av tragedie i Statoil.

29. april styrtet et helikopter fra Gullfaks B-plattformen og 13 mennesker omkom. I tillegg omkom en kontraktøransatt i en arbeidsulykke ved et verft i Korea.

Frekvensen av alvorlige hendelser i Statoil de siste 12 måneder har derfor økt de siste 12 månedene.

Les også

– Svaret er ja

Les også

Statoil har kuttet en fjerdedel av kostnadene: – Det er tunge prosesser

Les også

Statoil redder seg - går i pluss i første kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil vil bruke mindre penger på å lete etter olje

 2. Statoil-aksjen faller kraftig på Oslo Børs etter milliard-underskudd

 3. Statoil-resultatet skuffer: Nye nedskrivninger utenlands

 4. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

 5. Statoil skuffer kraftig: Enda et kvartal uten milliardresultat