Oljeservicegigant: Tror jobbkuttene er unnagjort

Den norske Schlumberger-sjefen Pål Kibsgaard-Petersen ser lys i enden av tunnelen.

KUTTER: Konsernsjef Pål Kibsgaard i Schlumberger har måttet svinge sparekniven flere ganger de siste årene.

Audun Braastad NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Fredag morgen ble det kjent at Schlumberger så seg nødt til å redusere arbeidsstokken med ytterligere 10.000 i fjerde kvartal.

Dette bringer det totale omfanget av nedbemanningene i selskapet, som er en følge av vanskelige markedsforhold og lavere investeringsvilje hos oljeselskapene, til 34.000.

– Dette er et antall vi aldri tidligere har sett i selskapet, sier Kibsgaard under presentasjonen av kvartalsresultatet fredag ettermiddag.

Les også

Nye gigantkutt hos Schlumberger: Norske ansatte frykter for jobben

Nordmannen tror nå at kuttrundene nå er unnagjort.

– Jeg er optimistisk med tanke på at vi har gjennomført nedbemanningen vi trenger i denne nedgangssyklusen, sier han, og legger til at de nå vil skifte fokus mot en lysere fremtid og er klare for å arbeide seg gjennom de gjenstående utfordringene.

Det ble ikke gitt noen ytterligere informasjon om hvor kuttene har blitt gjort.

Kostnadskutt

Kuttene er en del av en større runde med kostnadsreduksjoner som selskapet er i ferd med å gjennomføre. Kibsgaard omtaler «betydelige strukturelle endringer», hvilket innebærer strømlinjeforming av administrasjonskostnadene, infrastrukturen og eiendelsporteføljen.

Selskapet har tidligere varslet bemanningsreduksjon på 9.000 stillinger i januar 2015 og ytterligere 11.000 stillinger noen måneder senere.

– Vi mener at vi har gjort justeringene som er nødvendige og er vel posisjonert for å levere solide finansielle resultater i første kvartal og resten av 2016, som også blir et veldig utfordrende år for vår industri, sier Kibsgaard.

Selskapets driftskostnader ble redusert til 6.292 millioner dollar i fjerde kvartal, ned fra 9.691 millioner i samme kvartal året før.

Svært krevende markedsforhold

Dette var imidlertid ikke nok til å motvirke et større fall i inntektene.

Kibsgaard og finansdirektør Simon Ayat beskriver selskapets markedsforhold som «svært krevende» under dagens presentasjon. Ayat fortalte at det negative marketssentimentet ble forsterket av ytterligere fall i oljeprisen.

Selskapet opplevde en nedgang i sine inntekter på 27 prosent til 35.475 millioner dollar i 2015, sammenlignet med året i forveien. Det justerte resultatet fra videreført virksomhet endte på 4.290 millioner dollar, hvilket representerer en reduksjon på 41 prosent.

For kvartalet var nedgangen i inntektene på 39 prosent til 7.744 millioner dollar år over år, mens det justerte resultatet falt 58 prosent 819 millioner. Rapportert resultat viser et underskudd på 989 millioner dollar.

Det opplyses videre at sammenslåingen med Cameron, først meldt på sensommeren i fjor, er ventet gjennomført i første kvartal.

Les også

Schlumberger-ansatte i Norge frykter for jobbene etter nye gigantkutt

Les også

Kutt på kutt for verdens største oljeserviceselskap

Les også

Mener Statoil ikke lenger er opptatt av lokal forankring

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Schlumberger

Flere artikler

  1. Schlumberger-ansatte i Norge frykter for jobbene etter nye gigantkutt

  2. Kutt på kutt for verdens største oljeserviceselskap

  3. Norske Pål har kuttet 16.000 ansatte hittil i år

  4. Schlumberger med nye kutt i den norske virksomheten

  5. Kibsgaard går av som Schlumberger-sjef