Aksjeskolen del 5: Aksjetabbene som kan koste deg dyrt

Ønsker du å vinne Aksje-NM bør du unngå disse feilstegene.

WALL STREET: Denne mannen ser ut til å ha en lang tur hjem fra New Yorks finansdistrikt.
  • Magnus Berg Johansen
Publisert:

Vårt årlige aksje-NM er i gang. Det lurer mange farer i aksjeverdenen som kan ramme den uopplyste. Derfor gir E24 deg fem tips om tabber du bør unngå:

1. Følg med på «spreaden»

En av de letteste måtene å få papirtap, er ved å misforstå viktigheten av «spreaden» - gapet mellom kjøp-kursen og salg-kursen. Spesielt med små-aksjer som har et stort prosentvis gap.

Et eksempel er med en aksje som svinger mellom 4 og 5 øre. Hvis man kjøper får man aksjen til 5 øre, mens hvis man selger den får en den til 4 øre.

Man har med andre ord umiddelbart fått et tap på 20 prosent - fordi spreaden er på nettopp 20 prosent.

Dette elementet kan bli ytterligere problematisk dersom aksjen opplever lite omsetning. Da kan det nemlig hende man må sitte lenger i aksjen enn om det er mye handel og aksjen svinger frem og tilbake.

Dersom din strategi er å bytte aksjer ofte, slik daytradere ofte gjør, vil spreaden og volumet være blant det viktigste når du velger aksjekjøp.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2014 HER!

2. Ta hensyn til markedpsykologien

Selv om tallknusere kan komme frem til ganske passende anslag om reelle verdier for et selskap, er det ikke alltid dette fullt ut reflekteres i kursen.

En sentral teori i aksjemarkedene er hypotesen om «effisiente markeder» - tankegangen om at aksjekursene alltid reflekterer all tilgjengelig informasjon - og dermed alltid er riktig priset.

Dette er imidlertid ikke alltid rett.

For menneskers følelser og psykologi påvirker også den kortsiktige utviklingen i stort sett alle aksjer.

Teknisk analyse er en skole som har sett sin fødsel fordi ovennevnte teori ikke alltid stemmer.

Sentralt her er at det kollektive maskineriet i aksjemarkedene ofte kan bevege seg utenfor det rasjonelle, og da vil ikke forståelse for lønnsomhet og kontantstrøm gi gode nok svar.

Det handler om å se etter mønstre i grafene og/eller «the feeling» i markedet.

Eksempelvis eksisterer det flere historier om personer som har fått med seg en større gjeng via et forum og dratt opp prisen på en mindre aksje uten at oppgangen egentlig reflekterte noen reell endring i selskapet. Flere i markedet ble bare mer positivt innstilt til aksjen.

Les også:

3. Avvent rakettstarter

Ganske ofte melder selskaper om hendelser som bidrar til et hopp i kursen før og rett etter åpning av børsen. For mange kan det da virke tiltrekkende å kjøpe seg inn i en aksje rett etter åpning, med forhåpning om at aksjen skal fortsette oppgangen som har kommet allerede før åpning.

Dog er det ofte slik at disse oppgangene korrigeres noe ned, og ved å legge inn en kjøpsordre klokken 9.00 kan du risikere å kjøpe på topp.

Noen mener man bør gå inn i før-handelen (tiden rett før åpning), for å tidligst bli med på den siste delen av oppgangen, mens andre mener man bør avvente og heller gå inn etter en korreksjon i løpet av dagen.

4. Ta gevinst

Ofte er gevinstsikring en viktig strategi for å havne langt opp på vinnerlisten. Dette handler om ta hjem gode investeringer før aksjen når taket og faller tilbake. Å estimere tidspunktet for dette er et kunststykke selv de beste oftest kan bomme på.

Ulike oppganger kan vare over ulike tidsperioder. Enkelte ganger varer sterke oppganger i 2-3 dager. Dog er dette langt fra representativt for alle reaksjoner. John Peter Tollefsen uttalte for noen dager siden i et nettmøte på E24 at man ofte selger for tidlig når man har fått gevinst.

Nesten alle deltagerne som har gjort det bra i Aksje-NM har lyktes å ta gevinst på riktig tidspunkt.

5. Ha en strategi

Det finnes mange strategier, og det finnes ingen fasit på hvordan man oppnår best avkastning i løpet av seks uker.

Fjorårets vinner, Jonas, gikk for en meget risikovillig strategi, hvor han gikk inn i mindre, meget bevegelige aksjer. Gaute, vinneren i 2012, gikk derimot for store, sikre selskaper. Altså to totalt ulike strategier.

I motsetning til det virkelige liv, løper Aksje-NM over en meget kort handelperiode. Dermed kan det lønne seg å satse på høyrisiko-aksjer dersom man ønsker å konkurrere om en tur til New York.

Ønsker du derimot å forsikre deg om at du ikke roter deg helt bort, og kanskje samtidig vil bli best i din liga, kan det lønne seg å velge samme strategi som Gaute.

I tillegg kan det være en god idé å ha en synkronisert portefølje; som enten basere seg på en stigende eller fallende oljepris, en stigende eller fallende børs, en spesiell sektor, et makrosyn eller lignende.

Husk: Når man investerer i den virkelige verden, og i lengre perioder, vil ofte andre strategier være mer aktuelle enn de man velger i Aksje-NM.

Les også

Rektorer anbefaler deltakelse i Aksje-NM

Aksje-NM 2014

27. januar går startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Vinneren stikker av med en tur til Wall Street sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony. Videre kan du konkurrere om ukespremier fra både Nespresso og Sony.

Ønsker du mer enn bare å lære om aksjer får du mulighet til å konkurrere mot bransjens dyktigste.

Blant deltakerne finner du nemlig den anerkjente daytraderen Svend Egil Larsen, investeringsøkonom Karls Oscar Strøm i Nordnet og meglere fra både Trendtech og Prize Capital Markets.

Nytt for neste runde er at man kan etablere liga-system og dermed konkurrere direkte mot venner eller kollegaer.

Har du problemer med å melde deg på Aksje-NM? Se her.

Aksjeskolen del 6 kommer snart. Den beskrivervalget mellom aksjer eller aksjefond.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. I dag starter Aksje-NM!

  2. Aksjeskolen del 3: Dette må du vite om aksjer

  3. Aksjeskolen del 6: Aksje eller aksjefond?

  4. Aksjeskolen del 7: Netthandel eller megler?

  5. Bli med i Aksje-NM - vinn tur til Wall Street