Visste du det? Sjansen for å ta gevinst i aksjemarkedet øker utover uken

Kom deg inn i markedet tidlig i uken og selg på fredag, for det er på ukens siste dag du har størst sannsynlighet for positiv avkastning.

THANK GOD, IT'S FRIDAY: Det viser seg at fredag er den mest positive dagen på Oslo Børs.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Det kan se ut som at du har større sannsynlighet for å ta gevinst i aksjemarkedet på visse dager enn på andre. I hvert fall hvis vi skal tro historien.

Finansanalytiker Thomas Nygaard har tatt gjennomsnittet av alle handledagene på Oslo Børs fra mai 2001og frem til januar 2017 og funnet en klar tendens.

– Vi har sett på lignende tester for internasjonale markeder og ser at det stemmer veldig bra. Mandag er generelt den mest negative dagen, mens de siste dagene i uken ofte er de beste, sier Nygaard til E24.

Nygaard har sett på åpningskurs og sluttkurs mandag til onsdag tilbake til 2001, og resultatet ser du i grafen under.

Lyst til å teste aksjekunnskapene? I Aksje-NM handler du med fiktive penger og kan kjempe om flotte premier.

Meld deg på Aksje-NM her!

Torsdag og fredag mest positiv

VARIASJONER: Rød søyle viser gjennomsnittlig avkastning basert på kjøp ved sluttkurs dagen i forveien og salg ved åpning aktuell dag (rød søyle mandag viser eksempelvis kjøp ved slutt fredag - salg ved åpning mandag). Oransje søyle viser intradag-handel, altså kjøp ved åpning og salg ved slutt. Grønn søyle viser gjennomsnittlig avkastning sluttkurs-sluttkurs.

Foto:

Ut fra Nygaards funn kan man trekke følgende konklusjoner:

Kjøper du på slutten av dagen fredag og sitter over helgen for så å selge ved åpning mandag, får du gjennomsnittlig en negativ avkastning (rød søyle). Dette er det verste scenariet.

Sitter du derimot fra onsdag til torsdag og torsdag til fredag får du gjennomsnittlig uttelling for den risikoen det er å sitte over natten.

– Vi ser at siste del av uken er den mest positive perioden. Tar du den risikoen det er å sitte over natten gir det gode resultater disse dagene, sier Nygaard.

Fredag driver avkastningen på småaksjer

Også investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management har regnet på dagvariasjoner i aksjemarkedet. I 2013 gjorde og publiserte han beregninger som viste at for småaksjer på Oslo Børs kom hele avkastningen på fredagen. Funnene ble omtalt av DN.

Like før jul oppdaterte Næss tallene.

– Normalt burde dette være en sammenheng som var tilfeldig og da skulle den ikke fortsette. Dersom den hadde vært reell, burde en forvente at aktørene lærte av det og priset vekk endringen, sier han.

– Det har ikke skjedd. Fortsatt er det fredagene som har drevet avkastningen på norske småaksjer!

Grafen under viser altså at den kraftige oppgangen på fredager har fortsatt også etter 2013.

GRAF: Robert Næss, Nordea Investment Management

Næss forteller at funnene for ham er nyttig, ikke som en tradingstrategi, men i situasjoner hvor han byr på større blokker i lite eller ikke likvide selskap på Oslo Børs.

– Da er jeg spesielt oppmerksom på at en lett stemning og en kanskje økt tro på egne ferdigheter ikke skal påvirke meg til å betale litt mer for aksjene enn nødvendig, sier han.

(Artikkelen fortsetter under grafen)

GRAF: Robert Næss, Nordea Investment Management

Fredag er en lettere til sinns?

Hvorfor skal det være forskjell på ukedagene?

Næss tror en grunn kan være sinnsstemningen hos investorene. Han påpeker at det er en rekke usikkerhetsfaktorer å bekymre seg for når en skal kjøpe aksjer eller kapitalvarer, og at en kanskje holder litt igjen eller utsetter kjøpet dersom en er usikker.

– Det kan virke negativt for aksjekursene. På fredagen er det annerledes. En er lettere til sinns og kanskje strekker en seg litt lengre for å kjøpe den aksjen en har lyst på? Når det gjelder store selskap, så er de mer drevet av profesjonelle investorer som bruker verdsettelser og mer analyse og mindre følelser, sier han.

Les også

Februar er resultatsesong: Derfor bør du følge med når selskapene legger frem tall

Nygaard mener mye tyder på at investorpsykologien spiller inn.

– En annen mulig forklaring er at selskaper ofte slipper dårlige nyheter sent på fredager, for at de skal få mindre oppmerksomhet. Disse vil da først gi utslag i aksjekursen ved åpningen på mandag, sier han.

– Kom i gang tidlig i uken

I mars arrangerer E24 Aksje-NM. Det er mulig å melde seg på konkurransen frem til siste hele uke. Aksje-NM avsluttes 23. mars.

Aksje-NM er dessuten en fin mulighet til å teste kunnskaper og prøve ut teorier. Nygaard har et klart råd til deltakerne:

– For Aksje-NM-deltakere betyr det at det bare er å komme i gang tidlig i uken, sier han.

– En kortsiktig strategi kan være å selge på fredag, bruke helgen til å finne interessante ting for kommende uke og komme seg inn igjen i markedet på mandag, sier Nygaard.

Les også

Nå starter Aksje-NM opp igjen – nå med live aksjekurser

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

Les også

Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Aksje-NM

Flere artikler

 1. Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

 2. «Markedet fokuserer på alt som kan gå galt på kort sikt»

 3. Analytiker: Slik navigerer du best i rapporteringsjungelen

 4. Annonsørinnhold

 5. Simon Skjong tok andre ukesseier: – Det var en overraskelse

 6. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Innsidekjøp lover godt for disse tre aksjene