Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

Kayak-funnet har betalt for hele Statoils borekampanje i Barentshavet, sier Statoils finansdirektør, etter skuffende funn i «årets viktigste letebrønn», Korpfjell.

HOLDT INNLEGG: Statoils finansdirektør Hans Jakob Hegge var en av hovedtalerne på Paretokonferansen om olje og gass på Holmenkollen Park Hotel onsdag.

Foto: Brian Cliff Olguin
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): Det var mye forventning da Statoil i høst boret på Korpfjell-prospektet i Barentshavet.

Og tilsvarende skuffelse da den første brønnen på prospektet ble boret i høst, men bare fant gass, og det i for små volumer til å kunne utvinnes lønnsomt.

I forkant ble det snakket om at strukturen kunne inneholde mange milliarder fat med olje, både fra Statoil og Lundins side, men også andre eksperter.

Men årets letekampanje har likevel betalt for seg, mener selskapet.

– Det som har vært bra i denne kampanjen er at vi har gjort det funnet som gir tilleggsressurser til Johan Castberg. Det er positivt, sier Statoils finansdirektør Hans Jacob Hegge til E24.

– Det betaler for hele kampanjen, sier han.

Statoil vil trolig vedta å bygge ut Johan Castberg senere i år, og tilleggsressursene i Kayak-funnet som ble gjort i årets letekampanje er lønnsomt nok til å betale for hele borekampanjen i sommer og høst, sier finansdirektøren.

Selskapet har enda en brønn igjen av årets letekampanje, og har også planer om enda en letebrønn i Korpfjell-prospektet til neste år, og har fortsatt tro på Barentshavet. Men Hegge er ikke helt ferdig med å evaluere resultatene fra årets kampanje ennå.

– Vi evaluerer det, men det er ferske resultater, så det er litt tidlig å si. Det viser hvor viktig det er å avdekke potensiale og vinne kunnskaper om strukturer og migrasjon av hydrokarboner, sier Hegge.

– Vi var skuffet over at det ikke var større volumer, sier han.

Les mer: Statoil trengte 100 dollar fatet, nå trenger selskapet 50 dollar fatet

Flere leteprogrammer

Korpfjell er en del av Statoils leteprogram på fem brønner i Barentshavet i sommer og høst.

En av partnerne i Korpfjell er Lundin Petroleum.

– Selvsagt hadde vi håpet på et funn. Vi fant alt vi ønsket, bortsett fra at vi fant gass mens vi hadde håpet på olje, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum til E24.

Selskapet måtte selv bore en del tørre hull før det var med på å finne gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, og leting krever tålmodighet, mener Schneiter.

– Det er fortsatt tidlig, og vi skraper bare i overflaten av dette nyåpnede området, sier han.

Fremtidige felt i Barentshavet vil trolig være lønnsomme på en noe høyere pris enn Johan Castberg-feltet, som ifølge Statoil bare krever 35 dollar fatet, mener Schneiter.

– Jeg tror at generelt vil du kunne klare en balansepris på under 45 dollar fatet i Barentshavet, med noen felt som er dårligere og noen som er bedre, sier han.

– Har dere noe anslag for balanseprisen på Alta/Gohta-feltet?

– Der er vi fremdeles i en fase med konseptvalg, så det er for tidlig å si, sier Schneiter.

Skuffende kampanje i 2014

Statoils forrige letekampanje i Barentshavet skjedde i 2014, og var ment å øke ressursene på Johan Castberg-funnet. Men også da var resultatet skuffende.

Det må trolig gjøres funn på rundt en halv milliard fat til for at en utbygging i Barentshavet sørøst skal være interessant, ifølge Teodor Sveen Nilsen i Sparebank1 Markets.

Korpfjell er den første brønnen som bores i en del av Barentshavet sørøst som Norge og Russland i 2010 ble enige om å dele etter mange års uenighet. Området ble tildelt i 23. konsesjonsrunde.

Demonstrerte mot Korpfjell

Korpfjell er også upopulært blant miljøvernere. Kystvakten påla nylig Greenpeace-skipet Arctic Sunrise å fjerne seg fra boreområdet etter at demonstranter brøt sikkerhetsbarrieren rundt boreriggen Songa Enabler.

Men Statoil fortsetter med boringen også neste år.

Ifølge Statoils letesjef i Norges og Storbritannia er det sjelden at oljebransjen treffer på første forsøk. I Nordsjøen krevde det mer enn 30 forsøk å finne lønnsomme mengder olje og gass.

– Det er viktig å huske på at man sjelden treffer på første forsøk i et helt nytt område. Det ble boret 33 brønner før man gjorde det første kommersielle funnet i norsk del av Nordsjøen, sa letesjef Jez Averty til E24 i august.

Statoil er operatør og har en andel på 30 prosent i lisens nummer 859 hvor Korpfjell ligger, mens Chevron eier 20 prosent, statlige Petoro eier 20 prosent, Lundin eier 15 prosent og ConocoPhillips eier 15 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Ikke det resultatet vi hadde håpet på

 2. Statoil etter leteskuffelsen: Vil bore like mye neste år

 3. Årets «viktigste» letebrønn skuffer stort

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik skal Statoil bruke 12 milliarder letekroner

 6. Skuffelse i Barentshavet: Ingen olje i Hufsa