Musk: I rute til å levere minst 50.000 biler i år

Tesla har lagt bak seg et tredje kvartal som var noe svakere enn ventet, men det er også mange lyspunkter for elbilprodusenten.

Stephen Lam
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Den sørafrikanske gründeren Elon Musk presenterer i dag et hendelsesrikt kvartal for Tesla. Selskapet har blant annet lansert og startet leveringene av Model X, en SUV (Sport Utility Vehicle), og ifølge Musk har mottagelsen av denne vært god – til tross for noen særegenheter.

– Våre kunder og bestillere har entusiastisk omfavnet de nye særpregene ved Model X, opplyser Musk i et aksjonærbrev, og trekker blant annet frem vingedørene og den spesielle frontruten.

Les også

Her er Tesla Model X

Musk skryter ellers av bilens ytelse og sikkerhet, og opplyser at dette har gitt utslag i flere bestillinger enn selskapet tidligere har opplevd.

– Som et resultat har de som har reservert Model X-signaturserien konvertert til håndfaste produksjonsordre i et mye høyere tempo enn vi så med Model S, skriver han.

Det oppgis tilsynelatende ikke noe salgstall for Model X isolert, men Tesla produserte 13.091 biler og leverte 11.603 biler i kvartalet.

I fjerde kvartal venter selskapet å levere mellom 17.000 og 19.000 biler, hvilket gir mellom 50.000 og 52.000 biler for året. Dette er i nedre del av det tidligere varslede intervallet, men selskapet treffer likevel planken med ok margin.

Vekst i Kina

Ordrene for Teslas Model S økte med mer enn 50 prosent sammenlignet med for et år siden, og veksten var høyest i Nord-Amerika, Europa og Asia. Det meldes også om betydelig vekst i Kina fra andre til tredje kvartal, drevet av to nye utsalg.

– Vi venter at ordreveksten i Kina fortsatt vil være sterk, med flere butikkåpninger og politikkendringer i Beijing og andre storbyer som lar Tesla-kjøpere unngå nummerskilt-restriksjoner, skriver Musk.

Det opplyses videre at selskapet ikke opplever at Model M «spiser» av markedet til Model S.

– Ordreratene for både Model S og Model X har akselerert etter at Model X ble lansert. Selv om det er for tidlig å konkludere, støtter dette synet vårt på at Model X øker markedet for Tesla-biler, med liten kanibalisering av Model S.

Les også

Ned 25 prosent på tre måneder: Derfor raser Tesla-aksjen

Taper penger

At Model X-lanseringen ser ut til å ha gått nogenlunde som planlagt, at produksjonen etter planen skrus opp og at salgstallene for året fremdeles ligger fast, er gode nyheter for Tesla. Selskapet har nemlig brukt store penger på lanseringen, og trenger alle salgsinntekter det kan få for å finansiere videre vekst.

Elbil-butikken er nemlig fortsatt et stykke unna å være lønnsom.

Teslas inntekter økte til 936,8 millioner dollar i tredje kvartal, opp fra 851,8 millioner i samme periode i fjor. Inntektsøkningen holder imidlertid ikke følge med kostnadene, og perioden ga et tap på 229,9 millioner dollar, mot et underskudd på 74,7 millioner dollar i fjor.

Dette ga et justert tap per aksje på 58 cents. Det var på forhånd ventet et tap per aksje på 56 cents, ifølge Bloomberg.

Aksjen steg rundt syv prosent i etterhandelen på Wall Street etter at tallene ble lagt frem.

Les også

Bilbutikk-eier: -  Norske bileiere risikerer kraftig verdifall på vanlige biler

Les også

Tesla-aksjen raser etter forbrukerrapport

Les også

På tur med Teslas «minste»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Tesla med knallresultat

  2. Tesla stiger kraftig etter å ha knust forventningene

  3. Milliardtap for Tesla

  4. Tesla overrasker: Tjente penger i første kvartal

  5. Tesla leverer 49 prosent mer