Martin Mølsæter leder et av Norges beste aksjefond: Derfor vraker han Seadrill og satser på rivalen

Forvalteren av Swedbank Generator vil ikke satse blindt på oljeaksjer, bare fordi de ligger nede med brukket rygg. Han håndplukker heller det han kaller vinnere, og hopper dermed bukk over riggkjempen på Oslo Børs.

IKKE BARE FINANS: Swedbank-forvalter Martin Mølsæter er av mange i finansmiljøet kjent som en hardbarket konkurransemann som har deltatt på utallige løp og konkurranser. Nå sier han at han trappet litt ned og at han foretrekker «opplevelsesløp». Det inkluderer et maraton på Nordpolen og et maraton med vinsmaking i Frankrike. Neste år skal han og mange kollegaer også løpe Oslo Eco Trail.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Transocean er ekstremt mye bedre stilt enn Seadrill. Det er bare å se på hvor mye gjeld Seadrill har. De stiller bare mye dårligere enn Transocean. Transocean har en mye bedre likviditetsreserve og mulighet til å ta opp mer lån på sine fire store nybygg på gang som har tiårige kontrakter med store oljeselskaper, sier Martin Mølsæter.

Han forvalter et av Norges mest suksessrike aksjefond, Swedbank Generator. E24 treffer ham på kontorene til Swedbank, der man kan skue utover Aker Brygge og Tjuvholmen.

De siste fem årene har fondet gitt en annualisert avkastning på 11 prosent, og de siste tre årene nesten 18 prosent i snitt hvert år.

Da nyttårsrakettene gikk i været hadde fondet økt med 16,3 prosent siden forrige nyttårsaften.


Det plasserer Mølsæters fond på toppen av listen over norske aksjefond som har levert best avkastning i 2015 og de siste årene, faktisk helt siden han tok over forvaltningen i august 2011.

Fra 2011 har fondet vokst fra 80 millioner til 950 millioner, og det begynner nå å bli så stort at han snart må stenge for nye kunder for å slippe å endre på måten han forvalter pengene i fondet.

Han vil ikke si en eksakt grense, men peker på at Oslo Børs er for lite for store fond som vil være kjappe på foten:

– Det er vel også noe av grunnen til at jeg ikke har så mange konkurrenter med tilsvarende strategi, for mange vil starte fond og bli størst mulig. Når du handler ofte kan du ikke bli for stor.

Tror oljeaksjene har falt for mye

E24 ba forvalteren om å se litt inn i glasskulen og dele noen råd for 2016, men før vi var kommet så langt penset samtalen seg over på oljekrisen.

– Hva har overrasket deg mest i år?

– Det er oljeprisen. Det har overrasket meg at den har falt så lavt og at det har vart så lenge uten av OPEC har tatt grep, sier Mølsæter om klubben av oljeproduserende land.

– Jeg trodde OPEC skulle være raskere med å kutte produksjonen, og nå blør de veldig. Saudi-Arabia og mange av de andre går med dundrende underskudd, så det er bare et tidsspørsmål får de må gjøre noe, legger han til.

– Hvor lang tid tror du det vil ta fra oljeprisen stiger igjen til vi ser effektene av det på aksjekursene til selskaper i sektoren?

– Forrige gang vi hadde en slik krise, i 1986, når OPEC bare åpnet kranene, så var det oljeselskapene som begynte å stige først i forhold til børsen. Det gjorde de før oljeprisen hadde sluttet å falle. Det de steg på var at de klarte å kutte kostnadene langt raskere enn markedet trodde, slik at kontantstrømmen bedret seg overraskende raskt. Det var oljeservice som måtte lide for det. Oljeservice kom en stund etter det.

– De største og beste steg først, og det tok lang tid før de siste kom etter, fortsetter han.

Seadrill handles nå på nivåer vi ikke har sett siden børsnoteringen for ti år siden. E24 spør om det er nå man bør ha stålnerver og satse:

– Jeg tror det, sier Mølsæter, men poengterer at han er usikker på om det er tidspunktet for å satse bredt på oljerelaterte aksjer.

Hans strategi i Generator handler om å velge ut enkeltaksjer. Fondet har nemlig ikke normalt mer enn 12 til 16 aksjer i stallen:

– Jeg har en så fokusert portefølje at jeg må velge vinnerne og de jeg tror overlever.

– En billig opsjon på at markedet skal snu

I fondet har Mølsæter i det siste gått inn i seismikkselskapet PGS og riggkjempen Transocean, som sammen med John Fredriksens Seadrill utgjør verdens to største riggselskap.

I tillegg har han også posisjoner i blant andre Det norske, Aker, Aker Solutions og Subsea 7, fordi han mener det er de mest solide selskapene i sektorene sine, som ikke har for mye nettogjeld.

– Se på PGS. Mange av konkurrentene går enten konkurs eller slutter å betjene gjeld. Jeg tror på å finne vinnerne i utbombede bransjer, slik som innen olje og offshore, råvarer og sol. Aksjekursene deres vil også bli dratt med ned, men de klarer seg.

Han forteller at han akkurat har vært i møte med Transocean-ledelsen, der de forklarte hvordan likviditeten deres ser ut og hvordan de skal klare seg gjennom stormen.

– Transocean har jo kommet med milliardnedskrivninger og resultatvarsler, så de sliter vel de også?

– Jo, og de skal også skrote mange rigger, men justert for alt det ser man at de skal klare seg. Etter mitt syn er det derfor en billig opsjon på at markedet skal snu en gang, sier han og legger til at han ikke tror riggmarkedet skal snu før tidligst ut i 2017.

– Flere eksperter sier at de ikke vil gå inn i olje og offshore før prisene begynner å stige litt, for å se at bunnen er nådd. Er du enig i det?

– Det er jeg uenig i. Da er det altfor sent. Man går glipp av for mye, sier Mølsæter og utdyper:

– Det man må lete etter i rigg, for eksempel, er når aktivitetsnivået begynner å øke. Det man kan se det på er når små oljeselskaper begynner å tegne korte kontrakter. Først begynner aktiviteten å øke, så kommer ratene etter hvert.

Han peker på at man historisk ser et lignende utviklingstrekk i oljeprisen, ved at prisen begynner å stige bare veksten i lagerbeholdningene begynner å avta.

Sitter ikke for lenge

Det er imidlertid ikke oljeaksjene som troner på toppen over de største plasseringene Mølsæter har gjort for Generator-fondet for tiden.

På toppen troner gjødselgiganten Yara, som utgjør rundt 13 prosent, deretter følger Norwegian med rundt 10 prosent og det kinesiske solenergiselskapet Trina Solar med drøye 9 prosent.

Vi bruker ordet «rundt» svært bevisst i denne sammenhengen, for i Generator endrer forholdene seg støtt og stadig. Ifølge Mølsæter selv har Generator-fondet blitt langt mer aktivt etter at han tok over høsten 2011. Det betyr at forvalteren langt oftere gjør endringer.

– I snitt ligger jeg i en aksje i to måneder, mens de fleste andre fort ligger investert i 10 til 12 måneder, sier forvalteren, og viser til at fondet hans har et mindre innslag av mindre og mer illikvide aksjer, som kan være vanskelig å kjøpe og selge raskt i større volum.

Mølsæters fond tjente svært gode penger i første halvår, blant annet på grunn av en stor posisjon i Yara. I tillegg tjente han godt på investeringene i Avance Gas og BW LPG.

– Siden sommeren har jeg ligget med en del selskaper innen råvarer og olje/offshore. I høst tegnet han et betydelig beløp i Nickel Mountain Group. Sistnevnte aksje har blitt Øystein Stray Spetalens siste børsrakett i forbindelse med at investoren konverterer selskapet til å drive med inkasso. Mølsæter har selv erfaring med å jobbe for Spetalen, og gleder seg over 100 prosent avkastning så langt.

Årsaken til at han ligger tungt inne i Yara forklarer han slik:

– Det mener jeg er en latterlig billig aksje. Den har over 40 kroner i earnings, PE 10 (aksjekurs delt på inntjening per aksje, journ.anm.) og null i netto rentebærende gjeld. I tillegg er gjødselprisene lave, mens selskapet tjener masse penger. Det å ha en PE på 10 når gjødselprisene er lave er helt fantastisk, mens store deler av industrien blør.

– Jeg har også troen på sol. Jeg gikk inn i Rec i sommer på 1,50 i forbindelse med emisjonen når alt så mørkt ut. Men de er flinkest i klassen. Jeg visste ikke når silisiumprisene skulle begynne å snu, men jeg kjøpte vinneren i industrien. Rec steg opp mot 2 kroner mens silisiumprisen fortsatte å falle så da tok jeg gevinst.

– Trina Solar er litt det samme som det Rec Solar var, og nå vil til og med gründeren kjøpe selskapet av børs.

Les også: NHO vil ha kvinneløft i fremtidens næringsliv

Hopper av og på Kjos-ekspressen

Mølsæter viser oss en oversikt over aksjene som har bidratt mest til meravkastningen til fondet hittil i år.

Norwegian sto for rundt 5 prosent, Yara for 2,6, Telenor for 2,5, mens oljeaksjen DNO bidro negativt med 3,4.

Apropos Norwegian, når E24 spør hva Mølsæter mener er den beste investeringen han har gjort, får vi følgende svar:

– Jeg tror det må være alle gangene jeg har gått ut og inn av Norwegian. I år har det så langt gitt en meravkastning på fem prosent, det gjorde det også i 2012, og til en viss grad i andre år. Det har fondet tjent vanvittig mye penger på.

Han forklarer at han i år har tjent godt på å gå fra null eksponering på starten av året, til å gå inn da Norwegian sto midt i en gigantisk streik i våren, før han deretter solgte seg ut i sommer. I høst gikk han inn igjen:

– Aksjen har utviklet seg veldig svakt målt mot sine konkurrenter og er også en av Europas mest shortede aksjer for øyeblikket.

Mølsæters strategi er ikke uten sine risikoelementer. I 2014 falt avkastningen fra rundt 30 prosent de to foregående årene til 9,5 prosent.

– Det som skjedde i 2014 var at utpå høsten kjøpte fondet mye i DNO fordi aksjen falt veldig mye på at IS hadde stor fremgang kom og mange trodde de skulle angripe Kurdistan. Det visste jeg ikke kom til å skje fordi IS ikke er sterke nok. Det satset jeg på, men akkurat da jeg hadde tatt det bet’et, falt oljeprisen omtrent fra 100 til 50 dollar.

– Det var en faktor jeg fikk midt i fleisen, sier Mølsæter og skyter inn at selv om fondet hans relativt sett hadde et mindre godt år steg børsen generelt med rundt fem prosent det året.

– IKKE ALLE TÅLER DEN DAGLIGE STØYEN: Martin Mølsæter sier at fondet hans ikke passer for alle, særlig de som ikke tåler relativt kraftige svingninger. Han påpeker at det ikke er aksjene i seg selv som er særlig risikable, men at antallet aksjer i fondet kan føre til at det svinger. Han mener likevel det er bedre med et fond som kan investere tyngre i et selskap, enn bare å spre alle pengene jevnt utover. – Det er gjort forskning på resultatene til de store fondene med mange plasseringer. Hvis man bare ser på «bets’ene» de har gjort, så har de levert mye bedre resultater enn fondet som helhet, sier han.

Konkurrenter

For noen uker siden lå Mølsæter på topp blant norske fond så langt i år, ifølge data fra Morningstar, men utover i desember har han blitt passert av Handelsbanken Norge, Pareto Investment Fund, Alfred Berg Gambak og Aktiv, Storebrand Vekst og Forte Trønder.

– Hvem er din største konkurrent?

– Det er nesten ingen som har det samme aktive forvaltningen blant de norske fondene. Hvis man ser over rangeringene de siste tre og fem årene, blir det vel Handelsbanken og Pareto.

– Hvor viktig er det å komme på toppen av de rangeringene?

– Det er litt stas, men det er ofte tilfeldigheter som avgjør helt til slutt.

– De fondene som ofte gjør det best i et enkelt år er de som treffer på de riktige temaene. I år har det vært å holde seg unna olje og offshore, samt råvarer. Det er likevel veldig vanskelig å treffe på tema år etter år. Derfor synes jeg det er viktigst å fokusere på aksjene og alfa (meravkastningen utover markedet generelt, gjerne indeksen fondet måler seg mot, journ.anm.)

– Så du er ikke så opptatt av hvilken sektor nødvendigvis?

Nei.

Les også: Dette ser økonomene i 2016-spåkulen

Frykter ikke krakk på Børsen

– Hva tenker du om aksjemarkedet for 2016?

– Generelt sett, så ligger pris/bok (selskapets markedsverdi delt på bokførte verdier, journ.anm.) på Oslo Børs nå på rundt 1,5, og det er en helt grei prising, så jeg frykter ikke at vi får et krakk eller noe sånt. Ut ifra historikken må man over en pris/bok på godt over 2 før bedriftene gjerne begynner å overinvestere og legge grunnlag for et nytt krakk, sier Mølsæter og legger til:

– Ellers ser USA relativt dyrt ut og Europa relativt billig.

For dem som lurer, forvalteren har sin egen lommebok godt forankret i eget fond.

– Jeg er en av de største investorene, sier Mølsæter, som ikke vil ut med beløpet, men det er etter det E24 kjenner til mange millioner kroner.

– Så du er godt eksponert mot resultatene av din egen jobb?

– Det kan du være trygg på, humrer forvalteren.

Les også

Salgsnekt-stopp kan ha gitt børsras i Kina

Les også

Rekordhøy laksepris kan være skadelig

Les også

Irak har eksportert én milliard fat olje i 2015

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. Yara
  3. Transocean
  4. DNO

Flere artikler

  1. Råvaretungt fond senket av Kina-aksje: – Svært skuffende

  2. Mølsæter beholdt taperaksjene: Fondet falt 20 prosent

  3. Martin Mølsæter kjøper seg inn i Hydro og Lerøy

  4. Mølsæter har snudd krisen etter rekordmåned: – Porteføljen har vært ekstremt utbombet

  5. Ny krisemåned for Mølsæters aksjefond: Raste 29 prosent i mars