Milliardbøter til banker for rentemanipulasjon
Seks storbanker er ilagt bøter på 14 milliarder kroner for rentetriksing i London, Tokyo og Europa.
EU-kommisjonen bøtelegger bankene for å ha manipulert rentene som styrer lån mellom bankene i flere finansmarkeder.
Bankene som bøtelegges er Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Société Générale og RP Martin.
Det samlede beløpet er på hele 1,7 milliarder euro, eller drøyt 14 milliarder kroner etter dagens kurs.
Dersom beløpet blir stående, er det den største kartellboten som noensinne er ilagt av kommisjonen, som er EUs konkurransemyndighet.
Dette kom frem av en pressemelding som EU-kommisjonen sendte ut tidligere i dag.
- Kartellvirksomhet
Nøkkelrentene som er omfattet av saken er interbankrenten i London (Libor), og de tilsvarende rentene i Tokyo og euroområdet.
Disse brukes i prissettingen av verdipapirer for tusenvis av milliarder kroner, alt fra boliglån til derivater i finansmarkedene.
I motsetning til tidligere etterforskninger av bankene kalles samarbeidet dem imellom rett ut for «kartellvirksomhet», heller enn «markedsmisbruk».
- Det som er sjokkerende med Libor og Euribor-skandalene er ikke bare manipulasjonen av nøkkelrentene, som finansmyndigheter verden over nå tar tak i, men også samarbeidet mellom bankene som egentlig skal konkurrere med hverandre, sier Kommissær for konkurransepolitikk Joaquín Almunia i EU-kommisjonen i pressemeldingen.
- Dagens avgjørelse sender en klar beskjed om at kommisjonen er fast bestemt på å bekjempe og sanksjonere disse kartellene i finanssektoren, sier han.
7 milliarders-bot til DB
I denne omgang ser kommisjonen på to separate karteller - det ene gjelder verdipapirer for euro, det andre verdipapirer for yen.
Deutsche Bank, som ifølge EU-kommisjonen har deltatt i begge disse kartellene, får den desidert største boten. Den er på hele 725 millioner euro, eller i overkant av 6 milliarder kroner.
Flere av de andre bankene har fått ulike strafferabatter for å innrømme skyld og bistå med informasjon.
100 prosent strafferabatt
Av de åtte bankene som er etterforsket i denne omgang, har to av dem unngått bot selv om de har deltatt i et av kartellene.
Barclays, som var den første banken som varslet fra om kartellvirksomheten, får 100 prosent strafferabatt. Dermed unnslipper de en bot på hele 690 millioner euro, eller om lag 5,7 milliarder kroner.
UPS unngikk også bot etter å ha varslet om Yen-kartellet.
JPMorgan har nektet å godta boten de er idømt, på 79 millioner euro.
- Mye arbeid igjen
Almunia varsler samtidig i en pressekonferanse i dag at banketterforskningen er langt fra over.
- Vi har mye arbeid igjen å gjøre, sa Almunia på pressekonferansen, ifølge BBC, som senere tilføyde at «dette ikke er slutten på historien».
På spørsmål om han hadde endret synet på storbankene de siste årene svarte han:
- Jeg er ikke den eneste som siden begynnelsen av finanskrisen, har endret mitt syn på hvordan finansielle institusjoner oppfører seg i markedet. Det gjelder ikke alle, men det gjelder noen, svarte kommisæren.
Bøtelegges av andre land
Myndigheter i flere land har allerede bøtelagt flere av storbankene.
Totalt har myndigheter i ulike land utstedt bøter på over 22 milliarder kroner til bankene UBS, RBS, Barclays, Rabobank og meglerhuset ICAP.
Sju enkeltpersoner risikerer også straffereaksjoner.
LES OGSÅ: