Advokat: Yara har lite å vinne på å reagere mot Brandtzæg

Selv om Svein Richard Brandtzægs retrett skulle utgjøre et kontraktsbrudd med Yara, har gjødselkjempen trolig lite å tjene på å skulle gå til rettslige skritt mot ham.

TRAKK SEG: Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg skulle egentlig tatt over for Jørgen Ole Haslestad i Yara i februar. Nå er planen endret.

Erlend Aas
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg gjorde fredag kuvending da han bare noen få måneder før han skulle tatt lederstolen i gjødselselskapet Yara, meldte at han likevel blir i jobben som sjef for Hydro.

- Ved første øyekast kan Brandtzægs retrett virke vinglete, men vi vet veldig lite om hvorfor han velger å bryte avtalen med Yara, sier jobbekspert og advokat Thor-Arne Wullum i advokatbyrået Hjort.

OVERRASKET: E24s jobbekspert Thor-Arne Wullum i advokatbyrået Hjort.

Ida Hanstad

Han legger til at dersom det er fusjonssamtalene mellom Yara og amerikanske CF som er årsaken til at Hydrosjefen trekker seg, så vil man kunne ha forståelse for at Brandtzæg velger å bli i en trygg stilling fremfor å risikere å havne i en annen stilling i det fusjonerte selskapet.

- Når to selskaper fusjonerer er det vanligvis kun behov for en toppleder, og om Brandtzæg er usikker på om det blir ham, er det forståelig at han velger å bli i Hydro, sier Wullum.

I et intervju med E24 bekrefter Brandtzæg at det er nettopp fusjonsplanene som har fått ham til å tenke seg om.

Brandtzæg skrev kontrakt med kunstgjødselprodusenten i siste halvdel av juli, men siden den gang har selskapet meldt om en mulig fusjon med amerikanske CF Industries.

- Jeg fikk vite om situasjonen i Yara 9. september, syv uker etter at jeg hadde signert. Jeg var ikke involvert i prosessen i det hele tatt, sier Brandtzæg til E24.

Les også

Brandtzæg blir i Hydro

- Kan være avtalebrudd

Ifølge Wullum er det likevel slik at under forutsetning av at Yara og Brandtzæg har kommet til enighet om at han skal tiltre senest 1. februar 2015, så innebærer det å trekke seg juridisk sett et avtalebrudd.

Det betyr ifølge Wullum at Brandtzæg kan eksponere seg for et erstatningsansvar overfor Yara, og dersom Yara skulle ønske å forfølge saken, vil de i så fall kunne kreve erstatning fra Brandtzæg for negativ kontraktsinteresse.

- Hvis det Brandtzæg gjør her innebærer et urettmessig kontraktsbrudd, så vil Yara kunne kreve tilbake det tapet de har lidt ved å innrette seg etter det løftet han har brutt, sier Wullum.

Tapet kan for eksempel inkludere kostnader til å sette i gang ny prosess for å finne en leder - og kort sagt det tapet Yara påføres i tiden før en ny sjef er på plass.

Les også

Yara-styreleder: - Et samlet styre er skuffet over beslutningen

Men Wullum tviler på at dette kommer til å skje.

- Spørsmålet er om Brandtzæg har grunnlag for å bryte avtalen, sier Wullum.

- Fusjonen mellom Yara og CF vil kunne være en bristende forutsetning, med andre ord en gyldig grunn, fordi betingelsene for hans aksept til å ta jobben i utgangspunktet, vil kunne bli brutt, sier han til E24.

Brandtzæg mener selv å være på fjellstø grunn:

Til E24 sier han at forutsetningene for kontrakten han signerte med Yara, er blitt helt annerledes fra han signerte til i dag. Dette ble tungen på vektskålen, som førte til at Brandtzæg torsdag kveld ga beskjed om at han fortsetter i selskapet han har jobbet i nær sagt hele sitt voksne liv.

Han bedyrer at han ikke har dårlig samvittighet, og er ikke bekymret for eventuelle juridiske reaksjoner fra Yara sin side.

- Det er helt uaktuelt. Det var en vesentlig endring i grunnlaget for avtalen, og da er det enkel juss, sier han.

Les også

Brandtzæg: Forutsetningene for avtalen med Yara ble vesentlig endret

Ingen interesse

Selv om det eventuelt skulle foreligge juridisk grunnlag for en sak mot Brandtzæg, tviler imidlertid Wullum på at Yara har interesse av å skulle kreve noe som helst.

- Jeg tror ikke et børsnotert selskap vil ønske å gjøre toppledersituasjonen til et uromoment, sier han.

Men Brandtzægs retrett kan i seg selv også skape mer slik uro.

- For store børsnoterte selskaper som Yara er det utrolig viktig å ha trygghet rundt selskapets ledergruppe. At Brandtzæg trekker seg kan potensielt være kurspåvirkende for et selskap som Yara, sier Wullum.

- Vi vet ikke alltid hva som skjer bak lukkede dører, men ut i fra min kunnskap er det svært sjelden at en toppleder gjør en slik helomvending, sier Wullum til E24.

Les også:

Brandtzæg: Forutsetningene for avtalen med Yara ble vesentlig endretYara om mulig fusjon: - Vil kunne representere en betydelig verdi- Ligger i kortene at det nå blir amerikansk toppsjef i Yara

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Yara

Flere artikler

 1. Brandtzæg: Forutsetningene for avtalen med Yara ble vesentlig endret

 2. - Ligger i kortene at det nå blir amerikansk toppsjef i Yara

 3. Yara-styreleder:
  - Et samlet styre er skuffet over beslutningen

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det finnes aldri noe godt tidspunkt å slutte på

 6. - Ett skritt tilbake