Yara tjener på energibransjens hodepine

Et svakt energimarked er gode nyheter for gjødselprodusenten Yara: Det siste året har selskapet spart milliarder på et fall i gassprisene.

SPARER MYE: Yaras finansdirektør Torgeir Kvidal kan glede seg over lavere gasspriser, som gir selskapet drahjelp i en periode med overkapasitet og svake priser på gjødsel.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– For Norges nasjonalformue så er det åpenbart negativt. For Yara er det motsatt, for vi er store gasskjøpere, sier Torgeir Kvidal til E24.

Det Yaras finansdirektør snakker om, er et betydelig fall i europeiske og globale gasspriser, som har spart selskapet for flere milliarder kroner bare siden i fjor, sammenlignet med om prisen hadde holdt seg på tidligere års nivåer.

Yara er trolig den største industrielle kjøperen av gass i Europa, utenom kraftprodusentene, ifølge Kvidal, som kjøper om lag fem milliarder kubikkmeter gass i Europa hvert år.

Naturgass er en viktig innsatsfaktor i Yaras produksjon av kunstgjødsel, og fallet i gassprisene gir god drahjelp:

Da selskapet fredag presenterte et av sine svakeste resultater de siste årene, ble svakere gjødselpriser delvis motvirket av billigere gass.

Kraftig prisfall

– Vi ser som de aller fleste andre, hvis du tar på deg en gasskjøpers briller, adskillig lysere på gassmarkedet nå enn for noen år siden, sier Kvidal.

I 2013 var selskapets regning for europeisk gass på 10,6 dollar per million british thermal unit, eller MMBtu.

Les også

Yara investerer 50 mrd. på fire år

Året etter falt prisen til 8,1 dollar per MMBtu og i fjor falt den videre til 6,4 dollar per MMBtu. Så langt i år ligger prisen godt under halvparten av nivået tre år tidligere, på på 4,2 dollar per MMBtu.

Håper på varig effekt

Selskapet spår ikke om fremtidige gasspriser, men Kvidal utelukker ikke at økende kapasitet i verdensmarkedet for flytende naturgass, eller LNG, kan bidra til å holde europeiske gasspriser noe lavere i kommende år enn de har vært tidligere.

– Hvis du ser på hva andre spår, og også ser på forward-markedet, så mener jo de fleste at det har skjedd et betydelig skift i etterspørselen i gassmarkedet, både med mer tilbud globalt, men også økt tilbud til Europa gjennom LNG, sier Kvidal.

Hvis markedet har rett, kan Yara fortsette å glede seg over hyggelige gasspriser en stund til.

–Gassprisene øker

Dette har Yara spart på lavere gasspriser:

Tredje kvartal 2015: 151 millioner kroner

Fjerde kvartal 2015: 588 millioner kroner

Første kvartal 2016: 923 millioner kroner

Andre kvartal 2016: 1,04 mrd. kroner

Tredje kvartal 2016: 704 millioner kroner

Totalt siste fem kvartaler: 3,4 milliarder kroner

Gjødselsprodusenten, som er 36 prosent eid av den norske stat, tror den vil bruke 300 millioner kroner mindre på gass i fjerde kvartal i år målt mot året før, men i første kvartal neste år venter Yara at prisene vil stige med 350 millioner kroner målt mot samme kvartal året før.

– Hvis du ser på forward-prisene, så går de noe opp i første kvartal, sier Kvidal.

Men trass økningen ventes prisen å ligge på rundt 6 dollar per million BTU, som er godt under nivået fra noen år tilbake.

Les også

Yara taper på lave priser

Les også

Yara gjør milliardkjøp i India

Les også

Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. – Har vært en belastning

  2. Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

  3. Dyr gass kan true Yara-anlegg i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. Energikostnadene i været: Dyr gass rammer Yara

  6. Equinor om svake gasspriser: – Det treffer oss