Volvo satser milliarder på å vinne Kina

Bilprodusenten vil investere inntil 60 milliarder kroner de neste fem årene.

Geelys Li Shufu (t.v.),som også er styreleder i Volvo, står sammen med Stefan Jacoby ved siden av en ny Volvo S60 under pressekonferansen i Beijing fredag 25. februar.

GOU YIGE
  • E24
Publisert:

Volvo Cars, som nå eies av Zhejiang Geely Holding Group, planlegger å investere så mye som 11 milliarder dollar, omtrent 60 milliarder kroner, på verdensbasis de neste fem årene.

Det skal gjøre bilprodusenten bedre rustet til å sikre seg en del av den økte etterspørselen i markeder som Kina.

- En god mulighet

- Det er åpenbart at på et tidspunkt vil produsentene eksportere fra Kina, sier toppsjef Stefan Jacoby i et intervju i Beijing fredag, ifølge Bloomberg.

- Vi, som er et internasjonalt premium-merke med europeisk arv, har en veldig god mulighet ved å være eid av et kinesisk selskap, ettersom det åpner for å bruke vår produksjonskapasitet her.

Volvo ble solgt av Ford til Zhejiang Geely i august i fjor, for 1,5 milliarder dollar.

Volvo er langt fra alene om å satse offensivt i Kina, der bilbruken skyter opp til stadig nye høyder.

Også Audi og Daimler ekspanderer i Kina, som er verdens største bilmarked, til tross for plasseringen etter USA på listen over verdens største økonomier.

Frykter rabatteffekt

- Det er ingen tvil om det kinesiske markedets enorme viktighet for Volvo, sier Yu Bin, analytiker i Pingan Securities i Shenzhen til Bloomberg.

I 2015 håper Volvo å selge 200.000 biler i Kina, opplyser Jacoby. Det vil innebære en betydelig oppgang fra 2010, da det ble solgt 30.522 Volvoer til kineserne.

Volvo ønsker også å øke antall forhandlere i Kina til mer enn 220 innen 2015. Det er omtrent en dobling fra dagens 106 forhandlere, ifølge Volvo.

Analytiker Yu Bin er imidlertid skeptisk til hvorvidt Volvo vil klare å opprettholde dagens priser på bilene, grunnet tilknytningen til Kina.

- Det sentrale spørsmålet ligger i om Volvo vil klare å unngå enhver form for rabatt i merkets permium-verdi, etter at selskapet ble kjøpt opp av av en kinesisk bilprodusent.

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stille eiere eier halve Volvo

  2. Betalt innhold

    Hvordan mannen bak Kinas dårligste biler reddet Volvo

  3. Ny Volvo-sjef

  4. Annonsørinnhold

  5. Omfattende juks blantkinesiske Volvo-forhandlere

  6. Volvo med rekordsalg av biler i 2019