Orkan på vei mot USAs oljestat

Stormen Harvey kan bli den sterkeste på mange år. Nå stenges en rekke olje- og gassplattformer i Texas.

HARVEY: Stormen med navnet Harvey er ventet å treffe kystlinjen i Texas fredag kveld amerikansk tid.
Publisert:

Guvernøren i Texas Greg Abbott har erklært unntakstilstand i 30 fylker og krisemannskap er klare til å rykke ut, skriver Bloomberg.

Stormen hadde torsdag kveld oppnådd en styrke på 105 kilometer i timen, og kan bli den første store orkanen som treffer Texas på flere år.

Nå forbereder oljeindustrien seg på stormen og oljeprisen fikk et lite hopp torsdag som følge av uværet.

Fredag formiddag, norsk tid, er stormen en kategori to av fem på orkanskalaen, men det er ventet at den vil styrkes til kategori tre innen den treffer land, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

I en uttalelse advarer de om at spesielt stormfloen kan bli «livsfarlig».

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til E24 at hun følger nøye med på stormens utvikling fra Oslo.

Fredag morgen er prisen for nordsjøolje 52,40 dollar fatet, men amerikansk lettolje koster 47,75 dollar fatet.

– Jeg sitter og kikker på National Hurricane Centers nettsider hvor man kan se stormens utvikling og hvor den kommer til å treffe, sier hun.

I USA følges orkanen også tett, spesielt fra de med interesser i oljerelaterte næringen langs kysten.

Les også

Russisk tankskip med norsk gass satte rekord

– Vi snakket om noe som kan slå ut oljepumper, som kommer til å ha en innvirkning på eksporten en liten periode. Flere raffinerier langs kysten har stoppet produksjonen på grunn av stormen, eller frykten for at strømmen skal gå. Det er sannsynlig at vi vil se en nedgang i bensinprisene på grunn av dette om cirka to uker, sier Tom Kaloza, energianalytiker ved Oil Price Information Service til CNBC.

FØLGER MED: OljeanalytikerThina Saltvedt i Nordea Markets følger med på stormen Harveys bevegelser utenfor kysten av Texas.

– Godt rustet

Ifølge Bloomberg er det omkring 30 oljeraffinerier langs kysten i Texas som står i faresonen for å bli truffet av Harvey.

Tidligere, i både 2005 og 2007, traff kraftig orkaner samme område og slo ut store deler av industrien, som igjen førte til utslag i oljemarkedet.

Saltvedt tror ikke det blir tilfellet i år.

– Oljeindustrien i Texas har lært av tidligere år, og har nå sikret sine anlegg mot uvær som dette. Samtidig så er også oljelagrene mye større nå enn tidligere, og dette gjør at det ikke burde få stor innvirkning på markedet, sier analytikeren.

Hun legger til at det også kan påvirke shippingindustrien, men også her kun i mindre grad.

Påvirke oljelagertall

Saltvedt sier at det viktigste nå for selskapene er å forsikre at alle arbeidere er trygge når og hvis stormen treffer kysten.

Ifølge CNBC er Texas-kysten hjem til en tredjedel av Amerikas raffinerier.

Det ble sendt ut orkanvarsel i Corpus Christi et stykke utenfor Houston natt til fredag. Nå venter amerikanerne på stormen Harvey, som kan lamme Texas' oljevirksomhet.

– Der man faktisk vil se utslag, er i de kommende oljelagertallene fra USA. Om analytikerne ikke tar denne stormen i betraktning er det fare for at noen kan feiltolke lagertallene, sier Saltvedt.

Hun legger til at bensinprisene har hoppet litt i Texas fordi folk hamstrer om stormen skulle bli ille.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om