Disse kan få valuta-smell på stigende oljepris

Nye Opec-kutt kan gi høyere oljepriser – og trekke teppet under kronesensitive eksportørbedrifter. – Momentet i markedet er helt klart i retning olje, sier aksjestrateg.

TAR GREP: Helgens produksjonsavtale mellom blant annet Russland og Saudi-Arabia, her representert ved energiministrene Alexander Novak og Khalid Al-Falih, sender oljeprisen opp. Det kan bety en sterkere krone for norske selskaper.

Foto: Reuters/NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det er duket for nye rekorder på Oslo Børs torsdag, etter at Opec-landene og land utenfor organisasjonen i helgen ble enige om å legge bånd på oljeproduksjonen for å understøtte prisene.

Oljeprisen stiger på dette til det høyeste nivået siden sommeren 2015, og kursen på flere av de oljerelaterte aksjene skyter i været. Markedet virker dermed å være optimistisk på oljens vegne.

– Med dagens oljepris øker vi vektingen innen olje, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til E24.

For andre selskaper og sektorer kan den stigende oljeprisen være dårlig nytt.

Motsatte effekter

Børsrekordene kommer til tross for at man har vært gjennom en omtrent to og et halvt år lang periode med fallende og lave oljepriser.

I utgangspunktet skulle man tro at oljetunge børs ville vakle under dette. Og i perioden fra oljeprisene begynte fallet i andre halvår 2014 har da også energiaksjene gjort det svakt.

Saken fortsetter under grafen ...

OLJENEDTUR: Den blå grafen viser utviklingen i energi-indeksen på Oslo Børs, mens den røde grafen viser utviklingen på Hovedindeksen. Førstnevnte har falt i kjølvannet av oljeprisnedgangen fra sensommeren 2014, mens sistnevnte har steget til nye rekorder.

Foto: Oslo Børs/E24

I dette ligger det at andre sektorer på Oslo Børs har veiet opp for den relativt sett labre utviklingen innen energi. Dette gjelder blant annet fisk, samt tradisjonell eksportindustri, og er ikke minst relatert til fall i kronekursen.

Henter inn Statoil

I DNB Markets tar de nå grep.

Mandag morgen ble det kjent at meglerhuset tar ut Orkla av sin portefølje, mens Statoil hentes inn.

– Vi har hatt Orkla inne i nesten hele år med bra suksess, men momentet i markedet er helt klart i retning olje, sier Tunaal.

Saken fortsetter under grafen ...

INDUSTRIOPPTUR: Den blå grafen viser industri-indeksen på Oslo Børs, mens den røde viser utviklingen i norske kroner mot euro. Industri-aksjene har løftet seg i en periode der kronen har vært svak, og således «veiet opp» for fallet i oljesektoren.

Foto: Oslo Børs/Infront/E24

Aksjestrategen bekrefter at de ser muligheten for en reversering i de sektorene som tross oljeprisfallet har gjort det bra, blant annet på grunn av en svakere krone.

– Definitivt, sier Tunaal.

– Tenker dere i hovedsak på dette som kronerelatert, eller skyldes et mer en endring i sentimentet mot oljeaksjer – og prisingen i den sektoren?

– Jeg vil si at alt dette henger sammen. Valutakursen henger tett sammen med oljeprisen, så når oljen snur trekker det med seg valuta. Da vil det også dra sentimentet, sier Tunaal.

Han tror, ikke overraskende, at det er eksportørene som vil bli rammet av en eventuell «sektorrotasjon», deriblant oppdrettsselskapene.

– Om oljeprisen stikker og tar med seg krona, er det norske eksportselskaper som får dette i trynet, sier han.

Saken fortsetter under grafen ...

FISKESPRELL: Den blå grafen viser utviklingen i sjømatindeksen på Oslo Børs, med Hovedindeksen som sammenligning. Sjømat er en av sektorene som har fått «drahjelp» av den svake kronen.

Foto:

Sikrer seg ikke

I Nordea Markets venter man at kronen kan styrke seg ytterligere på nyåret. Analytiker Joachim Bernhardsen tror at man vil kunne se kronen mot euro ned mot 8,70 før sommeren, mot nivåer rundt 8,95 kroner per euro i dag.

– Egentlig synes jeg at vi godt kunne hatt en sterkere krone i dag, når man ser den betydelige oppsiden oljeprisen har fått og rentedifferansen mot spesielt euro. Det kan hende at markedet er litt avventende før rentemøtet i Norges Bank denne uken. Men hovedbildet er at kronen skal sterkere, sier Bernhardsen.

Han bekrefter at den svake kronen har hjulpet eksportører, reiseliv og den tradisjonelle norske industrien, de siste årene.

– Fallet i kronen ga en veldig rask forbedring i konkurransekraften mot utlandet, og om kronen styrker seg kan denne konkurranseevneforbedringen forsvinne like fort som den kom, sier han.

Bernhardsen minner om at selskapene kan låse kronekursen gjennom bruk av finansielle instrumenter, men forteller at ikke alle gjør dette.

– Vi ser ikke veldig høy sikringsaktivitet blant eksportørene, så det ser ikke ut som de benytter denne løsningen i utstrakt grad, sier han.

Les også

Spår oljebunn først i 2018

Les også

Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år

Les også

Saudi-Arabias oljeminister lover enda større kutt etter historisk oljeavtale

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Opec
  3. Olje og gass
  4. Kronekurs

Flere artikler

  1. Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

  2. Tror kronestyrkingen kan ta pause

  3. Dette blir den dyreste Europa-ferien noensinne

  4. – Et uvanlig år for kronekursen

  5. Sterkeste krone på to måneder