Oljeprisen falt kraftig i første halvår: Dette venter oljeekspertene nå

Oljeprisen falt omtrent 14 prosent i årets første halvår, og markedet har begynt å miste håpet. Sjekk hva ekspertene tror om oljeprisen nå.

OLJEPRISEN FALT: Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger.
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

2017 skulle bli året da oljeprisen steg.

Men fasit så langt er at oljeprisen har falt kraftig det første halvåret av 2017.

Det kan se ut som om markedet har mistet håpet, og spekulantenes shortposisjoner har nådd nye rekorder.

Storbanker som Goldman Sachs og Citigroup har jekket ned sine forventninger fra en pris på 60 dollar fatet til 50 dollar fatet ved utgangen av året, ifølge Bloomberg.

Wall Street Journal har hentet inn estimater fra 14 oljeanalytikere, og resultatet er ikke veldig oppløftende:

** Det ventes at oljeprisen (Brent) vil ha en snittpris på 55 dollar i 2017.

** Neste år ventes det en snittpris på 57 dollar fatet – som er to dollar lavere enn forventningene var i mai, ifølge avisen.

Grunnen er at lagertrekkene har uteblitt, til tross for Opecs harde anstrengelser.

– Opec har mistet den makten de hadde tidligere. Det er utfordringen deres, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

– Lagertrekkene har ikke kommet i den grad mange hadde forventet seg når Opec har kuttet og levert på det, sier oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

Libya og USA skaper problemer

I desember i fjor ble Opec samt andre land utenfor oljekartellet enige om det som blir sett på som en historisk avtale for å kutte i produksjonen. Målet var å få bukt med tilbudsoverskuddet i markedet og styre prisene opp.

Les også

Slik kan oljeprisen stikke kjepper i hjulene for Seadrill

Men selv om landene i stor grad har holdt løftene sine, ligger oljeprisen på historisk lave nivåer. Særlig den siste måneden har fallet vært bratt. Mot slutten av juni var prisen på ett fat nordsjøolje helt nede i 44,84 dollar fatet.

– Opec fungerer litt som sentralbanken, som prøver å forankre en inflasjonsforventning lenger frem i tid. Da kuttavtalen kom i boks steg forventningene, for markedet hadde tro på at det ville fungere, sier Saltvedt.

For i starten av året så oljeprisen en oppgang til rundt 55 dollar fatet, etter for det meste å ha vaket under 50 i månedene før. Lenger ut i året så man derimot at lagrene ikke minket i nødvendig grad.

OLJEPRISFALL: Slik har oljeprisen (Brent spot) utviklet seg så langt i år.

– Libya har hatt en jevn økning av sin produksjon siden i fjor, og skiferoljeproduksjonen i USA skjøt fart. Det gjør det ikke enkelt for Opec, det monner ikke mye, sier Saltvedt.

Libya er medlem av Opec, men er ikke med i kuttavtalen grunnet politisk urolighet i landet. Ifølge analytikeren har de kommet opp i en produksjon på nesten en million fat per dag nå.

Tendensen var også at da prisen på nordsjøolje gitt oppover, økte også de amerikanske skiferoljeprodusentene sin produksjon. Det presset prisene ned igjen.

– Da begynte markedet å miste troen. Alle disse tegnene vi burde ha sett for at markedet skulle stramme seg til, uteble. Så falt det ned på samme nivå som i fjor.

– Vi får ikke gjort noe med det. Nettopp på grunn av amerikansk produksjon klarer ikke Opec å kontrollere markedene i samme grad som tidligere, sier Saltvedt.

Fredag kveld steg oljeprisen imidlertid over to prosent på nyheten om nedgang i antall oljerigger i USA.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus

– De har dårlig tid

– Det er Libya og Nigeria sin produksjon som ødelegger. Hvis de hadde stått stille hadde Opec-kuttene vært tre ganger større en veksten i skiferoljeproduksjonen, mener analytiker Kjus.

Han tror produksjonstallene til Libya og Nigeria vil være avgjørende for oljeprisens utvikling utover året.

– Historien har vist at de ikke klarer å holde seg stabile på produksjon. Det er stor sannsynlighet for at de ikke klarer det nå i andre halvår heller, men det er vrient å vite hva man skal ha som forventning der fremover, sier Kjus.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

Andre faktorer som har bidratt til at kuttene hos Opec har hatt mindre effekt på lagerendringer enn man forutså er blant annet negativ oljeetterspørsel i India i første kvartal, og at etterspørselen i oljemarkedet normalt faller fra andre til første halvår.

– De har kuttet i et halvår hvor det ikke er sterk vekst i etterspørselen. Men lagertrekkene bør bli synlige i andre halvår, sier Kjus.

Det er likevel en faktor som er svært usikker, påpeker han.

– Libya og Nigeria er «wildcard».

Spørsmålet er også hvor lenge markedet kan tåle en oljepris på det nivået vi ser nå. Kjus mener Opec-landene har dårlig tid.

– Nå brenner plattformene i Opec-landene. De neste årene må de nesten ha en høyere oljepris. Hvis ikke kan det bli veldig vanskelig for statsbudsjettene deres.

VANSKELIG: Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror det kan holde hardt å forvente en oljepris opp mot 55 dollar fatet i år.

Det ligger også en klar risiko i investeringene som er på vei ned, mener Saltvedt.

– Man er redd for at investeringene som allerede er kuttet ikke får effekt på produksjonen før i 2020. Hvis de fortsetter å kutte vil det ta lang tid å få i gang produksjonen langt fremme.

Konsekvensen kan bli at det blir så lite olje i markedet at man kan få et voldsomt prishopp. Det er heller ikke bra, påpeker analytikeren.

– 100 dollar er for høyt, og 45 er for lite. Opec mener de kan håndtere en pris mellom 55 og 60. Men det er ekstremt vanskelig, sier Saltvedt.

Les også

Dette blir den dyreste Europa-ferien noensinne

Nordea Markets har foreløpig en forventning om at lagrene skal litt ned utover høsten, og at oljeprisen kommer opp i 54 dollar i tredje kvartal og 56 i andre.

– Neste år har vi en prognose på 59 dollar. Men slik det ser ut for øyeblikket er jeg ikke helt overbevist, sier Saltvedt.

Kan bli snakk om ytterligere kutt


Spørsmålet nå er om Opec vurderer å øke kuttene for å få opp lagertrekkene.
– Det kan bli vanskelig å få med en del av landene. Russland er ikke overbegeistret, sier Saltvedt.
Kjus er imidlertid litt mer positiv, og tror det er stor sjanse for større kutt.
– Foreløpig har de ikke sagt at de vil kutte videre, men de kommer garantert til å diskutere det. Store banker som Goldman Sachs og Citigroup anbefaler dem det, sier Kjus.

Les også

– Alle var overbevist om at oljeprisen skulle opp

Les også

– Massiv mindreavkastning

Les også

Oljegigantenes comeback

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
 3. Thina Saltvedt
 4. USA
 5. Citigroup
 6. Goldman Sachs
 7. Libya

Flere artikler

 1. Opec med oljetopp i juni

 2. Nordea Markets drar ned oljeprisprognosene

 3. Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet

 4. Slik har året vært for oljeprisen

 5. Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt