Kjell Inge Røkke tjener mest på egen skivebom
Julaften startet oljeproduksjonen på Ivar Aasen. Det trodde hovedeier Kjell Inge Røkke ikke noe på i 2013. Se video!
«Tar jeg feil, så fortjener jeg ettertrykkelig å bli minnet om det.»
Det skrev Kjell Inge Røkke i sitt brev til aksjonærene i Aker i mars 2013.
På selveste julaften i år tikket det inn en børsmelding som innebærer at det kan konstateres at Røkke tok grundig feil.
Og E24 tar sin del av jobben med ettertrykkelig å minne Røkke om hvor feil han tok.
Se videoen lengre ned i saken!
«Faren til Sinnataggen»
I det omtalte aksjonærbrevet hvor Røkke tok så grundig feil, begynte han med å innrømme at han «fremstod som faren til Sinnataggen» i et fjernsynsprogram på NRK høsten før om fiskeripolitikk.
Men han antydet også slektskap til den illsinte lille gutten i Vigelandsparken i Oslo da han kom inn på de nylig godkjente utbyggingsplanene for oljefeltet Ivar Aasen som det Aker-kontrollerte Det norske oljeselskap (nå Aker BP) er operatør for.
En viktig kontrakt hadde nemlig gått til et verft i Singapore i konkurranse med det Røkke-kontrollerte oljeserviceselskapet Kværner.
Røkke hadde liten tro på at Singapore-verftet skulle klare jobben hans eget Kværner ikke fikk.
Derfor er Røkke livredd Ivar Aasen-sprekk
«Jeg føler meg sikker på at utbyggingen av Ivar Aasen blir dyrere enn budsjett, og at produksjonen av den første oljen skjer senere enn planlagt. Egentlig burde jeg holde munn, men jeg gjør det ikke,» skriver Røkke til sine aksjonærer.
Startet på julaften
I børsmeldingen som Aker BP publiserte klokken 14.21 på julaften kom informasjonen som viser at Røkke nok hadde gjort best i å holde munn tilbake i 2013.
Der bekrefter Aker BP at oljeproduksjonen på Ivar Aasen-feltet har startet. Den første oljen ble produsert på selveste julaften.
(saken fortsetter etter videoen)
Det er helt i tråd med den planen som ble lagt og som Røkke ikke trodde noe på i 2013. Ifølge børsmeldingen fra Aker BP har kostnadene knyttet til utbyggingen også holdt seg innenfor budsjett.
Mot absolutt alle odds, skal vi tro det Røkke skrev i aksjonærbrevet i 2013.
«Laget spiller på bortebane. Arenaen er et verft i Østen som aldri tidligere har levert et toppdekk med prosessanlegg til norsk sokkel. Oppgaven er kompleks, kommunikasjonen vil bli vanskelig og de man har valgt å samarbeide med skal benytte Ivar Aasen-utbyggingen til å lære seg oppgaven,» skriver Røkke.
Godkjenner utbyggingen av Ivar Aasen og Gina Krog
Fin borteseier
Det gikk altså ikke som Røkke fryktet. Laget vant en fin borteseier.
For Ivar Aasen-utbyggingen kan se ut til å bli prosjektet hvor alt har gått bra, skal vi tro Aker BPs melding.
«Oppstarten er en stor milepæl for Aker BP som selskap. Som operatør har vi gjennomført utbyggingen i en krevende periode for næringen. Derfor er det ekstra tilfredsstillende at vi har levert innenfor budsjett og til rett tid. For meg er det viktigste at prosjektet er gjennomført uten alvorlige hendelser, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP i meldingen.
Kommunikasjonsdirektør Olav Fjellså i Aker BP ønsker ikke å utdype hva som har bidrat at til at Røkke ikke fikk rett i sin spådom om Ivar Aasen.
– Totalt sett så tror jeg at det har vært et prosjekt hvor alle har jobbet godt sammen, sier han.
Kastet styreleder
Røkke rettet sitt sinne over at hans Kværner ikke var tildelt kontrakt hovedsakelig mot Ivar Aasen-partnerne Statoil og Bayerngas for beslutningen om at store deler av utbyggingen skulle skje ved verft i Asia.
Men også hans egne fikk merke Røkkes vrede.
Svein Aaser ble raskt og effektivt kastet fra vervet som styreleder i Det norske og han fikk også beskjed om å trekke seg fra tilsvarende verv i Aker-selskapet Ocean Yield.
– Jeg kan bekrefte at det daværende styre og administrasjonen i selskap trodde på de anslag og tilbud som ble lagt frem. Vi valgte utenlandske verft som lå betydelig under det norske alternativet, altså Kværner, i pris, sier Aaser til E24 i dag.
Han sier prisforskjellen på kontrakten som gikk til Singapore var på over en milliard kroner.
– Som aksjonær i Aker BP gleder jeg meg over at de vurderingene vi gjorde har vist seg å holde, legger han til.
Tjener mest
Og nettopp det kan det tenkes at Røkke tenkte på da den småbitre julegaven fra Aker BP ble pakket opp på julaften.
For det er Røkke selv gjennom sitt eierskap i Aker og derigjennom Aker BP som tjener mest på at det ikke gikk som han fryktet tilbake i 2013.
Røkke og kona eier drøyt 68 prosent av Aker som igjen eier 40 prosent av Aker BP.
«I Aker er vi meget godt fornøyd med at Ivar Aasen nå er kommet i produksjon. Prosjektteamet har gjort en meget god jobb. Kjell Inge Røkke vil helt sikkert kommentere dette prosjektet ved en senere anledning,» sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til E24.